От 1 ноември въвеждат бонусна система за заплащане в столичния градски транспорт

16.10.2024 16:24
Автобус СНИМКА: Pixabay

От първи ноември се въвежда бонусна система за заплащане в столичния автотранспорт и електротранспорт. Това предвижда подписаното днес споразумение с кмета на София Васил Терзиев, което е в допълнение на договореностите от края на месец февруари тази година за повишаване на възнагражденията на работещите в градския транспорт, съобщиха от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ на сайта си. 

Оттам посочват, че преговорите по въвеждане на бонусната система са се усложнили в началото на този месец, след като от Столичната община са обяснили, че нямат финансова възможност и трябва да бъде отложена. Това повиши социалното напрежение сред работещите в общинските транспортни дружества. Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ предупреди, че ако не се намери решение, ще предприеме протестни действия, непосредствено след парламентарните избори.

След проведените преговори, които продължиха и през миналата седмица, в подписаното днес споразумение бе записано, че се въвеждат три категории по натовареност за „Столичен автотранспорт“ и две категории по натовареност за „Столичен електротранспорт“. Километричният пробег за най-тежката категория (3-та) в наземните оператори ще бъде на стойност 0.013% от минималната работна заплата. Бонусите за сервизните работници и административния персонал ще бъдат 80% от средния бонус на шофьорите, се посочва още в съобщението.  

Страните се ангажират да проведат съвместни срещи с Министерство на финансите и Министерство на транспорта за осигуряване на дължимите от държавата средства за компенсация на градския транспорт на Столична община.

Миналата седмица работници в градския транспорт на София и синдикати се събраха на протест заради неизпълнението на подписаното споразумение със Столичната община за въвеждането на бонусна система в сектора.

По-късно кметът на София Васил Терзиев съобщи, че бонусна система в транспортния сектор на столицата ще има. Терзиев направи съобщението си след среща с представители на синдикатите, на която общинската администрация бе представила предложение, което, по думите им, е в изпълнение на договорките, които са поели по-рано през годината за въвеждане на тази система през есента на 2024 г. 

В началото на октомври кметът на София каза, че иска бонусната система за работещите в градския транспорт да влезе в сила в цялост с актуализацията на бюджета, която би трябвало да се случи в края на октомври или началото на ноември.

В началото на годината кметът проведе среща с представителите на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и КТ „Подкрепа“. Тогава след разговорите той съобщи, че основната работна заплата в градския транспорт ще бъде увеличена с 15 % от 1 март. Терзиев обясни, че трябва да работят още по развитието на бонусна система, която да не бъде само за водачите на градския транспорт, а и за другите хора, работещи в сферата.

Други от От страната и света

Сто милиона звезди и галактики могат да се видят на картата на телескопа "Eвклид"

Сто милиона звезди и галактики могат да се видят на една страница от картата на телескопа "Евклид", чиято цел е да разгадае мистерията на тъмната материя, съобщи АФП

Европейските борси закриха предимно със спад на индексите

Европейските фондови борси закриха днешната си търговска сесия разнопосочно, но с преобладаващ спад на индексите под натиска на спада на акциите на високотехнологичните компании и на производителите

Съдия Цариградска: Издадени са над 150 разрешения за СРС-та срещу магистрати

За последните пет години са издадени над 150 разрешения за прилагане на СРС-та срещу магистрати. Това каза в предаването „Лице в лице" по bTV съдия Владислава Цариградска

Доротея за Николай Волев: Ще го намеря, защото безкрайно го обичам

Пост за големия български режисьор Николай Волев написа съпругата му Доротея Волева. "Моят живот, моята любов, моето щастие, смисълът на това да живея", сподели Волева

Апелативният съд в Бургас пусна срещу 15 000 лв. обвинен за трафик на мигранти, бил лидер на ОПГ

Апелативният съд в Бургас измени мярка за неотклонение от „задържане под стража" в „парична гаранция" от 15 000.00 лева спрямо обвиняем за ръководене на престъпна група за трафик на мигранти

>