Пухкава погача с кисело мляко
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Марияна Бончева изпраща рецепта за хубава погача за всеки повод.
ПРОДУКТИ
1 и 1/2 кг брашно
400 г кисело мляко
150 г краве масло
4 яйца + 1 жълтък за намазване
300 г топла (не гореща) вода
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
1 ч. л. захар
1 кубче (42 г) прясна мая
олио за намазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтваряме маята в топлата вода с 1 щипка захар и малко брашно. Оставяме я на топло да шупне за 20-30 мин. Правим кладенец от 1 кг брашно и в него слагаме шупналата мая, яйцата + белтъка от 1 яйце (жълтъка оставяме за намазване), киселото мляко със содата, солта, захарта и разтопеното масло.
Започваме да размесваме с ръце, като добавяме по малко от останалото брашно, докато се образува средно меко тесто. Оставяме го на топло да втасва около 1 час. След като бухне двойно, го премесваме и го разделяме на малки топки.
Редим топките в намазана с олио тава. Оставяме за окончателното втасване около 30 минути. Отгоре намазваме с останалия жълтък и поръсваме с конопено или сусамово семе.
Печем на 180-190° 45-50 мин. След 40 минути проверяваме с дървен шиш дали не е сурова отвътре (по шиша да няма полепнало тесто). По желание намазваме с масло или мед.