Проучване: Различаваме поредица от миризми само за 60 милисекунди

15.10.2024 19:30
Само с едно подушване човешкото обоняние може да различи миризми за част от секундата Снимка: Pixabay

Ново проучване опровергава широко разпространеното твърдение, че обонянието е бавното ни усещане, пише Си Ен Ен.

Само с едно подушване човешкото обоняние може да различи миризми за част от секундата, става ясно от проучването, публикувано в понеделник в списание Nature Human Behaviour.

Хората могат да различават различни поредици от миризми - поредица „А" преди „Б" от поредица „Б" преди „А" - когато интервалът между миризмата А и миризмата Б е само 60 милисекунди.

„Бяхме изумени да наблюдаваме, че участниците могат да правят разлика между два одоранта, представени в един ред, и обратния, когато интервалът между одорантите е само 60 милисекунди", казва в имейл д-р Уен Джоу, водещ автор на изследването и главен изследовател в Китайската академия на науките в Пекин. Латентността се отнася до времето, през което се доставя всеки аромат.

„За сравнение, продължителността на едно мигане на окото е около 180 милисекунди", добави Джоу.

„Нашият метод би могъл да се използва за терапевтични цели, например за обучение на обонянието на пациенти със загуба на обоняние", каза Джоу. „В по-широк план нашите открития биха могли да насочат проектирането и разработването на електронни носове и системи за обонятелна виртуална реалност, които биха могли да имат значителни клинични ползи."

Изследователите от Университета на Китайската академия на науките и Държавния университет в Охайо разработиха апарат, задействан чрез смъркане, който включва възвратни клапани - устройства, които позволяват на миризмата да тече в една посока - и тефлонови тръбички, способни да доставят миризми до човешкия нос с точност до 18 милисекунди. Изследователите помолиха 229 възрастни в Китай да носят това устройство и да помиришат различни миризми: две миризми, представени в бърза последователност в рамките на едно вдишване.

Миризмите включваха ябълкови аромати, сладки флорални аромати, лимонови аромати и лукови аромати. Латентността между двете миризми беше внимателно манипулирана.

Изследователите анализираха дали участниците могат да различат две миризми, представени в един ред и в обратен ред с различна латентност.

Те установили, че като цяло две миризми, представени в един ред, и обратното стават „възприемаемо различими", когато двете миризми са само на 60 милисекунди разстояние в рамките на едно вдишване, каза Джоу.

Изследователите отбелязват, че са използвали само четири одоранта и че би било полезно да се тества по-голямо разнообразие, за да се определи дали човешкото обоняние е по-чувствително към определени динамични миризми или съединения.

„Това би могло да осигури по-дълбоко разбиране на изчислителните принципи, лежащи в основата на нашия обонятелен опит", каза Джоу.

Новите открития оспорват предишни изследвания, при които времето, необходимо за разграничаване на последователности от миризми, е било около 1200 милисекунди, пише д-р Дмитрий Ринберг, професор в катедрата по неврология и физиология в NYU Langone Health в Ню Йорк, в редакционна статия, придружаваща изследването в Nature Human Behaviour.

„Времето на отделните ноти в музиката е от съществено значение за предаването на смисъла и красотата на мелодията, а човешкото ухо е много чувствително към това. Времевата чувствителност обаче не се ограничава само до слуха: нашето обоняние също може да възприема малки времеви промени в представянето на миризми", пише той. „Подобно на начина, по който времето влияе върху възприемането на нотите в мелодията, времето на отделните компоненти в сложната миризмена смес, която достига до носа, може да е от решаващо значение за нашето възприемане на обонятелния свят."

„Доказването, че хората могат да различават миризми, докато те се променят в рамките на едно подушване, е мощна демонстрация, че времето е важно за миризмата при различните видове и следователно е общ принцип, който е в основата на обонятелната функция. Освен това това изследване хвърля важна светлина върху мистериозните механизми, които подпомагат човешкото възприемане на миризми", сподела проф. Робърт Датта, професор в катедрата по невробиология в Харвардското медицинско училище.

„Изследването на човешкото обоняние исторически изостава от това на зрението и слуха, защото като хора се смятаме за визуални същества, които до голяма степен използват речта за общуване", каза той и добави, че новото изследване помага „да се запълни критична празнина в разбирането ни за това как ние като хора усещаме миризмата".

Други от Докторе кажи

Мобилни пунктове събират лекарства с изтекъл срок на годност

Събиране и безопасно унищожаване на лекарства с изтекъл срок под мотото "Земята не пие лекарства" започна в София днес на паркинга на "Сауфланд" в Харите

Доц. Кунчев: В началото на ноември се очакват първите случаи на грип

В началото на ноември се очакват първите случаи на грип, които след това ще започнат да зачестяват и през декември грипът ще преобладава пред останалите респираторни вируси. Това каза пред БТА доц

Център за премахване на хроничната болка заработва в ДКЦ II в Пловдив

Водещи специалисти ще изготвят индивидуален алгоритъм за лечение на всеки пациент Център за премахване на хроничната болка предстои да бъде открит на 22 октомври в ДКЦ II в Пловдив

ТЕЛК да получава по 100 лв. за предсрочно издадено решение, предлага здравното министерство

Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да получават по 100 лв. за предсрочно издадено решение предлагат от Министерството на здравеопазването (МЗ)

Кофеинът намалява риска от развиване на Алцхаймер

Екип от Франция разглежда данни от проспективно проучване, в което са оценявани пациенти с леко когнитивно увреждане или болест на Алцхаймер в периода 2010-2015 г

>