Диагноза: Професионална анхедония. Симптоми и конкретни стъпки да се измъкнете

18.10.2024 05:30 Димитрана Александрова

Ако не изпивате капка удоволствие от работата си, рискувате да съсипете и личния си живот. Сменете я

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

"Как мина днес", пита мъжът ви/жена ви. "Работих. Престани да ме питаш всеки ден", избухвате вие и сами не вярвате на ушите си. Той/тя проявява интерес към вас, а вие се карате?!

Това е ясен признак за професионална анхедония. Трябва бързо да вземете мерки, иначе рискувате кариерата, семейството и здравето си.

Изобщо не е пресилено предупреждението на психолозите. Подплатено е с много изследвания какво се случва, като човек изпадне в това състояние - анхедония. Престава да изпитва удовлетворение и удоволствие. От професията неспособността да се радва се пренася в личния живот с катастрофални последици.

Абсолютно логично е, ако не се чувствате добре с това, което правите пет дни в седмицата поне по 8 часа, да се чувствате нещастни и през останалото време. В напреднал стадий на професионална анхедония сте, ненавиждате работата си.

Когато работата ви е писнала малко, намирате компенсации. В занимания през свободното време, които поне тогава ви правят щастливи - в хоби, да речем. Натоварвате се с нещо, което ви дава смисъл - учите език, готварство, четете книги за личностно развитие. Успокоявате се с "Работата ми е тъпа, но пък семейството и приятелите ми са великолепни", стремите се да контактувате с тях възможно най-много. Така в известна степен успявате да се извадите от неудовлетворението.

Когато работата ви е писнала много, се приближавате към професионалното прегаряне. То също е опасно състояние, но е по-скоро изтощение, което може да се оправи с намаляване на напрежението - разтоварване от ангажименти, почивки, преразглеждане на целите (дали не искате да ги постигне твърде бързо, дали не надскачате възможностите си), и на отношението към задълженията (дали не се престаравате).

Професионалната анхедония е още по-тежко състояние, тя е крачка отвъд бърнаута - влизате в психично разстройство.

Вечерта е минала чудесно с партньора и близките, но като заспивате, ви пробожда мисълта, че утре пак ви чакат 8 отвратителни часа. Обхващат ви тъга и тревога, от които сънят ви цяла нощ е неспокоен.

Депресията става още по-силна, когато се събуждате и направо не ви се става от леглото. Фактът, че всяка сутрин тръгвате с нежелание за работа, означава, че сте в анхедония и трябва веднага да мислите за промяна, изтъкват специалистите.

Иначе състоянието ще се усложни. Хората, на които им е омръзнала работата и дълго не предприемат промяна, се чувстват като хванати в капан. Все повече
страдат, искат да се освободят, но се страхуват
да направят крачка извън познатото, да рискуват да си потърсят място в друга фирма или да опитат нова професия.

Така се стига до третия стадий, който в известна степен зависи от характера.

Понеже са нещастни в делниците си и понеже осъзнават, че не им стига смелост за промяна, някои ги връхлита равнодушие в отношенията с най-близките.

Други стават супер раздразнителни - изкарват си на тях негативните емоции. В крайна сметка причиняват болка на себе си и на всички наоколо.

Преди да настъпят тези рецидиви, помислете от колко време не чувствате капка радост от работата си. Ако е отскоро, може би сте уморени и това ще отмине, след като си починете през лятната отпуска.

Щом е отдавна, дайте си сметка кога започна. Може би атмосферата в екипа се нажежи заради трудни задачи, заради нервен началник, заради нов колега, с когото не се разбирате. Може би фирмата има проблеми, които създават несигурност, а ръководството не дава сигнали, че знае как да ги реши.

Естествено е всичко това да ви влияе, но вероятно е само повод. Истинската причина да го драматизирате е, че не се чувствате удоволствие. Всяко предизвикателство и обичайното ви обкръжение от колеги не ви вдъхновяват, а изпиват енергията ви.

Може би има и разочарование - не очаквате нищо добро да ви се случи тук, понеже сте дали всичко от себе си, а не сте получили възможности за развитие

Не става дума само за израстване в кариерата или по-високи доходи. Професионалното усъвършенстване също е важно. Ако сте затънали в рутина, ако ви е скучно да изпълнявате по един и същ начин едни и същи задължения, как да чувствате удоволствие. Това, което ви е носило радост в тази професия и в тази работа, вече ви изморява и дразни. Единственият ви изход е да потърсите нов източник на положителна енергия, удовлетворение и удоволствие, за да не се саморазрушите.

Друга вероятна причина за професионална анхедония може да е, че не виждате смисъла на работата си. Ходите да се трудите, за да изкарате пари. Но всеки човек би искал от усилията му да има полза за още някого. А ако дейността ви се и разминава с вашите лични убеждения и морални ценности, разбира се, че сте още по-нещастни.

Не се самозаблуждавайте, че ще отмине. Напротив, анхедонията ще се задълбочава, ако не предприемате нищо. По-добре вземете отпуска, за да решите какво да правите.

След като си починете няколко дни, осигурете си няколко часа самота за размисъл. Систематизирайте в главата си какво чувствате, защо го чувствате и как е възможно да се измъкнете.

После обсъдете с партньора си или с близък приятел. Когато говорите на глас за състоянието си, всичко ще ви стане по-ясно. Партньорът или приятелят пък ще ви помогне с гледната си точка на човек, който ви познава, но и с обективността на външната преценка.

Чудесно ще бъде да получите подкрепата му, дори да е само морална, защото смяната на работата не е чак толкова лесна.

Трябва да бързате, но умно. Глупаво е да напуснете сегашната работа и да идете на място, където съвсем скоро ще започнете да се чувствате по същия начин. По-добре е да направите план за действие и да търсите, докато намерите онова, което ще ви носи радост.

Но самото решение и надеждата за промяна ще облекчат в известна степен професионалната анхедония.

----- Проявете дори егоизъм, за да се измъкнете

Терминът анхедония идва от гръцки и означава буквално "без удоволствие". Опасното при състоянието е, че човек губи мотивация и му е изключително трудно да се заеме да направи промени. За сметка на това психическото разстройство се задълбочава и изчезва радостта от все повече неща. Идва отчаяние: "Няма смисъл да опитвам, нищо не помага", настъпва апатия.

Според експертите при професионалната анхедония много съществено е да човек да намали нивата на психосоциален стрес.

Това означава на първо място да престане да се съобразява с мнението на другите, щом то има принос за състоянието му. Елиминирайте от съзнанието си оценките на шефа и колегите, правете нещата така, както на вас ви носят удовлетворение и удоволствие, докато търсите начин да смените работата си.

Щом се налага, може и да прояви егоизъм, за да се измъкнете от състоянието. Забравете за лоялността към фирмата. Направете компромис за парите - преместете се и за по-малки доходи, въпреки че това ще ощети семейството ви. То ще бъде много по-ощетено, ако не си върнете удоволствието от работата и от живота. Хората, които ви обичат, ще ви разберат, като им обясните, и ще ви подкрепят точно така да постъпите.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Без кураж няма слава или как да постигате успех с 10-процентното правило

Когато шефът има предубеждение към вас - конкретни стъпки да го обезсилите

Свещените крави в службата и как да ги почитате, за да напредвате в кариерата

На интервю за работа не се хвалете с постижения. Обезсилвайте опасения

5 признака за излишна драма в екипа, която яде продуктивност, нерви и успех

Елегантно напускане винаги е по-далновидно от шумно затръшване на вратата

Що е то функционален психопат и как да се справяте, като ви е колега

12 знака, че сте обречени на успех

Твърде умни за висок пост? Често се случва

Как да се държите и да имате успех с шеф мениджър и как с шеф лидер

По-луксозни от шефа и колегите - лош избор

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>