Кметът на Русе даде старт на изграждането на пешеходен мост на езерото в Лесопарк "Липник"

16.10.2024 13:14
Кметът Пенчо Милков /в средата/ даде старт на строителството.
Дървеният мост ще бъде с дължина от 28 метра и тегло 20 тона, разделен на три основни елемента.

Община Русе започна изграждането на нов дървен пешеходен мост на езерото в Лесопарк „Липник". Проектът, който е плод на повече от две години подготовка, стартира официално с приключването на всички документални процедури, съобщиха от общинския пресцентър.

„Строителството на този мост ще бъде символ на съвременния подход към облагородяване на множество пространства в общината, както и красива атракция за всички посетители", заяви кметът Пенчо Милков.

Съоръжението ще представлява дървена конструкция с дължина от 28 метра и тегло 20 тона, разделена на три основни елемента. То е изработено в Австрия и ще бъде сглобено на асфалтова площадка в парка. Конструкцията ще бъде стабилизирана чрез 11 метални греди и противоветрови връзки, а дизайнът включва стъклен парапет и седем стъклени прозореца в пода. Предната част на моста ще бъде покрита с мраморни плочи за допълнителен естетически ефект.

Допълнителни акценти ще бъдат възможността за закачане на катинари – символ на любовта, както и нощното осветление на моста.
Важен аспект на проекта е спазването на ангажимента към опазването на природната среда в парка. Няма да бъдат изсичани дървета, а за временното укрепване на строителната площадка ще бъдат използвани камъни, докато се монтира основната конструкция.

Изпълнението на проекта ще продължи един месец, като успоредно с изграждането на моста ще бъдат обновени още няколко алеи в Лесопарк „Липник". До момента в парка са поставени нови кошчета и е инсталирано ново осветление. Целта на проекта е да направи парка още по-привлекателен и удобен за жителите и гостите на Русе и Николово.

На събитието присъстваха още заместник-кметът на община Русе инж. Здравка Великова и инж. Румен Йовчев, представител на фирмата изпълнител.

Други от От страната и света

Васил Терзиев: Няма да има стачки и проблеми с градския транспорт

Столичната община е подписала договорите със синдикатите за въвеждането на бонусната система за градския транспорт. Системата ще влезе в сила от 1 ноември

20 са задържани при акция срещу изборната търговия в Хасковско

Двайсет души са с мярка на задържане до 24 часа при започналата днес акция на полицията в област Хасково, съобщиха от Областната дирекция на МВР (ОДМВР)

Ръст на катастрофите в Шуменско

Общо 149 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП) са регистрирани в Шуменско през 2023 година, при които са ранени 175 и са загинали 15 души. В сравнение с 2022 г

Уолстрийт откри равновесно

Уолстрийт откри днешната си търговска сесия равновесно, след като в предходната инвеститорите заложиха на печалбите и разпродаваха технологични и петролни акции, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА

Свестните не искат в политиката

Премиер между ПП-ДБ и ГЕРБ в първия мандат е единствено възможен. Този път без посредник като Алексей Петров От премиера хората очакват да не вдига данъците

>