Без кураж няма слава или как да постигате успех с 10-процентното правило

17.10.2024 05:30 Димитрана Александрова

Човешкият мозък е боязлив, но страхът от провал може да бъде победен със серия въпроси "какво, ако"

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

В работата ви се отваря възможност за нещо ново. Ако се захванете с него и се справите, ще получавате повече пари, ще пораснете в йерархията. Но има вероятност да не се справите. Дали да рискувате?

Макар че често акцентът се поставя върху оценката и управлението на риска, всъщност първата стъпка е друга. Човек първо трябва да преодолее страха си от промяна и от евентуален провал, да се реши да опита и след това да измисли как да го направи.

Разликата между успелите хора и останалите е в смелостта, казват треньорите по личностно развитие. Когато е изправен пред нещо трудно или ново, всеки се страхува от провал. В този момент трябва да прецени шансовете, да помисли как да ги увеличи, да състави план Б и да действа.

Мнозина обаче се плашат и се отказват, примиряват с това, което животът им поднася. Обикновено те са
умници, които се увличат в негативни сценарии.

Глупаците по-често постъпват импулсивно, без много-много да му мислят за риска.

Затова специалистите казват, че по пътя нагоре смелостта е важна колкото и интелигентността.

"Има погрешно схващане какво е смелостта. Смятаме, че това е качество, с което сме се родили или не. Смелостта е умение като всяко друго. Необходимо е да се практикува, да се овладява, за да станете по-добри в него - твърди треньорката Дженифър Коен. - Един от начините да се практикува смелостта е концепцията 10%. Идеята зад нея е проста - направете 10 опита за това, което най-много искате. В каквато и да е област от живота,
щом направите 10 опита, един от тях ще бъде успешен. Или ще получите това, което желаете, или ще получите нещо, което не сте знаели, че е възможно. В 90% от опитите ще се провалите, но провалът ще ви стане "удобен", ще свикнете да го приемате и да се справяте с него. Проблемът е, че повечето хора не опитват 10 пъти. Не събират смелост да пробват дори веднъж, отказват се, взимат само това, което им е под ръка, живеят, както им е удобно. А голямата истина за успеха е, че трябва да посегнете към това, което желаете."

Дори да не подейства 10-процентното правило, пак има полза. Освен че човек свиква да приема загуби, учи ценни уроци. Както казва Бенджамин Франклин (1706-1790), един от бащите-основатели на САЩ, политик, учен и изобретател: "Не съм се провалил. Просто открих 100 начина, които не вършат работа".

Но първата стъпка наистина е смелостта. Затова е мъдра максимата "Без кураж няма слава".

Заради липсата му хората не предприемат нищо не само за да постигнат успех, но дори когато не са доволни от работата и живота си, дори когато съзнават, че са длъжни да направят промяна, за да бъдат по-щастливи.

Причината е, че страхът е по-естествен, изначален и присъщ на човека от смелостта. Но борбата със страха може да стане рационална, ако си задавате серия правилни въпроси в правилна последователност, а после честно и разумно им отговаряте, уверяват специалистите по личностно развитие.

Според тях тези въпроси действат ефективно независимо от нагласата - оптимистична или песимистична, характерна за всеки човек.

Това е игра за моделиране на ситуации по формулата "Какво, ако...", в която се стараете да видите реалността от различни точки и да прогнозирате възможния развой.

Повечето хора са добри в частта "Какво бих направил, ако знаех, че провалът е невъзможен". Като го изключват, те си представят успеха, радват му се.

Втората част "Как ще изплувам в случай на провал" е неприятна, но необходима.

"Вместо да развиваме сценарии за успех, мислим така, сякаш вече сме се изправили лице в лице с неуспеха. Това също е фантазия, при която в повечето случаи преувеличаваме именно заради страха. Само че тази хиперболизация ни помага да си дадем сметка, че в провала няма нищо необратимо. Освен ако не настъпи смърт, винаги има начин да се върнем обратно, да излезем от всяка ситуация. И щом го осъзнаем, можем да продължим напред с много по-голяма увереност", изтъкват специалистите.

Психиатърът Джудит Бек винаги пита пациентите си: "Ако се беше случилото най-лошото, как бихте постъпили". Отговорът на този въпрос автоматично
намалява степента на тревожност, защото човек разбира, че има вътрешни и външни ресурси, които ще му помогнат да преодолее ситуацията, пораждаща лоши опасения у него, обяснява Бек.

В този момент трябва да си вдъхнете кураж, като си зададете и въпроса "Какво ще стане, ако не направя нищо". Много просто - ще си останете в същото положение, което не ви прави успешни и щастливи. А ако имате проблем да решавате, бездействието може само да влоши нещата. Обикновено трети път няма - ако не вървим напред, се влачим назад, казват експертите по личностно развитие.

Сега отново се запитайте "Какво ще стане, ако успея". Понеже човешкият мозък е страхлив, той е склонен автоматично да чертае негативни сценарии. Трябва да му дадете шанс да се залови за нещо позитивно, което ще ви стимулира да действате. Най-мотивиращо е да си представите как би изглеждал резултатът от вашия успех. Така ще си създадете толкова силен стимул, че рискът от провал да престане да има определящо значение.

Следващият от поредицата въпроси е "Действително ли си струва да го направя - независимо от успеха или поражението". Много е възможно страхът ви от провал да се оправдае и в крайна сметка нещата да не се получат. Но тогава ще имате възможност да извлечете ценен опит, да анализирате какво направихте и какво не направихте правилно. Непременно и двете, защото при провал обикновено човек се състредоточава само върху това, което не е станало, както трябва.

"Когато обръщаме внимание на малките успехи вътре в провала, си напомняме, че неуспехът не е краят на играта, а полезен житейски урок. С всеки урок пък страхът става по-малък", уверяват треньорите по личностно развитие.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Когато шефът има предубеждение към вас - конкретни стъпки да го обезсилите

Свещените крави в службата и как да ги почитате, за да напредвате в кариерата

На интервю за работа не се хвалете с постижения, обезсилвайте опасения

5 признака за излишна драма в екипа, която яде продуктивност, нерви и успех

Елегантно напускане винаги е по-далновидно от шумно затръшване на вратата

Що е то функционален психопат и как да се справяте, като ви е колега

12 знака, че сте обречени на успех

Твърде умни за висок пост? Често се случва

Как да се държите и да имате успех с шеф мениджър и как с шеф лидер

По-луксозни от шефа и колегите - лош избор

5 техники за повишаване на продуктивността и успеха в работата

Други от От страната и света

Неправоспособен и пиян шофьор кара кола по муждуселски път

Неправоспособен и пиян шофьор кара кола по муждуселски път, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. На 17 октомври, около 23 часа по пътя между селата Свобода и Крушари е спрян за проверка

Експерт за BG-Alert: Тестът беше успешен, не е трябвало да получим съобщение

Целта на тестването наBG-Alert е била да се провери линията на комуникация от МВР към мобилните оператори, а не до крайните потребители. Ние не е трябвало да получим съобщение

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче от Кресна

Млада жена от Кресна е била отвлечена и пребита от неин съгражданин, съобщават от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Благоевград. Сигналът за побоя е подаден на 16 октомври на тел. 112

Русе е домакин на форум за пътна безопасност и транспортна свързаност

На 23 октомври в Русе от 11 часа в зала „Европа" в Доходното здание ще се проведе форум „Свързаност 2025 в рамките на безопасна мобилност". Основната цел на форума е да представи политиките и мерките

Спират 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" заради годишен ремонт

В първите часове на 19 октомври 2024 г. шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян за планов годишен ремонт, който се предвижда да продължи до края на ноември

>