Радев за авиокатастрофата: Опитите за искане на оставки преди края на разследването са неетични

16.10.2024 09:29
Президентът Румен Радев прие почетния караул по повод Деня на българската авиация СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени, но виждате, че това се случва и в страните около нас, посочи той

Няма как да коментирам хипотези, преди да са налични всички факти относно катастрофата. Вменяването на отговорност, политическите вмешателства, опитите за искане на оставки, докато работят тези комисии (които разследват инцидента - б.а.), са най-малко неетични и неморални.

Така президентът Румен Радев коментира днес разследването на авиоинцидента от 13 септември на "Граф Игнатиево", в който загинаха пилотите Петко Димитров и Венцислав Дункин.

Министерството на отбраната вчера излезе с резултати от вътрешната си проверка. Те показват, че двамата пилоти са летели на ниска височина и с малка скорост. Ръководителят на полета обаче не се е намесил. Разследването показа и, че Дункин и Димитров са летели по около 50 часа на година при изискуем минимум от 80. По стандарт на НАТО, част от което е и България, минимумът летателни часове пък е 180 на година.

"Аз не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени, но виждате, че това се случва и в страните около нас, случва се и в най-модерните високотехнологични ВВС - тези на САЩ", посочи президентът.

"Трябва да е ясно, че летателната работа, особено в изтребителна авиация, е високорискова и изключително сложна дейност. И тя изисква не само умелото ръководство от страна на командния състав по планирането и организирането на тази дейност, но изисква и всестранно осигуряване. Затова очаквам комисията от МО да анализира задълбочено не само организацията и подготовката на полетите, но и да направи анализ на съответствието между заповяданото ниво на способности, съгласно регламентиращите документи и целите от НАТО и тяхното всестранно осигуряване. Очаквам да се установи тази отговорност по цялата командна верига нагоре. Включително съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили, където ясно са разписани отговорностите по непосредственото ръководство, планирането, изграждането, осигуряването на необходимите способности", каза Радев. Той обясни, че очаква да се проведе проверка и от комисията по отбрана.

Нальотът в нашите ВВС е крайно недостатъчен, коментира днес президентът.

"Вчера от Министерството на отбраната бяха пределно ясни, че са установени непосредствената и съпътстващите причини, но установяването на вина и вменяването на отговорност не са обект на тази проверка. В същото време обаче продължават работата на прокуратурата и назначената от министъра на отбраната комисия за цялостна проверка на организацията на летателната дейност във формированията на ВВС", подчерта президентът.

F-16 надявам се ще дойде със съответните регламентиращи документи, които изискват един друг нальот. И българската държава крайно време е да осигури този нальот, затова апелирам и Комисията по отбрана да се намеси. Не може да искаме едни сложни задачи с високо ниво на подготовка да бъдат изпълнявани, без да осигурим условията за летците и техните командири, настоя президентът.

Други от От страната и света

20 са задържани при акция срещу изборната търговия в Хасковско

Двайсет души са с мярка на задържане до 24 часа при започналата днес акция на полицията в област Хасково, съобщиха от Областната дирекция на МВР (ОДМВР)

Ръст на катастрофите в Шуменско

Общо 149 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП) са регистрирани в Шуменско през 2023 година, при които са ранени 175 и са загинали 15 души. В сравнение с 2022 г

Уолстрийт откри равновесно

Уолстрийт откри днешната си търговска сесия равновесно, след като в предходната инвеститорите заложиха на печалбите и разпродаваха технологични и петролни акции, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА

Свестните не искат в политиката

Премиер между ПП-ДБ и ГЕРБ в първия мандат е единствено възможен. Този път без посредник като Алексей Петров От премиера хората очакват да не вдига данъците

С близо 10 млн. лв. цялостно преустройват Дома за възрастни хора в Свищов

Община Свищов получи одобрение за финансиране на проекта за реформиране на Дом за стари хора „Мария Луиза" в Свищов. Дейностите са насочени към обновяване на сградата чрез преустройство и ремонт на

>