Пухкава погача с кисело мляко

16.10.2024 06:53

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vkostova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

Марияна Бончева изпраща рецепта за хубава погача за всеки повод.

ПРОДУКТИ

1 и 1/2 кг брашно

400 г кисело мляко

150 г краве масло

4 яйца + 1 жълтък за намазване

300 г топла (не гореща) вода

1/2 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. сол

1 ч. л. захар

1 кубче (42 г) прясна мая

олио за намазване на тавата

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 

Разтваряме маята в топлата вода с 1 щипка захар и малко брашно. Оставяме я на топло да шупне за 20-30 мин. Правим кладенец от 1 кг брашно и в него слагаме шупналата мая,  яйцата + белтъка от 1 яйце (жълтъка оставяме за намазване), киселото мляко със содата, солта, захарта и разтопеното масло.

Започваме да размесваме с ръце, като добавяме по малко от останалото брашно, докато се образува средно меко тесто. Оставяме го на топло да втасва около 1 час. След като бухне двойно, го премесваме и го разделяме на малки топки.

Редим топките в намазана с олио тава. Оставяме за окончателното втасване около 30 минути. Отгоре намазваме с останалия жълтък и поръсваме с конопено или сусамово семе. 

Печем на 180-190° 45-50 мин. След 40 минути проверяваме с дървен шиш дали не е сурова отвътре (по шиша да няма полепнало тесто). По желание намазваме с масло или мед.

Други от Хоби

Никулденски шаран със стафиди

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Пилешко филе с мед и горчица

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Леден грим и синя спирала носят по-смелите тази зима

Сребрист и перлен хайлайтър се използва за скулите, вътрешните ъгли на очите и клепачите Най-хубавото нещо на козметиката е, че винаги има нов тренд в нея, който подканва да бъде изпробван

Печени телешки бузи с бира

Намазват се с пасиран розмарин, магданоз и риган Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ

Лучен кашник

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

>