Емил Бранчевски: Къде спа бившата администрация за следите от азбест в детска градина

15.10.2024 22:32
Емил Бранчевски

 Право на отговор от д-р Емил Бранчевски, кмет на район „Илинден", във връзка с публикацията: Следи от азбест в следите на детска градина в София:

За пореден път, едни и същи хора се опитват да говорят от името на всички и чрез манипулативни твърдения и неистини да създадат сензация, там където няма такава. Цитират се някакви медицински данни, които, за разлика от мен, те не разбират. Без източник, обосновка или анализ, което е дефиницията на дезинформация. 

Приключилата поръчка и сключеният договор за инженеринг (проектиране и строителство) от предишната администрация на район „Илинден“, който се споменава в интервюто с представителите на ИК „Захарна фабрика“, е от началото на 2023 г. и е сключен с условието „изпълнение при осигурено финансиране“. Когато встъпих в длъжност, установих, че такова финансиране никога не е било залагано в нито един бюджет на София от 2005 г. насам. От ИК твърдят, че 2015 г. са разбрали за азбестовия проблем, при положение, че детската градина е построена преди 45 години и още тогава се е знаело с какви материали е построена. А къде спа бившата администрация на района следващите 8 години – от 2015 г до 2023 г , в условията на комфортно мнозинство както в СОС, така и на национално ниво и не осигури финансиране за новоизграждането на детската градина? Защо не го направиха? Сега изведнъж предизборно се сетиха, че децата посещават тази детска градина, въпреки, че те абсолютно съзнателно ги оставиха там 8 години!

Още в предизборната кампания обещах че ще бъда безкомпромисен към качеството на всичко свързано с децата – детски градини, площадки, игрища, зали. Гражданите на района ме избраха да защитавам обществения интерес и точно това направих с прекратяването на този договор. Още в началото на мандата ми, направих пълна ревизия на всичко свършено и несвършено от предишната управа на район „Илинден“ за последните 10 години. За този договор нямаше осигурено финансиране, каквато беше клаузата за изпълнението му, поръчката беше проведена в условията на инженеринг, което е неоптимално за подобен обект и офертата вече беше неактуална. Затова още ранната пролет на тази година предприех максимални действия за премахване на тези пречки и реализирането на проекта без забавяне. Прекратих договора, разделихме процедурата на отделно проектиране и отделно строителство, за да повишим максимално качеството и на проекта, и на изпълнението. След това, лично с кмета Терзиев и зам.-кмета по финанси Василев посетихме 158-ма ДГ (и не само нея, защото другата ремонтирана на скоро 179-та ДГ е с течащ покрив след току-що завършен ремонт от предишната администрация) и благодарение на тези ми усилия беше осигурено, за първи път от 8 години, финансиране за проектиране. Въпреки моето отстраняване, сега върви процедура за избор на проектант. А отстраняването ми, убеден съм, беше организирано, с престъпление, чрез кражбата на моите лични данни, точно защото, с прекратяването на този договор развалих нечии сметки, за усвояване на едни 10-15 млн. лева. Сигурен съм, че ще мога да довърша като действащ кмет тази процедура, след като ВАС ме възстанови на поста, напълно прозрачно, с мисъл за децата и с опазен обществен интерес. 

Искам да обърна внимание, че тази „сензация“ идва в много „удобен“ момент точно преди очакваното решение на ВАС за моето незаконно отстраняване, с цел манипулация и влияние над съда чрез дезинформация. 

Други от От страната и света

16 месеца затвор за наркопласьор от Добрич

Окръжният съд в Добрич одобри споразумение, по силата на което обвиняемият А. Й. се признава за виновен в това, че на 22 февруари 2024г. в Добрич без надлежно разрешително

Откраднаха близо 20 000 лв. от офис в Перник

Крадци са разбили фирмен офис в Перник и са откраднали голяма сума пари от метална каса. Сигналът е подаден вчера на тел. 112, съобщи БНР. Оперативно-следствена група извършила оглед на

Петролът на ОПЕК спадна под 74 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се срина до 73,58 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си

Мъж и жена са в болница след катастрофа в Русе, рязали колата, за да ги извадят (Снимки)

Мъж и жена пострадаха при тежката катастрофа, която е станала малко преди 12 часа в Русе. Те са пътували в кола, която се е забила в дърво на бул. „Липник"

Съдът отмени уволнението на Александър Морфов от директора на Народния театър

Софийският районен съд (СРС) отмени уволнението на режисьора Александър Морфов от директора на Народния театър „Иван Вазов" Васил Василев. Той отново е на същата позиция - главен режисьор

>