Пастрокът, бил и изтезавал малкия Адриан, се надява на присъда под 5 г. и 8 м. (обзор)

15.10.2024 21:30 Ваня Драганова
Пастрокът Петър Чернев в съда

Майката договори 3 г. условно, но съдът не одобри споразумението - била помагач на приятеля си

Пловдивчанинът Петър Чернев, бил жестоко и унижавал в продължение на месец и половина 5-годишното дете на приятелката си Стела, се надява да се размине с присъда под 5 години и 8 месеца затвор.

По информация на “24 часа” от прокуратурата са му предложили споразумение с това наказание, но той решил, че е много, и отказал. Чернев не иска да дава обяснения, но е готов да признае, че е малтретирал малкия Адриан по начина, по който е описала случилото се прокуратурата. Това би му гарантирало намаляване на присъдата с една трета.

Обвиненията срещу него са общо шест

– за домашно насилие, принуда, закани и унизително отношение, максималното наказание за което е 10 години затвор. “В случая не виждам нито едно смекчаващо вината обстоятелство и ще поискам много висока присъда”, заяви прокурорът по делото Димитър Костов.

Заседанието по делото ще е на 29 октомври и тогава ще стане ясно дали присъдата след редукцията с една трета ще е по-ниска от предложените от държавното обвинение 5 години и 8 месеца затвор. Петър Чернев е наркозависим и вече е осъждан.

На същата дата районният съд в Пловдив ще трябва да се произнесе и за майката Стела Алексиева, която е

обвинена в нанасянето на средна телесна повреда на детето си

заедно с партньора си. Тя признава вината си и материалите срещу нея бяха отделени в друго дело, на което договореното споразумение за 3 години условно с изпитателен срок от 60 месеца да бъде одобрено, но изненадващо съдът отказа.

“Съставът не беше съгласен не с размера на наказанието, а с ролята на майката в случилото се. Според съда тя е помагач на приятеля си Петър Чернев. Срещу това възрази защитата му, а за да бъде одобрено едно споразумение, трябва всички страни в процеса да са съгласни”, обясни за “24 часа” адвокатката на Алексиева Росица Драгинова. Така двамата отново ще застанат заедно пред съда.

Стела напуснала мъжа си Венислав, с когото живеели в Германия, и скоро след като се прибрала у нас през 2023 г., се събрала да живее с Петър Чернев. Пастрокът смятал, че трябва активно да се занимава с възпитанието на доведения си син, и често му се карал за всякакви бели.

Изтезанията започнали в средата на ноември м.г.

Адриан бил бит нееднократно от Петър Чернев, обиждан с най-груби думи, наричан “маймуна”, каран да му се моли да не го убива. Всичко това било заснемано на клипове.

Стела Алексиева не реагирала и не се опитвала да защити сина си. Тя работела и не е изключено да не е била пряк свидетел на всички форми на насилие, но особеният представител на детето адвокат Васил Попов с основание пита не е ли виждала следите от насилието.

Той е категоричен, че 3 години условно не може да е адекватно наказание за нея. За най-тежката травма по главата, от която част от косата на момчето е опадала, майката със сигурност е знаела, защото двамата с Петър мажели олисялото място с всякакви медикаменти. Въпреки това раната се инфектирала, но те пак не го завели на лекар. Това продължило до 8 януари т.г., когато сестрата на Стела видяла тежкото състояние на племенника си и подала сигнал. Стела Алексиева и Петър Чернев бяха задържани. Към момента тя е на свобода с мярка “подписка”, той още е в ареста.

Момчето е при баща си в Германия, където с него работят психолози. По последна информация няма данни то да е с аутизъм, както се твърдеше, когато случаят излезе наяве. Предстоят му обаче две операции – една от тях е на главата, където трябва да бъдат заличени белезите и да му бъде присадена коса.

Други от От страната и света

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

Прокуратурата разследва ютюбъра Любомир Жечев за филма за схемата "Исторически парк"

След сигнал на "Исторически парк" варненската прокуратура е образувала досъдебно производство за финансова измама срещу ютюбъра Любомир Жечев за филма му

Атанас Запрянов: Трябват подготвени хора да оперират със сложните оръжейни системи

„Модернизацията и превъоръжаването на Българската армия е много важен процес. Дълго време това беше основен приоритет в нашата отбранителна политика. Разбира се, той остава като приоритет

>