За учители, за енергийно бедни, за ВиК ли - къде повече пари? Не може навсякъде наведнъж!

15.10.2024 13:52 Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика
Икономисти препоръчват вдигането на заплатите да се съчетае с оптимизация на заетите във фирмите. Снимка: Pixabay

Политици в нетрайни парламенти са поели непосилни за бюджета обещания

В разгара на (поредната) предизборна кампания е време за бюджетна дискусия. Искрата подпали служебният министър на финансите – не с представен проект за бюджет и средносрочна прогноза, а с публикувана и комуникирана експертна оценка за потенциално нарастване на дефицита.

Накратко, разчетите – без да имаме достъп до допусканията и подробните изчисления на екипа на МФ - сочат ръст на приходите с 6,2 млрд. лева през 2025 г. спрямо очакваното изпълнение за 2024 г., докато при разходите се очаква увеличение с 18,1 млрд. лева. Ако е така,

дефицитът би бил над 8% от прогнозния БВП

за следващата година, което е практически фискален колапс.

Мотивите зад изявлението вече са обект на политически спорове и тук не се спираме върху тях.

Вместо това нека видим състоянието на публичните финанси към момента, връзката с икономическите процеси и възможния подход за съхранение на бюджетния здрав разум.

Добре е да почнем оттам, че приходите се движат според очакванията и следват цялостната стопанска динамика. Общият ръст на приходите за първите 8 месеца на годината е 9,3% спрямо същия период на 2023 г., а само данъчните приходи нарастват с 13,2%.

Всичко това отговаря най-общо на тенденциите - ръст на заплатите, ръст в потреблението и продажбите на дребно, високи печалби на бизнеса и т.н.

Номиналният размер на БВП също расте с около 9% за полугодието.

Ако погледнем и по-дългосрочно, общите публични приходи през 2023 г. са в точно съотношение към БВП, каквото е било и през 2019 г. –

така че голяма структурна промяна няма

Дори при доста щедри данъчни преференции – от намалена ставка на ДДС за ресторантите до данъчно облекчение за деца при доходите - данъчните приходи се изпълняват добре, събираемостта, изглежда, се повишава и като цяло те следват икономическия растеж.

Проблемът е с разходите. До септември консолидираните разходи в бюджета нарастват с 16,3% на годишна база. Този ръст почти достига номиналните увеличения на годишна база (в рамките на 17,5%) през 2021 и 2022 г. – едната година на бурно възстановяване след кризата от пандемията, а другата година на исторически рекордна инфлация.

Сега обаче макроикономическата картина е съвсем различна – ако номиналният ръст на БВП през 2022 г. е бил 20,7% на годишна база, за полугодието на 2024 г. той е 9%; ако инфлацията през 2022 г. достига 15,3%, за първите осем месеца на тази година е 2,7%, а само за последния месец е 2,1%; ако цените на производител в преработващата промишленост през 2022 г. нарастват с 21% спрямо предходната година, през 2022 г. ръстът вече е 1,8%, а през първите осем месеца на 2024 г. – едва 0,8%, с месеци на годишна дефлация.

Всичко това обаче буквално “се взривява” в числата, представени от МФ

– общ ръст на разходите през 2025 г. с 22%, ръст на разходите за персонал с над 24%, за издръжка с 30%, на здравноосигурителните плащания с над 15%.

От една страна, политици в нетрайни парламенти са приели обещания, които струват непосилно. От друга, всички публични структури, включително общините, изглежда, са усетили липсата на воля за бюджетна дисциплина и са поискали 15, 20, 25% увеличение на разходните си тавани.

Само че т.нар. инфлационен бонус за публичните финанси свърши – рязкото покачване на цените и оттам на заплати, печалби, продажби през 2021-2023 г. приключи. Безумие е да се планира бюджет, все едно че инфлацията ще е 10 или 15%, въжделения за такова увеличение на финансирането трябват да бъдат смело охладени. Време е за връщане на разходните амбиции към среда на стабилни цени. При 1-2% годишна инфлация дори 5-6% увеличение на заплатата е чувствително покачване на покупателната сила. Същото важи за разходите за текуща издръжка и инвестиции, когато горива, суровини, материали вече са със стабилни (а защо не и спадащи) цени.

С някои изключения – например т.нар. швейцарско правило за пенсиите – всички останали обещания и договорки трябва да се "изтрият". За целта, разбира се, е нужна политическа воля. А след това се стартира с бюджети по функции и ведомства с нулев растеж (или растеж около 2%, колкото е прогнозната инфлация). На тази база може да се надгражда при спазване на два принципа: единият е приоритизиране, другият е реформи. При фиксиран общ лимит на разходите всяко увеличение трябва да бъде компенсирано с намаление, например вдигане на индивидуалните заплати на служителите се съчетава със съкращаване на броя, оптимизация на процесите, закриване на звена и други подобни. А приоритизирането означава ясно формулиране на политическа цел, която избирателно насочва допълнителен ресурс към определени области за разрешаване на реален структурен проблем – от мотивиране на учители или медицински сестри, ремонт на ВиК инфраструктура, за да се преодолее режим на водата, целенасочено подпомагане на енергийно бедни и др. под. Само че това изисква избор – не за всички, не навсякъде, не всеки проблем или изоставане. Или поне не през следващата година.

Други от Анализи

Северна Корея обвини Южна в провокация, която може да доведе до война

Северна Корея обвини Южна Корея, че е насочила дронове към нейната столица, което доведе до засилване на напрежението, продължаващо от месеци. Твърди се

Защо пак ни стряска кошмарът на бедността? Нали доходите растат и пътуваме повече?

Никога заплатите не са стигали 67% от европейските и никога досега българинът не е кръстосвал света както в момента, но отново се тревожи, че може да загуби всичко Нараства броят на европейците

Може ли Ливан без "Хизбула"?

Преди седмица във видеообръщение израелският премиер Бенямин Нетаняху се обърна към ливанците със следния въпрос: "Спомняте ли си, когато вашата страна беше наричана "перлата на Близкия изток"?"

С театрите стана цирк. Кой обаче е фокусникът?

Не може едни да играят всяка  вечер или през  вечер, а други да имат участия два пъти в месеца с реплика “Господарю, гостите додоха” Светът е сцена, но животът не е театър

ВНС е едно пуделче. С какво толкова ви плаши?

Или защо реформаторите винаги предпочитат втория начин Това лято реформаторите претърпяха тежък провал - Конституционният съд отмени тази част от промените в основния закон

>