Северна Корея обвини Южна в провокация, която може да доведе до война

16.10.2024 09:41
Северна Корея строи огромна стена Снимка: Twitter/@JackStr42679640

Северна Корея обвини Южна Корея, че е насочила дронове към нейната столица, което доведе до засилване на напрежението, продължаващо от месеци.

Твърди се, че дроновете са разпръснали пропагандни листовки над Пхенян, което Северът определи като провокация, която може да доведе до „въоръжен конфликт и дори война".

След като в петък отправи тези обвинения към Юга, Пхенян заяви, че е наредил на граничните войски да се подготвят за стрелба. Южна Корея на свой ред заяви, че е готова да отговори, и предупреди, че ако безопасността на нейните граждани бъде застрашена, това ще бъде сигнал за „края на севернокорейския режим", пише Би Би Си. 

Във вторник Северът взриви участъци от два пътя, които го свързват с Южна Корея, изпълнявайки по-ранната си заплаха. 1,4 милиона млади севернокорейци са подали молби за присъединяване към армията или за връщане в нея.

Тези избухвания са последните от поредицата размяна на реплики между двете страни, при които напрежението се покачи до най-високата си точка от години насам, откакто лидерът на Севера Ким Чен Ун заяви през януари, че Югът е враг номер едно на неговия режим.

На 11 октомври външното министерство на Северна Корея обвини Юга, че в продължение на две седмици е изпращал дронове до Пхенян през нощта. Оттам заявиха, че листовките, разпръснати от дроновете, съдържат „подстрекателски слухове".

Влиятелната сестра на Ким, Ким Йо Чен, предупреди Сеул за „ужасни последици", ако предполагаемите полети на дронове се повторят. По-късно тя заяви, че има „ясни доказателства", че зад предполагаемите провокации стоят „военни гангстери" от Юга.

Северна Корея разпространи размазани снимки на това, което според нея са безпилотни самолети, летящи в небето, както и снимки, на които се твърди, че се виждат листовки, но няма начин да се проверят независимо твърденията им.

Макар че Южна Корея първоначално отрече да е летяла с дронове към Севера, по-късно нейният Обединен комитет на началник-щабовете заяви, че не може нито да потвърди, нито да отрече твърдението на Пхенян.

На местно ниво се появиха спекулации, че дроновете са били излети от активисти, които са изпращали същите материали на Севера с помощта на балони.

В понеделник Ким Чен Ун се срещна с ръководителя на армията, военните началници, министрите на държавната сигурност и отбраната и висши служители, съобщи официалната информационна агенция на Севера KCNA.

Там Ким определил „посоката на незабавните военни действия" и възложил на длъжностните лица „функционирането на военното възпиране и упражняването на правото на самоотбрана".

Офицерът за връзки с обществеността на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея, Ли Сунг-джон, заяви, че Северът може да предприеме „дребномащабни провокации", като например малки експлозии по пътищата, свързващи двете страни.

След това настъпиха експлозиите по пътищата Кьонгуи и Донгхе.

Макар че двата пътя отдавна са затворени, според анализатори разрушаването им изпраща послание, че Ким не иска да преговаря с Юга.

След експлозиите южнокорейските военни заявиха, че са изстреляли оръжия от своята страна на границата като демонстрация на сила и са засилили наблюдението на Севера.

Часове по-късно властите на провинция Кьонги, която обгражда Сеул, определи 11 междукорейски гранични района като „опасни зони" в опит да спре хората да изпращат пропагандни листовки срещу Севера през границата.

„На този етап нито една от страните не е склонна на отстъпки", казва професор Ким Донг-юп от Университета за севернокорейски изследвания в Сеул.

Тъй като съществува взаимно недоверие, Сеул „трябва стратегически да обмисли как да управлява кризата", добави професор Ким.

Анализаторите все пак се съмняват, че настоящата ситуация ще ескалира до война. Според тях Северна Корея се възползва от военната конфронтация, за да укрепи вътрешното си единство.

Последната разправия относно предполагаемите полети на дронове най-вероятно ще остане „словесна битка", каза професор Нам Сунг Ук, който преподава севернокорейски изследвания в Корейския университет в Сеул.

Двете страни технически все още са във война, тъй като не са подписали мирен договор след края на Корейската война през 1953 г.

Ким Чен Ун сближи Северна Корея с Русия под ръководството на Владимир Путин, което го постави в противоречие със САЩ и Запада, които са основните съюзници на Южна Корея.

От значение са и дългогодишните връзки на Северна Корея с Китай, който вероятно е най-важният ѝ съюзник. След инцидента с безпилотния самолет във вторник говорител на китайското външно министерство призова всички страни „да избягват по-нататъшна ескалация на конфликтите" на полуострова.

Напрежението на Корейския полуостров нараства с навлизането на президентската кампания в САЩ.

Други от Анализи

Защо пак ни стряска кошмарът на бедността? Нали доходите растат и пътуваме повече?

Никога заплатите не са стигали 67% от европейските и никога досега българинът не е кръстосвал света както в момента, но отново се тревожи, че може да загуби всичко Нараства броят на европейците

Може ли Ливан без "Хизбула"?

Преди седмица във видеообръщение израелският премиер Бенямин Нетаняху се обърна към ливанците със следния въпрос: "Спомняте ли си, когато вашата страна беше наричана "перлата на Близкия изток"?"

За учители, за енергийно бедни, за ВиК ли - къде повече пари? Не може навсякъде наведнъж!

Политици в нетрайни парламенти са поели непосилни за бюджета обещания В разгара на (поредната) предизборна кампания е време за бюджетна дискусия. Искрата подпали служебният министър на финансите – не

С театрите стана цирк. Кой обаче е фокусникът?

Не може едни да играят всяка  вечер или през  вечер, а други да имат участия два пъти в месеца с реплика “Господарю, гостите додоха” Светът е сцена, но животът не е театър

ВНС е едно пуделче. С какво толкова ви плаши?

Или защо реформаторите винаги предпочитат втория начин Това лято реформаторите претърпяха тежък провал - Конституционният съд отмени тази част от промените в основния закон

>