Столична община с нов проект за изкуствен интелект, помагащ за финансите

16.10.2024 12:32
Столична община с нов проект за изкуствен интелект, помагащ за финансите Снимка: Столична община

Столична община стартира пилотен проект с изкуствен интелект (ИИ), насочен към оптимизацията на процесите по управление на финансирането по различни програми. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Проектът е част от програмата „Пясъчник за иновативни решения", която насърчава използването на нови технологии за подобряване на публичните услуги в София.

Проектът се реализира в партньорство със софийския стартъп „Тесие", специализиран в разработването на ИИ решения. Системата използва Виртуални Асистенти с Изкуствен Интелект (ВАИИ), които автоматично събират, анализират и синтезират данни за нови възможности за финансиране от национални и европейски програми. Това значително ще ускори процеса на обработка на данни и ще улесни подготовката на проекти.

ВАИИ ще подпомагат експертите, като предоставят синтезирана информация за най-подходящите програми за финансиране, както и ще следят за нови възможности в реално време. Въпреки автоматизацията на тези процеси, финалното решение за избор на програми и финансиране ще се взима от експертите на Столична община, което гарантира запазване на човешкия контрол и преценка в целия процес.

„Системата ще спести време и ресурси на експертите, като им предостави цялостен анализ на възможностите за финансиране. Въпреки това, ключовите решения ще бъдат в ръцете на нашите специалисти, които ще осигурят правилната преценка и прилагане на тези решения в интерес на града," коментира Иван Гойчев, заместник-кмет в направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие".

С новия проект, Столична община прави решителна стъпка към интеграцията на съвременни технологии в административните процеси, като едновременно запазва човешкия фактор водещ в процеса на вземане на решения. Тази иновация ще доведе до по-бързи и информирани решения, свързани с подобряването на градската инфраструктура, екологията и устойчивото развитие в София.

Други от От страната и света

Васил Терзиев: Няма да има стачки и проблеми с градския транспорт

Столичната община е подписала договорите със синдикатите за въвеждането на бонусната система за градския транспорт. Системата ще влезе в сила от 1 ноември

20 са задържани при акция срещу изборната търговия в Хасковско

Двайсет души са с мярка на задържане до 24 часа при започналата днес акция на полицията в област Хасково, съобщиха от Областната дирекция на МВР (ОДМВР)

Ръст на катастрофите в Шуменско

Общо 149 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП) са регистрирани в Шуменско през 2023 година, при които са ранени 175 и са загинали 15 души. В сравнение с 2022 г

Уолстрийт откри равновесно

Уолстрийт откри днешната си търговска сесия равновесно, след като в предходната инвеститорите заложиха на печалбите и разпродаваха технологични и петролни акции, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА

Свестните не искат в политиката

Премиер между ПП-ДБ и ГЕРБ в първия мандат е единствено възможен. Този път без посредник като Алексей Петров От премиера хората очакват да не вдига данъците

>