Борисов в Пловдив: Кажете кой или кои да са равноотдалечените кандидати за премиер (Видео)

14.10.2024 11:48
Бойко Борисов на дискусия в Пловдив за транспорта.

Категорично против сме вдигане на данъците, без редовно и стабилно правителство инвестиции не може да привлечем, заяви лидерът на ГЕРБ

Кажете името, да го поканим, да дойде с екипа си и да каже какво ще направи като е премиер, този равноотдалечен човек.

С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова опонентите си да бъдат по-конкретни в идеята за министър-председател, отдалечен от партиите.

Борисов се разгневи на идеята за равноотдалечен премиер. "Атанасов го чух, представят безумна идея. До сега търпях "равноотдалечен премиер", каза лидерът на ГЕРБ.

"Уважавам колегите от дясно и ляво. Като лансирате - кажете кой е вашият кандидат. Нашата тройка шпицен-кандидати са тоя, тоя, и тоя ГЕРБ да си изберат, другите партии да си изберат", настоя още бившият премиер. И добави, че тогава въпросите, които получава, ще са към кандидат-премиера, а не към експертите на ГЕРБ.

От министъра на транспорта и на културата Борисов обеща да поискат пари за археология. Защо не се съгласува и хората в тоя град страдат, попита той. Тома Биков (който бе в ръководството на комисията по култура в НС- бел.ред.) трябва да намери нужния документ, иначе Борисов му забрани да ходи в Пловдив. "Ако бе равноотдалечен, щеше да каже - ще отида в София, да питам Киро, Денков, Асен, Лена, после Бойко Румен, Христо и чак тогава ще отговоря. Това значи равноотдалечен. А времето е такова, че трябват бързи решения", обясни лидерът на ГЕРБ.

"Срещу мен слагат равноотаделечен премиер, как той ще поеме ангажимент така? Смисълът на изборите е: която партия събере най-много гласове, най-много е харесвана, или най-малко нехаресвана, и понася отговорност. Ако трябва, правителството да падне след 6-7 мес., ама да има редовни избори, да има движение", смята бившият премиер.

Според него идеята за подобен премиер е нова сглобка, но е по-лошо. "Аз държах на Габриел, те - на Денков, имаше какво да ни сплотява (за сглобката с ПП-ДБ - бел. ред.). А сега как ще се носи отговорност? След седмица ако кажа, тоя премиер не се справя, те ще кажат Борисов свали правителството. Обратно ще кажат като за Калин, за Главчев - той не е наш, и пак пада правителството.

Да се върнем към традиционните европейски правила и действия: партията-победител прави правителство",настоя лидерът на ГЕРБ.

"Над 1 млрд. дадохме за избори 4 г. Защото някои викат - ще се променяме. 4% усвоени от плана за възстановяване, 5% от еврофондовете... Парите ви седят в Брюксел, Харвард ви управлява...", каза още той.

Борисов се ядоса, че и пловдивчани, а и не само започват отново да искат - 50-60 млн. за това, 200 за онова. "18 млрд. е дупката в бюджета, която ние заедно направихме. А вие искате пари за това и онова. Няма ги. С 6,7 мрд. дупка се справях, ама имах идиотин за финансов министър - мрази хората, затяга колани и оправихме дупката. Сега такъв няма. Един излиза и казва всичко е наред - доходите се вдигнали. Ама то е паднало", смята той.

Управленската си програма представят днес в Пловдив от ГЕРБ. Водач над листата, която е под номер 18 е лидерът на партията Бойко Борисов, а втори в нея е кметът Костадин Димитров. Те и други кандидати за депутати обсъдиха транспортните въпроси с пловдивчани и бранша.

Евродепутатът Андрей Новаков разказа за усилията си в ЕП, положени да се подобрят условията за транспортния бранш. А Росен Желязков се спря на възможностите за финансиране на инфраструктурно проекти и усвояване на пари по плана за възстановяване.

"От 3 кризи сме ви вадили по най-добрия начин. Сега дойде политическа, която се оказа най-тежка, заради омразата", заяви вчера в Разград лидерът на ГЕРБ. "От тази криза може да се изведем с политически разум, с всички мерки, които изброихме и всеки да си изпълни обещанията", добави той.

"От образование и сигурност няма да мръднем, там сме най-добри. От санирането също - това е най-добрата социална политика. Надявам се и другите да го приемат. И "Хемус" и Търново-Русе - жизнено важни са", обеща бившият премиер."Голяма грешка е, че научих българите да карат без пари (по магистралите -бел.ред) , а иначе плащаш навсякъде - до Мюнхен" - с тези думи Борисов анонсира плановете си за нови такси за магистралите.

Категорично против сме вдигане на данъците, подчерта той. Но добави: без редовно и стабилно правителство инвестиции не може да привлечем, а има възможност в отбранителната, в ИТ сферата и др.

Срещата започна с актуални проблеми на гражданите от областния град, както и много въпроси, свързани с бъдещото управление на страната.

Борисов смята, че пари за пътна инфраструктура може да има покрай военните коридори и средствата, които НАТО отпуска. "Има възможности с чужди пари да си направим вертикални коридори, това е злато. Да си разширим "Тракия", да сложим тол система, да се плаща всичко това. 100 пъти по-евтино е с по-висока такса като тръгне тирът по магистралата. Тук сте добре, направихме "Марица" и "Тракия", на север и северозапад като минат вашите камиони... ", каза Борисов. И изтъкна, че ЖП прелези на ЖП линии и превоз трябва да са свързани - да е по-екологично, евтино...

А за оплакванията, които чу за ЖП инфраструктурата, Борисов отбеляза, че за 4 г. са се сменили много министри, дори той не ги знае, а преди можело с пръст да ги посочиш. После попита кой би се юрнал да работи само за 4 мес., освен това администрацията само се питала кой ще е следващ, дали ще го уволни, дали ще са близки...

На въпрос как ще се излезе от кризата, лидерът на ГЕРБ каза: Правителство може да направим, ако ГЕРБ има над 80 депутати. Ако е трудно, след 4 месеца пак ще си говорим същото.

Борисов призова за висока избирателна активност.

"Готови сме, имаме опит и знания. Амбицирани сме. Но и към колегите не е честно да ги ползвам 30 дни за предизборна кампания и после да кажа, е друг дойде за министър. Не е честно и правилно", изтъкна още той.

Други от От Пловдив

Откриха мъртва жена в пловдивския район "Южен", подозират непълнолетния й син

Мъртва жена е била открита в жилището си в пловдивския район "Южен" снощи, съобщиха от полицията за "24 часа". Образувано е досъдебно производство, което цели да изясни причините за смъртта ѝ

Мъж пробва да открадне солидно количество алкохол и перилни препарати от хипермаркет в Пловдив

Мъж беше заловен при опит да си „напазарува", без да плати в търговска верига в Пловдив. В събота от охраната на магазина на бул. „Шести септември" сигнализирали в полицията

Костадин Димитров на мегафорум за транспорта в Пловдив: Само ГЕРБ може да извади страната от всички кризи (На живо)

Още през 2009 г. г-н Борисов видя, че без разширение на Околовръстния път градът ще колабира, посочи кметът  Всички големи обекти в Пловдив, не само инфраструктурни

Младежите от ГЕРБ в Пловдив с инициатива от любов към домашните любимци

Инициатива с любов към домашните любимци и подкрепа към техните стопаните проведе през уикенда Младежката организация на ГЕРБ в Пловдив. Младите хора разговаряха с пловдивчани

Пловдивските огнеборци: Почистете комините, от тях тръгват много пожари

От Пожарната в Пловдив апелираха хората да почистят комините на жилищните сгради преди началото на отоплителния сезон, защото през миналата зима занемарени димоотводи са станали причина за 74 огнени

>