Георги Крайчев, открил античната статуя във Варна: Някои ме обявиха за луд (Снимки)

16.10.2024 10:19 Надежда Алексиева

Една от археоложките се разплака като видя скулптурата. Не съм герой, просто така е правилно да се постъпи, казва предприемачът

Варненският предприемач Георги Крайчев, който предаде уникална антична статуя на музея в града, разказа за "24 часа" вълненията от вчерашния ден, когато в негов обект беше открита невероятна скулптура, което е изключително рядко явление.

Крайчев строи сграда в района на жп гарата във Варна. Той е край обекта, когато във вторник около обяд му се обажда неговият ръководител да дойде да види нещо.
"Аз бях зад оградата, ръководителят на обекта Даниел Димитров ми се обади и аз веднага влязох. Първите 30 секунди не знаехме как да реагираме, бяхме шокирани, изгубихме ума и дума, усетихме, че в пясъка лежи нещо велико. Благодаря много на Даниел, защото такива находки са примамващи и често завършват на черния пазар за антики. Много мои колеги биха скрили подобна находка", разказва Крайчев.

Мълвата се разпространява светкавично, в следващите няколко часа телефонът му прегрява.

"Обадиха ми се много хора, някои даже ме обявиха за луд. Казах името си, защото е важно да се говори за това и искам всички да знаят какви невероятни хора работят в археологическия музей във Варна и как бранят находките в стара Варна. Една от археоложките се разплака като видя статуята. Не съм герой, просто това е правилно да се направи в такива случаи", споделя строителят.

Това не е първата находка, която той дава на музея. Неотдавна открил 60-80-сантиметрова статуя на жена, която е намерена в съседния парцел и вече е в музея. Проучванията около появата и показват, че тук е имало езически храм.

За съжаление, археологията е унищожена по комунистическо време, когато е пикът на унищожаването през 50-60-те години - масово копане без никакво отношение, смята Крайчев, който не допуска нищо, открито в земните пластове на строежите му да се похаби или затрие.

Припомняме, че неотдавна на плаж край Варна беше намерен античен саркофаг, който е служил няколко години за барплот в елитен морски бар.

Така и тази статуя можеше да напълни нечий джоб и да украси богаташки дом, но благодарение на желанието на Георги Крайчев да пази старините, открити във Варна, Гай Марий Хармоген (каквото е името на мъжа от скулптурата) ще може да бъде видян скоро в археологическия музей във Варна.

Крайчев изказва благодарност към екипа на РИМ Варна, които, по думите му откликват сърцато и работят неуморно.

Процедурата е следната. За строителни обекти, които попадат в архитектурен или археологичен резерват, се спазват строги процедури. Предприемачът е длъжен да сключи договор с музея, чиито специалисти са на терен докато текат дейности по разкриване на площадката - събаряне на старата сграда и копане на основите на новата. На терен, рамо до рамо с багеристи и работници, копаят археолози. Често с дни и седмици - на ръка. За да се убедят, че няма нещо ценно, закопано в земята, да се скрие или унищожи.

Това струва много време, пари и нерви на строителя, но 42-годишният предприемач е изкушен от археологията, спазва всички закони и наредби в работата си, независимо, че губи пари.

Сега Георги Крайчев и екипът му чакат момента, в който ще могат да видят Гай Марий Хармоген в залите на музея. 

Други от От страната и света

С 13 хил. лв. "изгоря" жена, пазарувала от сайт

С 13 хил. лв. "изгоря" жена от Банско, пазарувала в сайт за търговия. В Районното управление е получено съобщение от жителка на града, че след като се регистрирала в сайт за търговия в интернет

Официално: 28 октомври е обявен за неучебен в училищата с избирателни секции

28 октомври, понеделник, ще бъде неучебен за учениците от училищата в страната, в които има разположени избирателни секции. Това е разписано в заповед на служебния министър на образованието и науката

Условна присъда за бизнесмен, укрил 117 хил. лв. данъци

Бизнесмен получи условна присъда за укриване на данъци. Състав на Окръжен съд – Благоевград призна за виновен А. Б. Г. в това, че като управител и представител на Еднолично дружество с ограничена

Два случая на западнонилска треска у нас за седмица

Два случая на западнонилска треска са регистрирани в страната за периода 7 – 13 октомври 2024 г., показва справката на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)

Нито един от Столична община не отишъл при областния на среща за мигрантския натиск

Нито един представител на Столична община не е отишъл на среща с областния управител Стефан Арсов вчера, свикана заради мигрантския натиск, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация

>