Неофициално: продават се 200 – 300 хил. гласа. Официално: нито един в затвора

15.10.2024 07:30 Кирил Борисов
От 2 седмици полицаи правят проверки за купуване на гласове, но по-често намират нарушители на пътя, крадци и наркотици.
Полицаи водят заподозрян за купуване на гласове.
Търговията с вот процъфтява и зад стените на затвора във Варна, но схемата е разбита.

Рекордните 127 разрешения за следене и подслушване на купувачи са издадени през 2023 г., разследванията са 353. Но присъдите са само 75 – оправдателни, условни или глоби

Десетки хиляди сигнали и проверки за купуване и продаване на гласове. Над хиляда разследвания. Стотици съдебни дела и само 191 влезли в сила присъди - повечето подсъдими са оправдани или пък са наказана условно, както и с административни глоби.

Това е равносметката за борбата с престъпленията против политическите права на гражданите, както според Наказателния кодекс се нарича търговията с вот.

Справките, които “24 часа” получи от прокуратура, съдилища и Министерството на правосъдието, са от 2021 г. насам. През този период са проведени 6 вота за Народно събрание, едни президентски и едни избори за местна власт. Точно на тях се търгуват най-много гласове за разлика от вота за Европейски парламент и президент, коментират експертите.

Според различни проучвания по избори у нас в последните години се купуват между 200 и 300 хиляди гласа, но данните са условни.

Към 9 октомври няма лишени от свобода за купуване и продаване на гласове, казват от Министерството на правосъдието. Всъщност има един, но той е купувал гласове в затвора, където лежи за друго престъпление. (Виж по-долу)

От 2018-а до края на септември 2024 г.

през затвора за по няколко месеца са минали 17 души, осъдени за търговия с вот. Но те вече са били осъждани условно

за същото престъпление и са лишени за кратко от свобода само защото отново са арестувани за купуване на гласове в изпитателния срок.

Иначе и децата вече знаят, че в рекламните си материали партиите и коалициите декларират: “Купуването и продаването на гласове е престъпление”. И докато, макар и малцина, осъдени сред физическите купувачи и посредници има, то няма нито един наказан за това, че е взел пари, за да пусне определена бюлетина в урната.

Според справката от Върховната прокуратура за присъдите от 2021-а насам влезлите в сила са общо 191. Но с уточнението, че някои от тях са за престъпления, извършени преди този период.

2021 г. бе рекордната по брой проведени избори - три пъти гласувахме за парламент, общо влезлите в сила присъди тогава са 42.

Най-много са в област Враца

- 10. През 2022 г. избирахме депутати само веднъж. Присъди тогава са чули 55 души.

През същата година прилагането на специални разузнавателни средства за търговия с вот е рекордно - 127 броя, сочи пък докладът на Бюрото за контрол на СРС-тата. Няма информация колко от тях са свършили работа на разследването. За сравнение - досъдебните производства през същата 2023 г. са общо 353 - 140 за парламентарните избори през април и 213 за местните през октомври.

За първите 6 месеца на 2024 г. окончателно осъдените са 19, най-много в Северозападна и Югозападна България

Какви обаче са наказанията за купувачите на гласове през този период? Това попитахме Софийския районен и Софийския градски съд.

Първият гледа делата срещу “обикновените” хора като лихвари, тартори в махалите или посредници между политиците и хората, които са били засечени да участват в търговията с вот. Вторият съди кандидати за депутати, общински съветници и други, които имат длъжностно качество, но са обвинени за това престъпление.

Само 16 дела са разглеждани в Софийския районен съд. Равносметката на наказаните от началото на политическата криза и цикъла от 6 поредни парламентарни, местни, европейски и президентски избори (от 2021 г. досега) е следната:

2-ма глобени;

3-ма оправдани;

1 осъден условно;

1 наказан с пробация;

4 дела са прекратени;

5 са сключили споразумения;

2 дела са висящи.

В Софийския градски съд положението е подобно:

5-има оправдани;

2-ма осъдени условно;

3-ма сключили споразумения (за условни присъди);

2 дела са върнати на прокуратурата.

На местните

избори се купуват

близо два пъти

повече гласове, сочат наблюденията и на разследващите, и на анализаторите, а и официалната статистика.

През 2023 г. например имаше парламентарни избори в началото на април и местни в края на октомври. За първите са получени 648 сигнала за търговия с вот, а за вторите - 1490, или над два пъти повече, показва докладът на МВР за миналата година. Това обаче са сигнали от граждани. 

Полицията може да работи и по

т.нар. вътрешни сигнали - когато служителите сами търсят и намират данни за незаконна търговия с вот

В резултат на подадените сигнали 151 са досъдебните производства за парламентарните избори, 200 - за местните.

Арестуваните при избори за кметове и общински съветници също са повече, отколкото задържаните за престъпления срещу изборните права на гражданите при вота за Народно събрание. Осъдените обаче са единици.

Пътят от сигнала до наказанието е дълъг и тромав,

обясняват пред “24 часа” разследващи, които са работили по тези престъпления. Двете страни в престъплението - купувачът и продавачът, нямат интерес да предадат другия, а напротив - и двамата имат изгода от “сделката”.

Често се стига до смяна на свидетелски показания, които са основното доказателство в процеса. Обикновено хората, които продават гласа си, са в зависимост от купувача или се страхуват от него. Затова и не го издават.

Единственият зад решетките е пазарувал там, плащал с по 2 кутии цигари на съкилийник

38-годишен затворник от Варна е единственият, който лежи зад решетките за купуване на гласове. Но не защото е осъден за търговия с вот, а защото пазарувал вота на съкилийниците си в затвора, където попаднал за друго престъпление.

В края на септември т.г. е осъден на 4 месеца лишаване от свобода, но той така или иначе е в килията.

Лишените от свобода с влезли в сила присъди имат право да гласуват. Избирателната активност в затворите е над 90%, а пускането на бюлетини в урните разнообразява сивото ежедневие на хората вътре.

Осъденият пандизчия купувал гласове за местните избори през октомври. Дори бил част от по-голяма организация, която търгува с вот в затвора. Започнал бизнеса 10 дни преди изборите на 29 октомври м.г. 14 от братята му по съдба поддали. Парите в затвора са малко, но цигарите са най-голямата ценност и той плащал с тях. По две кутии на човек или една кутия и заредена със 100 импулса фонокарта за разговори от стационарния телефон се оказала цената на гласа в затвора. Там обаче рядко могат да се опазят тайни, особено за дейност в такива мащаби. Администрацията бързо разкрила схемата.

Това не е първият случай на купуване на гласове в затвора. Преди няколко години имаше аналогичен, а обвиняем беше дори депутат, който според прокуратурата чрез няколко посредници стигнал до купени избиратели зад решетките. Народният представител беше оправдан, но осъдиха условно един от посредниците. (24 часа)

Йотова с идея: Хванат ли партия да купува избори - да не участва в следващи вотове

Ако се докаже коя партия дава средства или подбужда към купуване на гласове, тя да бъде лишена от участие на следващите избори. Това предложи вицепрезидентът Илияна Йотова в понеделник.
"Всеки ден сме свидетели на многобройни полицейски акции, многобройни задържани хора за купуване на гласове и това означава едно - имаме епидемия", каза вицепрезидентът. И допълни, че това вече не е градски фолклор, не са слухове, това е начин, по който България прави избори.

"Затова поставих въпроса само до дилърите ли ще се стигне", напомни Йотова за своята и за позицията на президента Румен Радев по време на срещата с институциите миналата седмица на "Дондуков" 2 за мерките срещу купения вот. "Получихме отговор от МВР, че трябва да се съберат достатъчно добри доказателства, което лично мен не ме задоволява, предполагам, че и българските граждани.

Трябва да се стигне до поръчителите и до този, който реално дава парите, за да се купуват български гласове", продължи Йотова. Можело да се направят и законодателни промени.

Чисто съдебно минало и призната вина са бонусите в процеса

От 1 до 6 г. затвор и глоба от 10 до 20 хил. лв. Това е наказанието за купуването на гласове според Наказателния кодекс. За продаването, което на практика не се наказва, е по-малко - до 3 г. Няма минимум, но няма и обвиняеми и осъдени по този член от Наказателния кодекс, който е променян за последно през 2014 г. в тази си част.

Дори да се наказват по-тежко, купувачите на гласове се възползват от чисто съдебно минало, признаване на вината и други бонуси в процеса.

Такъв е случаят със служител в община Роман. На 4 април т.г. той е осъден за купуване на гласове - давал между 50 и 100 лв. на хора от града, за да гласуват за определена партия на изборите през ноември 2021 г. Наказанието му е 11 месеца условно. Споразумението с прокуратурата е одобрено от съда. То е повече от изгодно за купувача - няма да му налагат глобата, която предвижда законът.

За разлика от него общинска съветничка в Медковец (до Лом) например не признала вината си. Тя купувала гласове на изборите през април 2021 г. Със съпруга си имали магазин, в който давали храна за по 25 лв. на съселяните си срещу глас за партия на парламентарния вот. След изборите проверявали дали са гласували правилно и им давали още толкова. Тя е осъдена условно окончателно през 2023 г. и е глобена с долната граница - 10 хил. лв. След това е освободена като общински съветник заради влязлата в сила присъда. И по това дело свидетели се отричат от показанията си по време на разследването, но не са достатъчно, за да спасят от наказание дамата.

Други от От страната и света

Оставиха осъждан дилър от Добрич в ареста

Обвинен в държане с цел разпространение и разпространение на наркотици остава в ареста след решение на Апелативния във Варна, потвърдил решение на Добричкия окръжен съд. Явор Я

Пуснаха под домашен арест 26-годишен, обрал казиното в Оряхово

Троен състав на Врачанския окръжен съд отмени определението на районните съдии от Оряхово, с което обвиняемия Д. П. бе задържан за постоянно в ареста и вместо това постанови спрямо него да бъде взета

Задържаха мъж, изнасилил 14-годишна и й избил зъб

Окръжният съд в Сливен постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за мъж с инициали Т.Я.И., обвинен в изнасилване на малолетна, съобщава съдът на сайта си

Пожар лумна близо до връх Ком

Пожар гори близо до връх Ком. Огънят е възникнал още снощи. Според очевидци, пожарът се разпростира на десетки декари високо в планината. От МВР казаха

Проучват как Белене и Плевен да станат първите „зелени“ учебни затвори у нас

Енергийна ефективност, управление на водите, екологична инфраструктура и ангажиране на лишените от свобода с дейности по природосъобразна икономика. Това са част от резултатите

>