"Медиана": ГЕРБ взима 24,5%, двойно на ПП-ДБ, втора политическа сила е "Възраждане"

14.10.2024 10:00
Ако изборите бяха днес 7 партии влизат в парламента, твърди "Медиана".

Няма да представлява особена трудност сформирането на трипартийно мнозинство за съставяне на правителство, проблемът ще бъде по-скоро трайността на такова мнозинство, твърдят анализаторите

Първа политическа сила, ако изборите бяха днес, е ГЕРБ с 24,5%. Това сочи изследване на агенция "Медиана", проведено в периода 8 – 13 октомври 2024 год. с 978 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю. Проучването е изследователски проект на агенцията и е реализирано със собствени средства.

Втора политическа сила е "Възраждане" с 13,7%, следват ПП-ДБ с 12,1, "БСП-Обединена левица" има малко над осем на сто, почти колкото и "Алианс за права и свободи" с Ахмед Доган. "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски също минава бариерата за НС с 5%. ИТН ще са другата парламентарна сила със 7%.

Засега можем да очакваме, че пред урните ще застанат около 1.9 – 2.1 милиона избиратели, или около 30 % от гласоподавателите по избирателни списъци, посочват от агенцията.

Няма партия, която да концентрира върху себе си надеждите и очакванията не само на мнозинството, но дори и на значителна част от избирателите. Наблюдаваме по-скоро обратния процес – отдръпване от политиката и политическото. ГЕРБ, "Възраждане", "БСП - Обединена левица" и ИТН запазват позициите си, но не нарастват значимо, посочват социолозите.

При ПП-ДБ ерозията на доверието продължава. Втората на последните избори партия ДПС е разцепена и сега се явява в две формации, които се борят за пето-седмо място в парламента.

„Величие" на практика изчезна от политическия терен (0.7% в изследването). „Меч" и Синя България, които са близо до 4%-та бариера запазват своите шансове за влизане в парламента не толкова поради голям прираст на избиратели, а благодарение на ниската избирателна активност.

Данните засега показват, че независимо от ниската избирателна активност, а донякъде и благодарение на нея няма да представлява особена трудност сформирането на трипартийно мнозинство за съставяне на правителство. Проблемът ще бъде по-скоро трайността на такова мнозинство, тип „сглобка", и неговата легитимност в очите на огромната маса негласуващи избиратели, посочват от "Медиана"

Възможността за съставяне на правителство може да реши проблема на партиите с така наречената „политическа криза". То обаче няма да реши проблема на обществото с политическото му представителство. Огромната част от избирателите (53 %) не вярват, че те реално избират. Не вярват, че от техния избор зависи кой и как управлява страната. За тях изборите и въобще целият така наречен „демократичен процес" се превръща във фарс, залъгалка за наивници. Точно този проблем предстоящите избори вероятно няма да решат.

Все още има около 360 000 избиратели, които се колебаят за кого да гласуват. На фона на очертаващата се много ниска изборна активност това е огромна маса, която би могла драстично да промени очертаната картина ако се люшне в една или друга посока, посочват от агенцията.

Други от От страната и света

Хванаха 38 пияни и 14 дрогирани шофьори през изминалия ден

В рамките на изминалия ден са установени общо 38 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 21 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила

СИНПИ: Има опасност да бъдат обречени на ликвидация висшите училища в Северна и част от Южна България

Необходима е компетентна и националноотговорна политика, която да стимулира бъдещото развитие на нацията и нейния духовен възход, казват от Стратегическия институт за национални политики и

Китай и ЕС все още не са постигнали взаимно приемливо решение за електромобилите

Китай и Европейският съюз все още не са постигнали взаимно приемливо решение по антисубсидийното разследване на Брюксел срещу вноса на китайски електромобили

600 ученици изкачиха Черни връх в мащабен ученически поход в София

600 ученици от 15 столични училища се включиха в мащабен поход до Черни връх, който се проведе на 11 октомври 2024г. Инициативата организирана от ОП „Туризъм" – Visit Sofia към Столична община и

Тестват BG-Alert на 17 октомври в цялата страна

На 17 октомври, четвъртък, ще бъде проведен отложеният национален тест на Системата BG-Alert. В продължение на половин час – от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на функционирането на

>