Мариан Бозуков: Прекратявам кухите договори, ще изчистим името на Смолянския театър

14.10.2024 14:38 Радко Паунов
Мариан Бозуков Снимка: РДТ
Мариан Бозуков (в средата) с част от младите актьори от Чепеларе - Костадин Беленозов (вдясно), Евгени Паунов и Митко Терзиев по време на уъркшоп в Раковски това лято.

- Г-н Бозуков, от няколко дни сте начело на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов", който за съжаление се прочу с участие в афера за източване на държавни средства. Какви мерки взехте?

- Свързах се с юристи, които да се заемат с прекратяването на три порочни договора с фирмата на Петко Писков, чиято софтуерна програма е ползвана за счетоводството в театъра. Главният счетоводител е освободен от петък и е назначен нов. Започвам поетапно прекратяване на кухите трудови договори (според прокуратурата те са 41 - б.а.). Една от важните ми задачи е да направя "реконструкция" на трудовия ред, което ще рече нова структура.

- Какво установихте на първо четене, откакто поехте театъра?

- Все още се запознавам. Нямам достатъчно информация. Доста документация е иззета от следствените органи. Смея да кажа, че нещата постепенно тръгват.

- Досегашният директор Румен Бечев остава ли като актьор?

- Не, той е пенсиониран с министерска заповед. Има си възрастта и стажа за това.

- Вестта за назначението ви бе приветствана от родопчани и мнозина се надяват да възродите Смолянския театър. Възможно ли е да се върне славата му?

- Трупата е страхотна. Имам невероятен екип, който иска да се изчисти името на Родопския драматичен театър. Абсолютно е възможно той да се възроди и да бъде една от водещите трупи, какъвто е бил преди. Не става обаче веднага, но това ще е основната посока, в която ще работим с целия екип. Засега амбицията ми е да заприлича, дето се вика, на нормален театър, който да произвежда добра продукция и да работи.

- Защо актьор като вас с кариера в София се завърна в Родопите?

- Нищо не ме задържаше в София. Както се казва, камъкът си тежи на мястото. Има кръговрат - човек тръгва отнякъде и е хубаво да се върне там, откъдето е започнал. В това намирам дълбокия смисъл. Аз съм родопчанин и искам да съм полезен на родния ми край. Мисля, че това е единственото смислено решение, което взех в последните години - да се завърна към корените си.

- Успяхте да възродите театъра в родния ви град Чепеларе и трупата вече обира награди по конкурси и се радва на публика в страната. Какво ще стане с нея, след като вече сте директор на Смолянския театър?

- Нищо не ми пречи да продължа да работя с младежите в Чепеларе. Сега на дневен ред е да подредя нещата в Смолянския театър. Веднъж сложи ли се ред, ще бъде по-спокойно. Но трупата в Чепеларе никога няма да оставя. Тя е рожба, която ми е много скъпа.

CV

Мариан Бозуков е роден в Чепеларе, има богата творческа биография.

Завършил е Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" (НАТФИЗ) в София и е добре познат на българската публика с ролята си в популярния телевизионен сериал "Дунав мост".

Участвал е в постановки на Народния театър "Иван Вазов", в театрална работилница СФУМАТО, в пловдивската трупа. Последните години работи в Смолян.

Директор е на РДТ "Николай Хайтов" от 10 октомври.

Други от Интервюта

Доц. Бони Петрунова: НИМ е заринат от артефакти - доказателства по забавени дела. Не могат да се покажат, нито върнат

Смесената историческа комисия със Скопие призна, че Самуил е цар на българска държава, каза още директорът на Националния исторически музей в интервю за "24 часа"  Още акценти от интервюто: Понякога

Паскал Лагард: Целта на насърчителната банка не е само да кредитира малкия бизнес, а да му помогне да стане голям

Финансовите инструменти на ЕС позволяват да обърнем внимание на по-рискови проекти, казва изпълнителният директор “Cтpaтeгия, paзвитиe, мeждyнapoдни вpъзки” в ВРIІ Frаnсе Паскал Лагард е работил

Веселина Паскова: След тежък ковид и войната в Украйна Кирил Маричков се стресна струва ли си да описва живота

Щурецът, чийто глас замлъкна в петък вечер, се вълнувал силно, когато говори за своите родители, за едно... печено пиле, увито във вестник, и нито веднъж не си позволява да каже нещо срещу колега

Екатерина Генова: Нери Терзиева води внука си в сиропиталище, за да цени това, което има

"Какво би казала Нери" - 8 журналисти и президентът Петър Стоянов разказват за уроците, които тя щедро раздаваше, в проект на известната тв водеща Телевизионната кариера на Екатерина Генова минава в

Мария Стефанова на 85: Баба ми беше права - ако не е огледалото, сърцето никога няма да усети, че е остаряло

Влизам на сцената болна, но почва представлението и забравям. Когато изляза от сцената - пак болката е там, пак съм възрастна и пак ме боли кръстът, казва актрисата Още акценти от

>