Николай Волев и съпругата му имали резервация за екскурзия, фаталното падане – заради стара дъска (Обзор)

16.10.2024 23:00
Доротея и Николай планирали екскурзия в чужбина.

В един ден жена му Доротея погреба бившия съпруг Кирил Маричков и смъртта ѝ отне сегашния

Какъв ужасен ден за Доротея Волева, преди това Маричкова!

Във вторник, 15 октомври, по обяд тя погреба първия си съпруг - музиканта Кирил Маричков, починал след падане от сцената в село Селановци, където е трябвало да свири с групата си “Фондацията”.

Същия ден от прозореца на таванското помещение на четириетажната кооперация пада и умира на място режисьорът Николай Волев - сегашният съпруг на Доротея.

Смъртта си Николай Волев намира нелепо. Той тръгнал да слага капан за гълъби на перваза на кооперацията на столичната ул. “Кракра” 5.

Смята се, че режисьорът е стъпил на стара дъска, загубил е равновесие и е полетял от четириетажната кооперация. Получил е тежка черепно-мозъчна травма, затова се предполага, че е паднал на главата си. Имал и политравма. И двете наранявания са несъвместими с живота.

Малко преди смъртта си Волев и съпругата му Доротея правели планове за екскурзия в чужбина, дори имали резервация.

Волев е третият известен мъж, който намира смъртта си след падане в последните седмици. Първият беше Иван Гарелов, който пада по стълбите на ресторант в Свети Влас. Последва го Маричков, сега и Волев.

Да си припомним, че през 2006 г. режисьорът Иван Андонов полетя от четвъртия етаж на мансардата си на ъгъла на улиците “Раковски” и “Хан Аспарух”.

Той пада по гръб на ламаринения покрив на някаква пристройка до жилищната кооперация и се отървава само с леки наранявания.

“Господ не ще да ме прибере”, казва той тогава на съпругата си Люба, която е сестра на Кирил Маричков.

Шест години след това премеждие Господ все пак повика Иван Андонов при себе си и сигурно двамата си говорят за кино и живопис. Освен режисьор и актьор, Андонов беше и художник.

Николай Волев е роден в София на 10 април 1946 г. В суматохата на Пражката пролет през 1968 г. успява да избяга в Англия. През 1972 г. завършва кинорежисура в Лондонското филмово училище.

Много важна роля в живота му играе писателката и сценаристка Свобода Бъчварова. Тя обещава да му помогне да започне работа като режисьор в Киноцентъра, ако той се върне в България.

От Лондон той й праща идеи и сценарии за филми. Тя знае за неговите интереси, както и че в най-старото английско училище не попадат случайни хора.

Волев се завръща в България и между 1972 и 1976 г. и снима документални филми в БНТ, на които е сценарист и режисьор.

Свобода Бъчварова харесва първите филми на Волев. Но е огорчена от него, когато той отказва да снима филм по неин сценарий. Става дума за сериала “Жребият”, заснет по-късно от Иванка Гръбчева.

Волев обясняваше отказа си с факта, че имал други планове за работа, а не, че не е уважил сценаристката.

Николай Волев е заснел шест игрални, един тв сериал и девет документални филма. В четири филма е актьор.

Режисьор е на “Двойникът”, “Господин за един ден”, “Да обичаш на инат”, римейка на “Козият рог” през 1994 г. и “Маргарит и Маргарита” и др.

Последният му филм “Извън пътя” с Аня Пенчева и Деян Донков в главните роли излезе на екран през 2017 г.

След премиерата Пенчо Ковачев направи дълго интервю с Волев.

Четете го на сайта на "24 часа" тук.

Други от От страната и света

От три години българите дишат по-чист въздух

Работна група ще проверява преместени ли са измервателните станции в паркови зони, за да не ловят фините прахови частици, и кой го е направил От 2021 г

Часове, след като я настанили в психодиспансер, Биляна скочила от 7-етажна сграда (обзор)

Тревожни мисли спохождали младата майка след второто раждане - мислела, че не се справя добре с двете си деца “Все си мисля, че не се справям добре с децата

Прокуратурата се скара на военните: Не може отсега да обвиняват пилотите (Обзор)

Неморално е да се искат оставки, докато още се разследва катастрофата, ядосва се Радев Военните не е трябвало да разпространяват информация от вътрешната си проверка за катастрофата на “Граф

Всеки трети у нас живее на тясно, в ЕС – всеки седми

Почти всеки трети пълнолетен българин живее в пренаселено жилище. Делът на хората, които обитават домове, в които не всеки член на домакинството разполага със своя собствена стая, е 30,4%

Сто милиона звезди и галактики могат да се видят на картата на телескопа "Eвклид"

Сто милиона звезди и галактики могат да се видят на една страница от картата на телескопа "Евклид", чиято цел е да разгадае мистерията на тъмната материя, съобщи АФП

>