Спасиха 8-месечно бебе, глътнало пластмасова част от играчка

15.10.2024 12:00
Бебе Снимка: Pixabay

8-месечно бебе, глътнало пластмасова част от играчка, е спасено от специалисти в УНГ клиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ". За това съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.

Родителите споделят, че 5 дни подред детето не е можело да се храни и е било силно дехидратирано.

„Бях сложила бебето на дивана, за да си гризе хлебче. То обаче се обърна и си удари главичката в масата. Гушнах го веднага, но започна да се дави. Първата ми мисъл беше, че се дави с хляб. После видях, че няма как да е хляб, защото хлябът е на другия край на дивана. Започнахме да я тупаме по гръбчето – нищо не излезе. В един момент спря да се дави, но дишаше тежко и отделяше много секрети", спомня си началото на кошмара младата майка, която е стоматолог по професия.

Така родителите отиват в спешното отделение в Елин Пелин, където живеят.

„Докторът я преслуша и каза, че белият дроб е чист, но за всеки случай ни посъветва да се консултираме с педиатър", разказва още тя пред бТВ.

Така семейството отива в първата болница, след това във втора, посещават и личния лекар на момиченцето.

Навсякъде лекарите правят кръвни изследвания, рентгенография на бял дроб, но не успяват да установят причината, дори се усъмняват, че може бебето да е заразено Covid-19.

Започват лечение за инфекция. Момиченцето обаче подържа температура, продължава да отделя секрети и става все по-отпуснато и отпаднало.

„През цялото време превъртах в главата си възможните причини и изведнъж, сякаш Господ ми подсказа, сетих се да я заведем и на УНГ специалист. До този момент, предвид факта, че е бебе, се бяхме консултирали само с педиатри", казва майката.

Оказва се, че бебето е погълнало пластмасово цвете с остри ръбове, което е паднало от играчката на по-голямото дете.

„При това дете чуждото тяло беше заклещено в най-долната част на гълтача, която се намира непосредствено зад гръкляна. Това е мястото, където се кръстосват дихателният и храносмилателният път. Опасността в конкретния случай бе, ако този предмет промени положението си, може да попадне в гръкляна, тоест в дихателните пътища, да ги запуши и да се стигне до фатален изход" разказва д-р Станчева, която по това време е дежурна в приемния детски УНГ кабинет и първа преглежда детето.

„Предната вечер купихме на каката едни крила, от тези, които се поставят на гърба. Тя си е играла с тях и ги е оставила на дивана при сестричката си. Тъй като не са малък предмет, който бебето може да погълне, никой не се е сетил да ги разгледа подробно", обяснява младата майка.

И съветва:

„Понякога само за секунда да се обърнеш и ще стане белята. Ако имате по-големи деца, защото в нашия случай това беше причината, следете по-голямото дете да си прибира играчките. Нашето ги разхвърля навсякъде. И внимателно оглеждайте всичко – понякога предмет, който изглежда съвсем безобиден, може да създаде големи проблеми."

Други от Докторе кажи

Мобилни пунктове събират лекарства с изтекъл срок на годност

Събиране и безопасно унищожаване на лекарства с изтекъл срок под мотото "Земята не пие лекарства" започна в София днес на паркинга на "Сауфланд" в Харите

Доц. Кунчев: В началото на ноември се очакват първите случаи на грип

В началото на ноември се очакват първите случаи на грип, които след това ще започнат да зачестяват и през декември грипът ще преобладава пред останалите респираторни вируси. Това каза пред БТА доц

Център за премахване на хроничната болка заработва в ДКЦ II в Пловдив

Водещи специалисти ще изготвят индивидуален алгоритъм за лечение на всеки пациент Център за премахване на хроничната болка предстои да бъде открит на 22 октомври в ДКЦ II в Пловдив

ТЕЛК да получава по 100 лв. за предсрочно издадено решение, предлага здравното министерство

Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да получават по 100 лв. за предсрочно издадено решение предлагат от Министерството на здравеопазването (МЗ)

Кофеинът намалява риска от развиване на Алцхаймер

Екип от Франция разглежда данни от проспективно проучване, в което са оценявани пациенти с леко когнитивно увреждане или болест на Алцхаймер в периода 2010-2015 г

>