Мобилни пунктове събират лекарства с изтекъл срок на годност

16.10.2024 17:14 Любомира Николаева
Доц.Ангел Кунчев дава старт на кампанията с призив неизползваните медикаменти да не бъдат изхвърляни с битовия боклук или в канализацията.

Събиране и безопасно унищожаване на лекарства с изтекъл срок под мотото "Земята не пие лекарства" започна в София днес на паркинга на "Кауфланд" в Халите. Такива мобилни пунктове ще бъдат организирани на паркингите на магазините на веригата и на 19 октомври  - в столичния кв. „Младост – 3" на бул. „Филип Аврамов" 3, на 26 октомври в Пловдив на ул."Македония" 97 Б  и на 2 ноември във Варна на ул. „Христо Смирненски" 2.

Старт на кампанията даде главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Министерството на здравеопазването е партньор в инициативата на фармацевтичената компания "Боарон" и търговската верига "Кауфланд" в България. Независимо дали лекарствата попадат в почвата или в канализацията, бактериите, които влизат в контакт с тях с времето развиват устойчивост към медикаментите, които трябва да ги убиват. Така патогените от околната среда, които в някакъв момент може да ни разболеят, стават резистентни, по-силни от съществуващите терапии. А част от препаратите, които трябва да спасяват живот, се обезсилват. Затова неизползваните лекарства трябва да бъдат изгаряни по реда на унищожаване на опасни за здравето отпадъци.

Доц. Кунчев цитира статистиката, че България е сред държавите с прекомерно и неправилно използване на антибиотици. И даде фрапиращи примери. 

Има дори хора, които, като видят, че изнита срока на годност, ги пият, за каквото им хрумне, за да не се хвърлят. Или прекратяват приема, щом се почувстват по-добре, низависимо, че са им предписани за по-дълъг срок. И двата примера работят за антибиотичаната резистентност, обясни главният държавен здравен инспектор.

По официални данни от Световната здравна организация само през 2019 г. 5 милиона души са загубили живота си заради антибиотична резистентност. Очаква се броят на нелечимите инфекции да се удвои в рамките на следващите 25 години. 

Други от Докторе кажи

Проучват дали лекарствата за отслабване влияят на заетостта

Може ли употребата на лекарства за отслабване да въздейства върху икономическата активност на хората със затлъстяване? Отговор на този въпрос ще търси първото по рода си проучване в реалния живот във

Доц. Кунчев: В началото на ноември се очакват първите случаи на грип

В началото на ноември се очакват първите случаи на грип, които след това ще започнат да зачестяват и през декември грипът ще преобладава пред останалите респираторни вируси. Това каза пред БТА доц

Център за премахване на хроничната болка заработва в ДКЦ II в Пловдив

Водещи специалисти ще изготвят индивидуален алгоритъм за лечение на всеки пациент Център за премахване на хроничната болка предстои да бъде открит на 22 октомври в ДКЦ II в Пловдив

ТЕЛК да получава по 100 лв. за предсрочно издадено решение, предлага здравното министерство

Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да получават по 100 лв. за предсрочно издадено решение предлагат от Министерството на здравеопазването (МЗ)

Кофеинът намалява риска от развиване на Алцхаймер

Екип от Франция разглежда данни от проспективно проучване, в което са оценявани пациенти с леко когнитивно увреждане или болест на Алцхаймер в периода 2010-2015 г

>