Проучват дали лекарствата за отслабване влияят на заетостта

16.10.2024 18:40
„Оземпик“ Снимка: Twitter/@AJA_Cortes

Може ли употребата на лекарства за отслабване да въздейства върху икономическата активност на хората със затлъстяване? Отговор на този въпрос ще търси първото по рода си проучване в реалния живот във Великобритания. В проучването ще бъде използвано лекарството против затлъстяване Tirzepatide (тирзепатид) на фармацевтичната компания Eli Lilly, което се продава под марките Mounjaro и Zepbound и се конкурира с продуктите на Novo Nordisk като Ozempic. Проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine през юли, установи, че пациентите, приемащи Mounjaro, са постигнали значително по-голяма загуба на тегло от тези на Ozempic и Wegovy на датския фармацевтичен гигант Novo Nordisk.

Петгодишното клинично изпитване беше обявено като част от инвестиция на стойност 279 милиона паунда, която е част от план за съвместна работа на американския фармацевтичен гигант Eli Lilly с правителството на Обединеното кралство за справяне със затлъстяването като предизвикателство за общественото здраве, съобщи BBC. Болестите, свързани със затлъстяването, струват на Британската здравна служба (NHS) 11 милиарда паунда годишно, каза министърът на здравеопазването Уес Стрийтинг.

Здравните власти във Великобритания се надяват, че лекарствата за отслабване ще помогнат на безработните хора със затлъстяване да се върнат на работа и на страдащите от хронични заболявания, свързани със затлъстяването, да отсъстват по-малко по медицински причини, пише Mediapool.

Университетът в Манчестър ще координира проучването, в което ще участват до 3000 участници, и ще събира данни за "свързаното със здравето качество на живот, промените в трудовия статут на участниците и дните, прекарани в болнични", съобщи Ройтерс.

По-рано този месец Националната здравна служба на Англия очерта план за даване на лекарството на близо четвърт милион души за три години.

Стрийтинг каза, че лекарството ще бъде инструмент за справяне със затлъстяването, но хората също ще трябва да направят промени в начина си на живот, така че здравната служба, която вече изпитва трудности след години на кризи, да не бъде поставена под допълнителен натиск. "Не може да се очаква от NHS винаги да плаща сметката за нездравословния начин на живот", каза той.

Главният изпълнителен директор на NHS Аманда Причард каза, че проучването ще предостави ценна информация за здравната служба.

"Затлъстяването е един от най-големите проблеми на общественото здраве, с които се сблъскваме, и знаем, че лекарствата за отслабване ще променят това", каза тя.

Всички доказателства, събрани от петгодишното изпитване, ще бъдат използвани за установяване на дългосрочния ефект от лекарствата за отслабване. Резултатите могат да помогнат за разработването на правила за грижа от здравните служби за лечение на хора със затлъстяване.

Над една четвърт от възрастните британци са страдали от затлъстяване през 2023 г. според правителствени данни.

Доклад на Световната здравна организация от 2022 г. показа, че Обединеното кралство има втория най-висок процент на затлъстяване в Европа след островната държава Малта.

Други от Докторе кажи

Мобилни пунктове събират лекарства с изтекъл срок на годност

Събиране и безопасно унищожаване на лекарства с изтекъл срок под мотото "Земята не пие лекарства" започна в София днес на паркинга на "Кауфланд" в Халите

Доц. Кунчев: В началото на ноември се очакват първите случаи на грип

В началото на ноември се очакват първите случаи на грип, които след това ще започнат да зачестяват и през декември грипът ще преобладава пред останалите респираторни вируси. Това каза пред БТА доц

Център за премахване на хроничната болка заработва в ДКЦ II в Пловдив

Водещи специалисти ще изготвят индивидуален алгоритъм за лечение на всеки пациент Център за премахване на хроничната болка предстои да бъде открит на 22 октомври в ДКЦ II в Пловдив

ТЕЛК да получава по 100 лв. за предсрочно издадено решение, предлага здравното министерство

Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да получават по 100 лв. за предсрочно издадено решение предлагат от Министерството на здравеопазването (МЗ)

Кофеинът намалява риска от развиване на Алцхаймер

Екип от Франция разглежда данни от проспективно проучване, в което са оценявани пациенти с леко когнитивно увреждане или болест на Алцхаймер в периода 2010-2015 г

>