Как 20 сами деца бежанци в София станаха “опасни”

13.10.2024 21:01
Решението бе взето на последното заседание на общинския съвет преди летния отпуск.
Васил Терзиев

Деца бежанци, които са сами в България, предизвикаха политическо торнадо в София. До 20 момичета и момчета на възраст от 3 до 18 години, за които Европа финансира ремонт на две защитени селища, изведнъж се превърнаха в стотици мигранти, за които ще вдигат нови центрове в българската столица.

Насред предизборната кампания това решение на Столичния общински съвет, взето на 25 юли, започна да се оспорва от тези, които са го гласували. Тогава, преди летния отпуск, с 32 гласа на съветници “за” се предоставят два имота в районите “Оборище” и “Витоша” за проекта “Създаване на алтернативни решения за цялостни услуги за социални грижи за непридружени деца бежанци в България”.

Това е идея на Държавна агенция за бежанците и УНИЦЕФ - България и ще продължи до 4 години. Проектът предвижда ремонт на тези общински имоти, в които да се настанят до 12 деца и във “Витоша” за 8 деца, както и вече съществуващи подобни центрове в “Дружба” и “Кремиковци”. Така общо се изграждат 5 места за грижа за деца от 3 до 18 г. Както и едно преходно жилище за обхващане и на младежи над 18 години, като капацитетът му ще е за 6 души. Точно последното разпали страстите, защото хората видяха в него нов център за мигранти. А всъщност преходните жилища са за младежи, които идват от друг тип институция, за да придобият знания и умения за живота. По проекта могат да кандидатстват и други общини, като една от тях е Харманли.

Отново нечовешко отношение към незавидни човешки съдби на деца и заигравка със страхове и манипулации. През последната седмица в общественото пространство забълбука поредната дезинформация около създаването на нови центрове за непридружени деца бежанци в районите “Оборище” и “Витоша”. Темата за бежанците е повече от чувствителна, затова използването ѝ за каквито и да било цели е нечовешко и непристойно, особено когато става дума за деца. Можете ли да си представите вашето дете или внуче, брат или сестра на мястото на тези млади хора?, коментира кметът на София Васил Терзиев.

И обясни, че жилищата ще бъдат финансирани две години и половина с европейски средства и след това ще станат държавно делегирана дейност, както всички социални услуги и образованието. Столичната община няма финансов ангажимент към проектите.

Не се страхувайте, а помагайте на тези деца,

както се опитва да направи държавата и ние. Не приемам, че тези деца може да бъдат оставени на улицата, категоричен е кметът. Той припомни, че проектът получи подкрепа от широк спектър политически сили – ПП-ДБ-СС, ГЕРБ-СДС, БСП-За България, както и ИТН.

Дори различни по идеология партии разбират, че е нужно да се погрижим за тези деца, които са останали сами, без семейство и защита. Въпреки това се намират гласове, които се опитват да всяват страх, като представят инициативата като заплаха за обществото. Насаме със себе си задайте си въпроса и си отговорете честно – как осигуряването на подслон и защита за 20 деца е непосредствена опасност за София?, попита още Терзиев.

Въпреки опита на кмета да успокои хората в сряда над 300 протестираха срещу изграждането на центъра в старото кметство на бул. “Цар Борис III” № 361, който ще е за 8 деца.

В комисията по обществен ред и сигурност ми стана ясно, че се подготвя поредната далавера - зорът е да се усвоят парите за ремонти. Като цяло и двете помещения категорично не са подходящи за никакви социални дейности, камо ли за центрове за интеграция на мигранти. Това, което ще направят, е да тропосат поредните социални язви в квартали, където мигранти няма. Разбирайте - ще започнат да влачат афганистанци например, за да станат поредните общински имоти причина за поредните проблеми, каза общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. И затова решението е да се внесе отмяна на гласувания вече доклад. В края на миналата седмица пък от ГЕРБ внесоха в деловодството на общината доклад за отмяна.

Многократно предупредих, че решения, взети на тъмно, без публично обсъждане за изграждане на центрове за бежанци, макар и непридружени деца и младежи, ще доведе до обществено напрежение, на което бяхме свидетели и снощи в квартал “Княжево”. Стотици граждани на столицата протестираха против изграждането на тези два центъра, след като за пореден път управляващите от ПП-ДБ-СС пренебрегнаха мнението на хората, обясни шефката на комисията по обществен ред и сигурност Ваня Тагарева от ГЕРБ.

Кметът на район “Витоша” Зарко Клинков от “Спаси София” също коригира мнението си за центъра.

Район “Витоша” ще се съобрази с мнението на

гражданите, изразено на протеста, и ще преразгледа внимателно позицията си относно създаването на социална услуга за непълнолетни непридружени деца в кв. “Княжево”, се казва в кратката позиция на община “Витоша”. И обясняват, че ще уведомят “своевременно за организирането на официално обществено обсъждане, на което гражданите ще имат възможност да вземат активно участие”.

Други от От страната и света

Лошо ЦКР – имам ли шанс за кредит?

Ако имаш лошо кредитно досие (ЦКР), вероятно се чудиш дали все пак имаш шанс да получиш кредит. Това е напълно разбираемо притеснение, тъй като кредитните институции често използват тази информация

Вижте как българите се прощават с Кирил Маричков

България отдаде днес почит на трагично починалия  Кирил Маричков. В 17 часа в парка пред НДК в София 200 китаристи изпълниха "Клетва" – една от най-известните песни на "Щурците"

Фенове на Кирил Маричков се събраха пред дома му, пеят заедно негови песни

Феновете на трегина напусналия ни патриарх на българската рок музика Кирил Маричков се събраха в 20 часа пред дома му на улица "Марин Дринов" 21, за да изпеят заедно любими песни на Кирил Маричков и

Вижте Кирил Маричков на грандиозния концерт "50 години "Щурците" (Галерия)

На 3 юни 2017 г.  легендарната рок група "Щурците" чества своята 50-годишнина с грандиозен концерт в столичната зала  "Арена Армеец", за който още се говори

Радев: Кадровиците на съдебната власт излагат на риск процедурата по избор на главен прокурор

"Кадровиците на съдебната власт" излагат на риск процедурата по избор на нов главен прокурор на България, издигайки само един кандидат. Това коментира президентът Румен Радев по повод на избора на

>