Светлинно шоу в небето: Кометата Лавджой ярка за дни, но пак след 80 000 г., северното сияние е кратко, но по-често (Обзор)

13.10.2024 22:58
Снимката, която е направил астрономът Пенчо Маркишки от района на Белоградчик и която той предостави на “24 часа”.
Д-р Милен Минев от Института по астрономия заснел северното сияние, което се е виждало и от обсерваторията “Рожен” в Родопите.

В понеделник след 19,30 ч около Варна за последно ще се вижда кометата

Ярката комета Лавджой наблюдаваха звездобройци в Северозападна България в събота вечерта. Тя е открита в началото на 2023-а и през следващите 80 000 години вероятно няма да се види около Земята. Днешният ден ни поднася последна възможност да я видим, но при ясно небе.

"Кометата Лавджой е независимо явление, не може да се твърди, че е лоша поличба", каза астрономът Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН, който я е наблюдавал в астрономическата обсерватория в Белоградчик.

При откриването си кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) предизвика голям интерес сред астрономите заради прогнозите, че ще може да се види с висока яркост в края на това лято.

"Сега тя приближава към Земята и ще бъде най-близо на разстояние 70,61 млн. километра", уточни физикът.  C/2023 A3 е открита в кадри от обсерваторията Purple Mountain до град Нанцзин, Китай, а на 22 февруари е заснета от роботизиран телескоп в Южна Африка.

Според Маркишки в понеделник на българска територия Лавджой ще се вижда най-добре около Варна след 19,30 ч.

Още едно небесно явление прикова вниманието по нашите географски ширини - северното сияние.

"Полярните сияния са следствие на слънчевата активност. Атмосферата на Слънцето е съставена най-вече от водород. От най-външния слой се откъсват невидими частици и изтичат в Космоса. Част от този поток достига Земята и под действие на нейното магнитно поле взаимодейства с атмосферата, предизвиквайки разноцветно светене", обясни д-р Милен Минев от астрономическата обсерватория "Рожен". Явлението е кратко, но се наблюдава често.

"На фотоапарати, дори на снимки с телефон се регистрираше достатъчно ясно", добави астрономът.

Географски полярното сияние е най-често около северния и южния магнитен полюс на Земята, но при по-силна слънчева буря може да се види и от нашите ширини.

Други от Новина в снимка

Николай Денков бяга в „Маратон София 2024"

Народният представител Николай Денков сподели своето участие в Софийския маратон в публикация във Facebook. 41-вото издание на "Маратон София 2024", най-масовото спортно събитие в столицата

Полярно сияние в части от Северна България (Снимки)

Полярно сияние беше видяно в небето над части от Северна България, както и от Румъния и Молдова, в четвъртък вечер.  Полярните сияния, известни още като аурори, са оптични явления

На филма за Гунди премиера и за новите светски двойки

“Първият ерген” Виктор Стоянов показа половинката си - тв водещата Поли Недкова Кои са новите светски двойки у нас? Загърбили слуховете, те избраха да се покажат публично сред 8000 души

Десислава Атанасова споделя кадри от рождения си ден

Съдийката в Конституционният съд на България Десислава Атанасова се похвали в личния си профил в инстаграм с пожелания за рождения си ден, който беше на 8 октомври

Виж отговора на фотозагадката: Коя е тази бивша евродепутатка, според която Израел няма да спечели мира в Близкия изток

Отговорът на фотозагадката от 7-ми октомври е Надежда Нейнски. Въпросът беше: Коя е тази бивша евродепутатка, според която Израел никога няма да спечели мира в Близкия изток

>