Васил Гюров: Кирил Маричков беше вдъхновител, не се страхуваше да заяви позициите си и да бъде активен

14.10.2024 10:04
Васо Гюров от "Ревю" и Веселина Паскова, с която Кирил Маричков пише "На прага на времето"

"Първите ми спомени с Кирил Маричков са като слушател като много малък на концерти на "Щурците" в зала "Универсиада". 80-те години наистина преминаха през влиянието на "Щурците", разказа в ефира на Нова тв Васил Гюров от група "Ревю".

"За мен той беше вдъхновител. Има много хора, които вече се страхуват да се занимават с политика, защото осъзнават, че това е нещо, в което може лесно да те очернят и лесно да изгубиш обичта и доверието на хората. Но той не се страхуваше да заяви позициите си и да бъде активен", добави още вокалистът на "Ревю". А любимата му песен на Маричков е "Бяла лунна вечер". 

Кирил Маричков е една епоха, вселена, той е закодиран в нас. Поколения израснаха с него и неговите песни и съм убедена, че много хора се припознават в неговите песни, добави Веселина Паскова, автор на книгата за Маричков "На прага на времето".

По думите й Маричков искал да направи и втори том за радио "Тангра", присъствието му във Великото народно събрание, "Фондацията".

Ако човек не го познава, книгата трябва да се прочете, защото той е много искрен, твърди Паскова. "Не искаше да разказва някакви истории от живота си, а за времето, епохата."

По думите й за него било много важно отношението на публиката към тях. "Това, че бяха с "Фондацията" последните 10 г. него много го поддържаше. Тази връзка с публиката много му носеше", добави Паскова. По време на работата им по книгата той намерил свои бележници, в които описвал всеки концерт какво и как се е случило.

Поклонението пред Кирил Маричков е във вторник, 15 октомври, от 13 часа в софийската църква "Света София".

Други от Възход и падение

Лора Георгиева стана майка за втори път

Синоптичката Лора Георгиева стана майка за втори път, предаде NOVA. Момиченцето се казва Зарин. Майката и бебето се чувстват добре. Щастливите родители благодарят на екипа, водил раждането

Продадоха железния трон от „Игра на тронове“ за близо 1,5 милиона долара

Железният трон от сериала „Игра на тронове“ бе продаден на търг от аукционната къща „Херитейдж Окшънс“ (Heritage Auctions) за близо 1,5 милиона щатски долара, предаде Асошиейтед прес

Мария Бакалова пред "Гардиън": Тръмп е един от най-злите хора на нашия век (Видео)

В седмицата, в която Мария Бакалова е помолена да обмисли ролята на Ивана Тръмп в новия филм „Стажантът", тя е в Ню Йорк и снима нещо друго. Тъй като срещата била насрочена за единствения ѝ

Петковден е, вижте кои са имениците

Преп. Параскева Петка Търновска (Петковден). Св. мчци Назарий, Гервасий, Протасий и Целсий Св. Петка е една от най-обичаните и тачени светици, закрилница на българския народ

Честит рожден ден на Юри Димитров

Днес рожден ден празнува Юри Димитров, един от най-талантливите дизайнери в “24 часа”. Той познава твърде добре законите на графичния дизайн и точно затова позволява на въображението си да “рисува”

>