Ръст на катастрофите в Шуменско

16.10.2024 17:13
Катастрофа Снимка: Pixabay (Снимката е илюстративна)

Общо 149 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП) са регистрирани в Шуменско през 2023 година, при които са ранени 175 и са загинали 15 души. В сравнение с 2022 г. броят на произшествията нараства с 23,1 процента, а на ранените и загиналите, съответно с 27,7 и 36,4 на сто. Това съобщиха от Отдел „Статистически изследвания“ в Шумен на Териториалното статистическо бюро – Североизток.

Тежки пътнотранспортни произшествия през миналата година са регистрирани във всички общини на областта, като тяхната концентрация е най-голяма в Шумен - 92 произшествия, с шест загинали и 115 ранени. Пътнотранспортни произшествия със загинали са регистрирани в още пет общини на областта - Нови пазар, Велики Преслав, Венец, Каспичан и Смядово. 

В област Шумен по-голямата част от тежките пътнотранспортни произшествия през 2023 г. са регистрирани в границите на населените места – 61,7 процента, при които един е загинал, а 98 са ранени. 

Най-много тежки произшествия през 2023 г. са станали през месеците юли и август - по 13,4 процента, както и през септември и декември - по 10,1 на сто от пътнотранспортните произшествия за годината, а най-малко – през ноември и март, съответно 4 и 4,7 на сто от общия брой ПТП за годината. Най-много са загинали през месеците май и октомври - 20 процента от общия брой на загубилите живота си на пътя, пише БТА. 

От седемте дни в седмицата в област Шумен през миналата година най-много тежки пътни произшествия са регистрирани в понеделник - 31, или 20,8 процента от общия брой произшествия. В този ден от седмицата при катастрофи са загинали трима и са ранени 32-ма. 

Област Шумен е на шестнадесето място по брой тежки пътнотранспортни произшествия и загинали сред 28-те области в страната през м.г.. В негативната класация областта е на двадесето място по брой ранени. 

В сравнение с 2022 г. пътнотранспортната обстановка в областта е влошена. Тежките произшествия са с 28 повече, с четирима загинали и 38 ранени участници в движението, съобщиха в началото на годината от Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен при отчета за дейността си за миналата година. 

Полицията в Шумен работи за подобряване на пътната безопасност и чрез филми, каза в интервю за БТА говорителят на полицията в областния град Ася Йорданова. Наскоро ОД на МВР изготви и филм с цел превенция от домашното насилие, отчитайки ръст от около 86 процента на този вид престъпления спрямо м.г.

Нова превантивната програма на ОД на МВР - „Детско полицейско управление“, започна в областта на 1 октомври. 

На 29 юни миналата година Областната дирекция на МВР  бе отличена за принос за подобряване на безопасността на движението по пътищата. При връчването на първите годишни награди за пътна безопасност на церемония в Националния пресклуб на БТА, отличието бе присъдено за усилията, които екипът на дирекцията полага за повишаване на обществената информираност и чувствителност по темата и превенция на пътнотранспортния травматизъм.

 

 

Други от От страната и света

Сто милиона звезди и галактики могат да се видят на картата на телескопа "Eвклид"

Сто милиона звезди и галактики могат да се видят на една страница от картата на телескопа "Евклид", чиято цел е да разгадае мистерията на тъмната материя, съобщи АФП

Европейските борси закриха предимно със спад на индексите

Европейските фондови борси закриха днешната си търговска сесия разнопосочно, но с преобладаващ спад на индексите под натиска на спада на акциите на високотехнологичните компании и на производителите

Съдия Цариградска: Издадени са над 150 разрешения за СРС-та срещу магистрати

За последните пет години са издадени над 150 разрешения за прилагане на СРС-та срещу магистрати. Това каза в предаването „Лице в лице" по bTV съдия Владислава Цариградска

Доротея за Николай Волев: Ще го намеря, защото безкрайно го обичам

Пост за големия български режисьор Николай Волев написа съпругата му Доротея Волева. "Моят живот, моята любов, моето щастие, смисълът на това да живея", сподели Волева

Апелативният съд в Бургас пусна срещу 15 000 лв. обвинен за трафик на мигранти, бил лидер на ОПГ

Апелативният съд в Бургас измени мярка за неотклонение от „задържане под стража" в „парична гаранция" от 15 000.00 лева спрямо обвиняем за ръководене на престъпна група за трафик на мигранти

>