Коравата Хедър се би пред 20-хилядна тълпа, а сега се чуди как да си плати тока

16.10.2024 20:26 168 часа

С всеки следващ удар част от мозъка ми умираше и накрая почти не остана с какво да живея, проплака бившата световна шампионка в категория "перо"

Тя не вижда с лявото око заради огромния оток, а от челото ѝ тече кръв. Отвсякъде ѝ крещят да се откаже, но тя като че ли е загубила и слуха си заедно със зрението. Въпреки всички предупреждения се връща в средата на ринга, за да получи нова порция жестоки удари. И оцелява до края на това сякаш безкрайно насилие.

Реферите единодушно дават победата на фаворитката Аманда Серано, но феновете аплодират неистово пребитата и окървавена Хедър Харди. Всеки един от присъстващите в огромната зала е наясно колко е било трудно на американската боксьорка да се задържи на крака, за да не загуби с нокаут.

Тогава тя е убедена, че е извършила геройство и заслужено е получила възхищението и любовта на хората. Днес обаче цялото ѝ същество е изтъкано от съмнения. Овациите отдавна са заглъхнали, хората са си отишли по домовете, а бившата световна шампионка в категория "перо" си стои у дома и се чуди как да си плати тока.

"Усещането да се бия с Аманда Серано пред 20-хилядна тълпа

беше невероятно, но се чудя дали не платих твърде висока цена за всички тези емоции – започва своята изповед пред спортната секция на Би Би Си Харди. – В първите часове след мача виждах двойно, но винаги е било така след тежка битка.

Само че зрението ми не се оправи на другия и на по-другия ден. Отидох в болницата и там ми казаха, че съм получила поредното мозъчно сътресение. Само че никой преди това не ми беше казал, че

след всяка подобна травма част от мозъка ми е умирала.

И така се оказа, че след толкова много удари в главата ми не е останало почти нищо годно, с което да живея."

В крайна сметка Хедър Харди е пусната да си върви от болницата, но на изпроводяк неврологът я предупреждава, че всеки следващ боксов мач може да ѝ е последен. Американската боксьорка се вслушва в препоръката и моментално отменя участието си в бой с голи ръце, организиран от ММА верига по-рано през годината.

Междувременно състоянието ѝ се влошава. Дори посещението във фитнеса ѝ носи физическо страдание и тя се оказва заклещена между стените на собствения си апартамент.

"През 2018 г. спечелих световната титла на WBO в категория "перо", в кариерата си съм спечелила 24 победи и имам само 3 загуби. Сигурно си мислите, че съм заделила достатъчно за един достоен живот след отказването от спорта, но жестоко се лъжете. В момента не съм много убедена, че ще събера достатъчно, за да си платя сметката за тока в началото на следващия месец.

Моята история е всъщност тъжната история на женския бокс и женските бойни спортове като цяло. Въпреки усилията ни, въпреки протестите и преговорите ние продължаваме да получаваме много по-малко от мъжете.

Когато започнах, беше още по-зле, но и сега нещата не са розови. Гледайки всичките си отличия у дома, за пореден път се питам дали си е заслужавало", категорична е американската боксьорка.

Спортният ѝ път е много по-различен от този на останалите момичета на ринга. Тя завършва университет със специалност криминална психология, но малко след това ражда, а бащата отказва да поеме своята част от отговорността за детето.

Самотната майка понякога работи на пет места едновременно,

за да издържа двете си дъщери. Но винаги намира време да потренира в залата и най-изненадващо на 29-годишна възраст започва да участва в мачове за пари.

Сега обаче е много по-трудно да рестартира живота си след края на професионалната си боксова кариера. Опитва да се издържа като фитнес инструктор, но продължителните физически усилия са несъвместими с медицинското ѝ състояние.

"В главата ми лумва пожар дори ако съм потичала малко на пътеката. Зрението ми също не е добро. Накратко, свикнах да виждам двойно и се опитвам да не обръщам внимание на болката.

Осъзнавам, че не съм само аз така на този свят. Има и много други хора, които някак се научават да живеят и да страдат едновременно", категорична е коравата боксьорка. Тя е твърдо решена да не се поддава на отчаянието, колкото и да не вървят преговорите ѝ с доставчиците на комунални услуги за разсрочване на задълженията ѝ.

В живота ѝ и преди са се случвали нещастия,

но след всяко Харди е успявала да се изправи и да продължи напред.

"Биологичният ми баща се опита да убие мама и го вкараха в затвора. Самата аз успях да обикна втория ѝ съпруг и дори нося неговата фамилия. Ураган унищожи дома ни и дълго време трябваше да спим в мазе. Има и още, но хората ще помислят, че много се оплаквам. А това не е в стила ми, нито в кръвта ми.

Прабаба е била една от първите жени пожарникари в САЩ, а баба е сред първите жени фитнестреньори. Сами разбирате, че на мен ми е абсолютно забранено да се отказвам пред лицето на опасността", категорична е световната шампионка по бокс.

Други от Други спортове

Трети медал за България от европейското по бокс в София

България продължава силното си представяне на eвропейското първенство по бокс за мъже и жени до 23 години. След Радослав Росенов (60 кг) и Уилиам Чолов (75 кг) страната има още един медал на

Официално! Признаха постижението на Цанко Цанков за световен рекорд в Дунав

Две седмици след историческото плуване на Цанко Цанков от 120 километра без спиране в река Дунав, днес сутринта постижението беше официално ратифицирано от авторитетната Асоциация за световни рекорди

Стефка или Ярослава III. Могъща, ама 210 сантиметра само от четири опита? (Графики)

158 пъти опитаха да изравнят или подобрят постижението на Костадинова и не успяха Людмила Жечева-Андонова първа вдига летвата на 209 см, Венелина Венева е единствената

Мениджърът на Иман Халиф: Тя не се грижи за външния си вид, сигурно затова казват, че е мъжкарана

Срещнах Иман преди 2 години по време на Средиземноморските игри в Оран, Алжир. Видях я за първи път по време на четвъртфиналните битки. Това разказа мениджърът на Иман - Насер Йефса пред Нова тв

Бербатов с Григор и Джокович: Балканската връзка е силна

Балканската връзка е силна. Играта вчера в София беше страхотна. Това написа във фейсбук профила си футболистът Димитър Бербатов и сподели снимка с тенисистите Григор Димитров и Новак Джокович

>