След 6 месеца в килия пуснаха Петя Банкова от аферата “Митници” - има тежко заболяване

14.10.2024 23:00 Цветелина Танкинска
Петя Банкова след ареста

Бившата шефка на Агенция “Митници” Петя Банкова излезе на свобода срещу парична гаранция от 10 хил. лв. Това реши Софийският градски съд, който пусна обвинената за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още четирима души. Това са Стефан Димитров, бащата на Димитров – Марин, Никола Николов – Паскал, който бе обявен за общодържавно издирване, впоследствие открит в Сърбия, обвинен е и бившият шеф на МВР Живко Коцев.

Бившият директор на Агенция “Митници” има и повдигнато второ обвинение – за принуда. Според прокуратурата Банкова е командировала 18 души на различни позиции, някои от които са били повишавани. Впоследствие ги е принуждавала да приемат тези постове.

От ареста ѝ минаха шест месеца - малко под максималния срок, в който прокуратурата може да лишава обвиняеми от свобода, без да внася обвинителния акт в съда.

На последното заседание по делото адвокатите на арестуваната - Аделина Натина и Людмил Рангелов, представиха документи за здравословното ѝ състояние, което според тях се е влошило изключително много по време на престоя ѝ в следствения арест. Съдът прие няколко епикризи от различни болници в София.

“След последното пребиваване в “Пирогов” се установи, че страда от рак на червата и увредена жлъчка, която трябва да бъде отстранена - обясни пред магистратите адв. Натина. - Тя изкара последните месеци в различни болнични заведения.”

Юристката допълни, че е изпращала молби да бъдат предоставени нужните за лечението ѝ лекарства, но никой не ги е уважил. Също и че през цялото време, в което е трябвало да се лекува, това реално не се е случвало.

Наскоро Банкова е дала показания. Прокуратурата представи два протокола за разпити на обвиняемата от 10 октомври т. г., в които според държавното обвинение “съдейства на разследващите по отношение на останалите от престъпната група”, извършвали престъпления срещу данъчната и митническата система, както и за влияние върху нейни подчинени. Двамата ѝ защитници обаче опровергаха твърденията, че е дала информация на властите срещу другите.

“Подробно обясни, че не е имала информация и може да е предоставила някакви нейни заключения, но никога не е твърдяла за когото и да било, че е знаела да е вършил каквото и да било нередно”, допълни адв. Натина.

Съдът промени мярката за неотклонение на Банкова с два аргумента – нейното влошено здравословно състояние, както и онкодиагнозата, поставена ѝ, докато е зад решетките. Сред другите аргументи за пускането ѝ на свобода са, че няма опасност да се укрие, но и отпадналата реална опасност от извършване на друго престъпление. Нямало и как да въздейства върху свидетели, тъй като вече са събрани “гласните доказателствени средства”.

Съдът отчете, че на този етап от разследването не е отпаднало предположението за съпричастност към престъпленията, за които я обвиняват. Потвърждавало се и от свидетелските показания. Нямало доказателства, които да го разколебават.

Ако решението на съда не бъде протестирано, в края на седмицата Банкова ще напусне ареста.

“Аз, понеже съм нейна близка, ще внеса с мои лични средства гаранцията на Петя Банкова, понеже тя няма възможност - обясни след заседанието адв. Аделина Натина. - В четвъртък до 17 ч, ако няма протест, в петък сутринта ще ги внеса и депозирам съответната вносна бележка.”

Адв. Людмил Рангелов подчерта, че бившата директорка на Агенция “Митници” живее в панелен апартамент в кв. “Сухата река”, въпреки че всички очакват тя да е богата.

Други от От страната и света

11 глоби имал мъжът, помел дете на скутер (Обзор)

Момчил трябвало да замине в неделя за училище, но майка му го оставила, за да му извади лична карта 11 глоби за различни нарушения е имал мотористът, помел 2 деца в село Български извор

"Големите малки X" от света, в който хората имат смелостта да мечтаят (по Йотова) (Видео)

Вашите биографии показват, че не се отказвате, а сте много силни и смели хора, обърна се вицепрезидентката към отличените фирми в юбилейния конкурс на "24 часа" за успешен малък бизнес Днес аз съм

Осъдиха 49-годишен на година и половина затвор за телефонна измама

Мъж на 49 години е осъден на година и половина затвор за телефонна измама, съобщиха от Окръжния съд в Стара Загора. Наказанието е наложено след одобрено споразумение

МРРБ е подписало над 80% от споразуменията за общинските проекти (Обзор)

Даниел Панов на годишната среща на НСОРБ: Има нужда от промяна на няколко закона, за да мине плавно преходът на промяна на такса смет Над 80% от заявленията за общински проекти са с подписани

Кметът на Несебър: Изпълняваме проектите за развитие на населението места

Кметът на Община Несебър Николай Димитров инспектира текущия по улица „Христо Ботев"- с. Равда, ремонт на инфраструктурата. В момента се извършва подмяна на тротоарната настилка и бордюрите

>