Влизането във Варна вече ще е лесно, строят нов пътен възел на входа на града

15.10.2024 12:08 Надежда Алексиева
Ето така ще изглежда новият пътен възел на входа на Варна от магистрала "Хемус", който трябва да е готов до октимври 2026 г.

Община Варна подготви обществената поръчка за разработване на проект и строително-монтажни дейности на пътния възел на входа на града откъм АМ „Хемус", съобщават от пресслужбата на администрацията.

Естакадата ще бъде изградена на кръстовището на бул. "Владислав Варненчик" с бул. "Република", по плана на Западна промишлена зона. Проектът предвижда повдигане на бул. „Владислав Варненчик" на горно ниво.

Старта на проекта се координира с изграждането на канализационния колектор и двете канализационни шахти по проекта на ВиК-Варна в района на кръстовището, който започна на 8 октомври т.г.

Прогнозната стойност на проектирането е около 600 000 лв. с ДДС, а общият бюджет – малко над 19,4 млн. лв., като се финансира по Инвестиционната програма на финансовото министерство за общински проекти. Вече има идеен проект за естакадата, която ще облекчи трафика в тази част на града, с ежедневните задръствания поради ниската пропускателната способност.

Реконструкцията на кръстовището предвижда преобразуването му в пътен възел. Изготвена е визуализация със специализиран софтуер, за да се даде обемно-функционално измерение, вкл. и на подземните комуникации. Изборът на типа конструкция е според минималното засягане на проводите. Ще се приложи решение за минимален обем на СМР и средства при оптимална пропускателна способност, безопасно пешеходно преминаване и решаване на проблемния трафик.

Ще се обследват и шумовото замърсяване, както и решенията чрез шумоизолиращи съоръжения. Проектът ще включи озеленяване и естетизация на района. Ще бъдат съобразени съществуващите входове на търговските центрове и крайпътните обекти с условията за обслужването им.

Поръчката е на етап предварителен контрол от страна на Агенцията за Обществени поръчки, съгласно реда на ЗОП.

Очаква се до края на годината да има избран изпълнител за пътния възел. Новата естакада трябва да е готова до октомври 2026 г. Проектът е отдавна чакан от морската столица, чиито трафик се задъхва като следствие от разрастването на града и увеличаването на трафика по АМ „Хемус" в посока Варна.

Други от От страната и света

Как да се справяте с колега самохвалко и защо това е пасивно-агресивно поведение

Не му бъдете възхитена публика и ще го лишите от най-голямото му удоволствие "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

Прокуратурата разследва ютюбъра Любомир Жечев за филма за схемата "Исторически парк"

След сигнал на "Исторически парк" варненската прокуратура е образувала досъдебно производство за финансова измама срещу ютюбъра Любомир Жечев за филма му

>