С над половин милион разширяват клетката на мечока Васко в Павликени

16.10.2024 16:37 Дима Максимова
Мечокът Васко е емблема на зоопарка в Павликени СНИМКА: Община Павликени

Започва разширяване на клетката на мечката в Зоокът Павликени. Проектът за реконструкция, обновяване и модернизация на съоръженията и парковата среда на Зоокъта, включва и преустройство на съществуваща обслужваща сграда в Център за обучение на посетители, уточняват от местната управа.

Първа копка на обекта направиха кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, управителят на Зоокъта Сезаин Мехмедов и управителя на фирмата изпълнител.

„Зоокътът е една от основните емблеми на Павликени. Той е най-красивият зоопарк в България и е притегателно място за хора от всички възрасти, а мечката Васко е сърцето на този зоопарк. С този проект ние затвърждаваме нашия ангажимент за хуманното отношение към животните и желанието ни да продължим да развиваме зоопарка като място, което е пример за добра грижа и отговорност", каза инж. Емануил Манолов. Той подчерта, че през последните 12 години зоопаркът процъфтява благодарение на съвместните грижи на управителя Сезаин Мехмедов и екипа на общинска администрация.

„Благодаря, че чрез този проект ще се създадат по-добри условия за отглеждане на животните и самите те ще се чувстват по-добре. Надявам се, че посетителите ще са доволни, че създадените условия ще им позволят да са по-близо до животните", каза управителят на зоокъта Сезаин Мехмедов.

Проектът е финансиран по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез подхода „Водено от общностите местно развитие", по процедура на Местната инициативна група „Павликени - Полски Тръмбеш". Средствата за реализиране на дейностите по проекта възлизат общо на 567 589 лева с ДДС, като от тях 226 891 лева са европарите, а съфинансирането от бюджета на Община Павликени е в размер на 340 698 лева.

Разширението на клетката става възможно след като през 2020 г. Община Павликени закупи съседен имот с площ 4,5 дка.

Предвижда се да се обнови съществуващата клетка на мечката и да се направи разширение на двора, огледално на съществуващата композиция. Разширението ще представлява полукръг с радиус 12 метра и площ 140 кв. м. В южния край ще се направи разширение на закритата част на клетката с размери 7 х 2 метра. Отвън клетката ще бъде хидроизолирана и ще се изпълни отводняване чрез система от дренажни тръби и чакъл. Съществуващите стоманобетонови стълби ще се заменят с широка рампа с малък наклон. Отстрани алеите ще бъдат рамкирани с градински бордюри.

Сградата за вътрешната клетка на мечката също ще бъде обновена. В новите вътрешни помещения е предвидено да се монтират решетки за ограничаване на достъпа и специален механизъм с макари за повдигане на вратите от разстояние. Ще бъде изработен и монтиран нов метален парапет. ВиК инсталацията ще се подмени с изцяло нова.

Обслужващата сграда в североизточната част на зоокъта ще бъде преустроена в посетителски център. Северната й част ще продължи да се използва като склад за фуражи, както е и в момента, а в южното крило ще се обособят преддверие и лекционна зала, кабинет за управителя, стая и съблекалня за персонала с баня и санитарен възел. Ще се монтира изцяло нова стоманена покривна конструкция с термопанели. Отводняването ще се изпълни със система от улуци и водосточни тръби. По външната част на стените се предвижда да се постави топлоизолация и да се направи завършваща мазилка.

Изцяло ще бъдат подменени ВиК и електрическата инсталации. Ще се монтират електрически уреди за отопление - колонен климатик за лекционната зала, инверторни климатици за кабинета и стаята на персонала, стенен конвектор за съблекалнята и електрически отоплители за банята.

Срокът за изпълнение на обекта е 6 месеца.

Протойерей Димитър отслужи водосвет за здраве и благословение на работата по обекта.

Продължават и другите дейности за развитие на зоокъта. Община Павликени изпълнява проект техническа помощ за инвестиции в Зоокът Павликени, чрез който ще се изработят пълни, качествени и адекватни стратегически документи, например план за развитие, които да са база за своевременно кандидатстване и последващо финансиране на инвестиционни проекти по Програма „Околна среда" 2021-2027.

Пред зоологическата градина напредва първият етап от реконструкцията на парк „Кирил Ракаров", който включва възстановяването на водното огледало. Предстои изпълнението и на втория етап от този проект.

Други от От страната и света

Сто милиона звезди и галактики могат да се видят на картата на телескопа "Eвклид"

Сто милиона звезди и галактики могат да се видят на една страница от картата на телескопа "Евклид", чиято цел е да разгадае мистерията на тъмната материя, съобщи АФП

Европейските борси закриха предимно със спад на индексите

Европейските фондови борси закриха днешната си търговска сесия разнопосочно, но с преобладаващ спад на индексите под натиска на спада на акциите на високотехнологичните компании и на производителите

Съдия Цариградска: Издадени са над 150 разрешения за СРС-та срещу магистрати

За последните пет години са издадени над 150 разрешения за прилагане на СРС-та срещу магистрати. Това каза в предаването „Лице в лице" по bTV съдия Владислава Цариградска

Доротея за Николай Волев: Ще го намеря, защото безкрайно го обичам

Пост за големия български режисьор Николай Волев написа съпругата му Доротея Волева. "Моят живот, моята любов, моето щастие, смисълът на това да живея", сподели Волева

Апелативният съд в Бургас пусна срещу 15 000 лв. обвинен за трафик на мигранти, бил лидер на ОПГ

Апелативният съд в Бургас измени мярка за неотклонение от „задържане под стража" в „парична гаранция" от 15 000.00 лева спрямо обвиняем за ръководене на престъпна група за трафик на мигранти

>