България се сбогува с патриарха на рока Кирил Маричков

15.10.2024 07:17
Кирил Маричков СНИМКА: Румяна Тонева

България се сбогува с една от най-емблематичните фигури в българската музика - Кирил Маричков. Поклонението ще се състои в столичния храм „Света София" от 13:00 ч., съобщи семейството му. 

Трагичната загуба на легендарния "Щурец" миналия петък натъжи мнозина, израснали и живяли с музиката му. Маричков си отиде едва 20 дни, преди да навърши 80 години при нелеп инцидент във врачанското село Селановци.

По повод събора в селото е имало концерт на "Фондацията". По време на изпълнение Кирил Маричков паднал от сцената и си ударил лошо главата. Инцидентът е станал около 18,45 часа. Незабавно била повикана линейка, но по пътя към Оряхово той починал.

Маричков е известен като фронтмен и основател на легендарната рок група „Щурците", които се превърнаха в икони на българската рок сцена. Някои от най-известните му песни, които ще останат в паметта на поколенията са „Клетва", „Две следи" и „Среща". 

Загубата на рок легендата предизвика спонтанни акции в негова памет. В неделя пред НДК се събраха повече от 200 китаристи, които изсвириха едни от най-известните му песни в негова чест. Хората оставяха свещи и цветя пред дома му, за да отдадат почит на легендата.

Други от От страната и света

С 13 хил. лв. "изгоря" жена, пазарувала от сайт

С 13 хил. лв. "изгоря" жена от Банско, пазарувала в сайт за търговия. В Районното управление е получено съобщение от жителка на града, че след като се регистрирала в сайт за търговия в интернет

Официално: 28 октомври е обявен за неучебен в училищата с избирателни секции

28 октомври, понеделник, ще бъде неучебен за учениците от училищата в страната, в които има разположени избирателни секции. Това е разписано в заповед на служебния министър на образованието и науката

Условна присъда за бизнесмен, укрил 117 хил. лв. данъци

Бизнесмен получи условна присъда за укриване на данъци. Състав на Окръжен съд – Благоевград призна за виновен А. Б. Г. в това, че като управител и представител на Еднолично дружество с ограничена

Два случая на западнонилска треска у нас за седмица

Два случая на западнонилска треска са регистрирани в страната за периода 7 – 13 октомври 2024 г., показва справката на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)

Нито един от Столична община не отишъл при областния на среща за мигрантския натиск

Нито един представител на Столична община не е отишъл на среща с областния управител Стефан Арсов вчера, свикана заради мигрантския натиск, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация

>