"Галъп" и "Медиана": ГЕРБ първи, “ДПС - Ново начало” качва 12 дни преди изборите (Графика)

14.10.2024 20:36
Избирател пуска разписката от машината в изборната урна. СНИМКА: "24 ЧАСА"

ГЕРБ-СДС на първо място, а 7 сигурни формации плюс още две на кантара ще се борят за мястото си в следващото Народно събрание. Това е електоралната картина, която очертаха две социологически проучвания вчера - на “Галъп интернешънъл болкан” и “Медиана”.

Според данните на “Галъп” ГЕРБ-СДС е с чувствителна преднина като първа политическа сила с 25,7% от гласовете. За второто място ПП-ДБ изпъква по-отчетливо пред “Възраждане” – съответно 16,6% спрямо 15,4%. Агенцията уточнява, че на този етап е трудно да се определи кой би завършил на второ и трето място.

И в изследването на “Медиана” първа политическа сила, ако изборите бяха днес, е ГЕРБ с 24,5%. Тук обаче втора политическа сила е “Възраждане” с 13,7%, макар и с малка преднина пред ПП-ДБ - 12,1%.

И в двете проучвания “Алианс за права и свободи” (АПС) на Ахмед Доган получава над 8 на сто от респондентите. От “Галъп” уточняват, че се вижда възходяща тенденция за “ДПС - Ново начало”, които влязоха в кампанията с по-ниски стойности, но към момента вече биха получили подкрепа от 6,9%. Според данните от “Медиана” пък формацията на Делян Пеевски със сигурност влиза в парламента с 5%.

Проучването на “Галъп” показва, че “БСП - Обединена левица” биха имали 7,1% - с около процент по-малко от “Алианса” на Ахмед Доган, докато при тези на “Медиана” социалистите изпреварват АПС и получават 8,8%.

ИТН със сигурност прекрачват 4-процентната бариера, като “Галъп” им дава 6,3% подкрепа, а “Медиана” - 7%.

Според “Галъп” с добри възможности са МЕЧ с 3,7%, а и “Величие”, които към началото на октомври са на нива от 3,2%. “Синя България” е на ниво от 1,1%.

Данните на “Медиана” също показват, че МЕЧ е близо до бариерата, но преди нея по-големи шансове има “Синя България”, която регистрира 3% подкрепа, но не толкова заради голям прираст на избиратели, а заради ниската избирателна активност.

Изследването на "Галъп" е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Изследването на "Медиана" е проведено в периода 8 – 13 октомври 2024 година с 978 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю. Проучването е изследователски проект на агенцията и е реализирано със собствени средства.

Други от От страната и света

След 6 месеца в килия пуснаха Петя Банкова от аферата “Митници” - има тежко заболяване

Преди 7 дни е дала показания - според прокуратурата за другите обвинени, адвокатът ѝ отрича да е говорила срещу останалите в схемата Прекарала повечето време в болници

11 глоби имал мъжът, помел дете на скутер (Обзор)

Момчил трябвало да замине в неделя за училище, но майка му го оставила, за да му извади лична карта 11 глоби за различни нарушения е имал мотористът, помел 2 деца в село Български извор

"Големите малки X" от света, в който хората имат смелостта да мечтаят (по Йотова) (Видео)

Вашите биографии показват, че не се отказвате, а сте много силни и смели хора, обърна се вицепрезидентката към отличените фирми в юбилейния конкурс на "24 часа" за успешен малък бизнес Днес аз съм

Осъдиха 49-годишен на година и половина затвор за телефонна измама

Мъж на 49 години е осъден на година и половина затвор за телефонна измама, съобщиха от Окръжния съд в Стара Загора. Наказанието е наложено след одобрено споразумение

МРРБ е подписало над 80% от споразуменията за общинските проекти (Обзор)

Даниел Панов на годишната среща на НСОРБ: Има нужда от промяна на няколко закона, за да мине плавно преходът на промяна на такса смет Над 80% от заявленията за общински проекти са с подписани

>