9-годишният Филип, който води предаване по БНТ, мечтае да няма роботи, които да "сменят човека"

13.10.2024 18:02 Виктория Костова
Филип Николов
Актьорът Николай Дограмаджиев с двете деца - Филип и Ирен, които водят образователното предаване “Уча, зная и играя”.
Малкият Филип с актьора Филип Буков в сериала “Татковци”

Преди три години стана любимец на зрителите с ролята на Макс в сериала "Татковци"

Какво правят пчелите в кошерите, как правят меда и защо те са най-важните същества на планетата?

Тези въпроси задава 9-годишният Филип Николов в първия епизод на новото предаване “Уча, зная и играя” по БНТ. Всяка седмица той се редува с 10-годишната Ирен Димитрова и заедно с актьора Николай Дограмаджиев показват на малките зрители света на природознанието. Предаването е с много интересни визуални ефекти, анимация и видеосъдържание и така привлича децата да научават нови неща, докато гледат телевизия.

Всеки епизод е на различна тематика, като Николай Дограмаджиев влиза в ролята на представител на различни професии, свързани с природата и нейното опазване.

Малките зрители вече научиха различните породи коне, какво ядат, как общуват и защо носят подкови. Имаше епизод и за Слънцето - защо е източникът на светлина и топлина на Земята и как влияе на настроението и здравето.

9-годишният Филип е избран да води предаването по БНТ чрез кастинг, който е бил обявен в актьорската работилничка “Хлапета”. От 5-годишен посещава школата и освен актьор той мечтае да стане пилот или певец.

Тази година е в трети клас и учи в Частно основно училище “Света София”. Разказва, че най-интересния за него час е по английски език, но харесва много и рисуването.

“Филип е изключително любопитно, активно и общително дете, което обича да се справя с всяко изпитание”, разказват родителите му пред “24 часа”. В семейството му няма актьори. Баща му има собствен бизнес в областта на медицинската козметика, а майка му работи в отдел за поддръжка и грижа за офис пространството и служителите.

През 2021 г. става любимец на зрителите още от първия епизод на сериала “Татковци”, който се излъчваше по Би Ти Ви. “Когато бях на 6 г., ме изпратиха на кастинг за сериала “Татковци”, той беше в два кръга и накрая ни запознаха с актьорите татковци, с които щяхме да снимаме. Бях мнооого щастлив. Снимките бяха много интересни и забавни, а най-хубаво беше, когато снимахме с останалите деца заедно. Май нямаше нищо трудно”, разказва Филип.

Героят му е Макс - синът на адвоката Александър Костов, в чиято роля влиза Филип Буков. Покрай екранния си баща на момчето му се налага да вкарва юридически термини в репликите си като например “условна присъда”. И колкото и старателно да учи всяка дума и после да я казва пред камера, накрая в сцената Филип изрича “присловна исъда” - сякаш извадена от истинския живот сценка, в която малко дете се опитва да каже толкова сложен израз.

На кастинга за сериала сам избира каква песничка да представи,

после да я рецитира като стихче, а след това да я каже първо с радостно, а после и с тъжно настроение. Във втория кръг играе сценка от сериала пред екранния си баща Филип Буков и пред самия продуцент Евтим Милошев.

Филип запомня лесно репликите си и за всички от екипа е много добър и старателен. Когато излъчват сериала, той през цялото време се притеснява дали се е получило добре, дали режисьорите и монтажистите са избрали най-хубавия според него кадър от всички направени повторения.

Освен в сериала “Татковци” участва в първия и втория сезон на “Клетката”, като влиза в ролята на Борис.

Досега се е снимал и в два дипломни филма, както и в 2-3 телевизионни реклами

“Мечтата ми е след време да няма пушачи по света, да няма и роботи, които да сменят човека... искам да имам и 3 деца”, казва малкият Филип.

Майка му и баща му съветват родителите на 9-годишни деца “да ги стимулират да бъдат себе си, да спортуват повече и да бъдат колкото може по-близо до децата си всекидневно”.

Те учат Филип да води здравословен начин на живот, да бъде упорит и да преследва целите си докрай. “Това, което се стремим, е да ограничаваме до известна степен социалните мрежи и компютърните игри, разбира се не в някаква крайност”, казват те.

Други от Възход и падение

Мария Илиева обяви дует с рок легендата Джо Лин Търнър

"Малко е да се каже, че се вълнувам. От няколко месеца насам не мога да си намеря място.... Аз имам дует с Джож Лин Търнър!" Това написа популярната певица Мария Илиева на профила си във Фейсбук

Сръбската рок банда "Пекинска патка" забива в София

Сръбската банда от Нови Сад "Пекинска патка" ще направи концерт в столичен клуб на 16 октомври. Една от първите и най-известни пънк рок групи, създадена още в бивша Югославия

Дизайнерът Джорджо Армани планира да се пенсионира в близките години

Италианският моден дизайнер Джорджо Армани каза в интервю, публикувано днес, че планира да се пенсионира в близките две-три години, съобщи Ройтерс. Армани е на 90 години и досега пазеше мълчание по

Тате, виж колко е грозно - и на Аспаруховия мост вместо неприлични драсканици грейват Калоянчев и Тодор Колев

Михаил Велчев организира и дава парите, графити артистът Нико рисува Незабравимите усмивки на любимите актьори Георги Калоянчев и Тодор Колев вече посрещат влизащите във варненския кв. "Аспарухово"

Стефан Щерев на метри от убийството на Зоран Джинджич, днес играе в сериал за него

"Операция "Сабя" е сръбско-българска продукция, която вече беше представена на "Златна роза" За мен връзката със събитията, за които говори сериалът, е много лична и силна

>