Тате, виж колко е грозно - и на Аспаруховия мост вместо неприлични драсканици грейват Калоянчев и Тодор Колев

13.10.2024 14:35 Надежда Алексиева
Инициаторите Михаил Велчев и семейството му в прекрасния Париж
Графити артистът Николай Чакъров - Нико
Върху колоните на Аспаруховия мост вече са изрисувани Георги Калоянчев и Тодор Колев.

Михаил Велчев организира и дава парите, графити
артистът Нико рисува

Незабравимите усмивки на любимите актьори Георги Калоянчев и Тодор Колев вече посрещат влизащите във варненския кв. "Аспарухово". Инициативата е на семейството на Михаил Велчев. То дава пари за начинанието.

Всичко започва един ден, когато Михаил и близките му пътуват към дома си в "Аспарухово". Пътят им минава покрай стената, на която са изрисувани известни български спортисти, сред които и Стефка Костадинова. На двете колони пред тях обаче често се появяват неприлични надписи. Децата на Михаил казват:

Тате, виж какъв контраст между двете стени,
едната е толкова красива, а другата - грозна

"Тогава реших, че мога да се опитам да направя нещо", казва Михаил. който е военнослужещ и работи в близката база.

Ражда се идеята колоните на Аспаруховия мост да се украсят с ликовете на велики покойни български актьори. Семейството на Михаил, в което киното е на почит, а синът ходи на театрална школа, решава да даде пари за идеята.

За сумата казват, че не е голяма и всеки може да си я позволи, стига да има желание.

След кратко проучване из медиите Михаил издирва кой е рисувал спортистите - графити артистът Нико, после се свързва с кмета на района Ивайло Маринов за разрешение.

Първо изготвят визуализация как ще изглежда мястото с ликовете на различни родни киноикони. Имат няколко имена, сред които Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова.

След общо обсъждане се спират на имената на Тодор Колев и Георги Калоянчев. Изборът не е лесен, защото заслужилите да бъдат увековечени са много според Велчев.

Нико и Дмитрий Щанкин рисуват колоните в продължение на две седмици, като гледат Калоянчев и Колев от техни снимки. И двамата са усмихнати.

Такива емоции предават сега и на преминаващите край тях. Стенните картини не са съвсем довършени. Предстои със специален шаблон да бъдат изписани имената им и техни емблематични цитати.

За Тодор Колев ще е - "Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги". За Калоянчев -

"Лъжовен е тоя свят, лъжовни са хората, но
най-лъжовно е времето"

Кметът на района Ивайло Маринов ще осигури със собствени средства осветление така, че графитите да са видими и по тъмно.

Николай Чакъров или Нико от The Graffs - стрийт и графити артист от Варна, прегръща идеята и с удоволствие се залавя за работа.

"Най-често се рисуват портрети на патриоти, Левски, Ботев, а актьори почти няма. Получи се много добре и аз съм доволен. Графитите са неизменна част от лицето на градовете", казва Нико. Той и екипът му се борят с драсканиците, които претендират да са изкуство.

Макар и само на 28 г., Нико има богат опит зад гърба си. През годините сменя и стила си. След като е работил за "Дисни", залита към анимацията. В последните години се обръща към рисунки в сферата на културата, към портрети или нещо, което носи послание и би вдъхновило хората, които го гледат, би ги накарало да спрат и да се замислят за момент.

Посланията, които иска да отправи, са предимно към младите и са патриотични - да уважават и обичат държавата си, да останат тук, да живеят и да се стремят да дадат най-доброто от себе си и да бъдат пример за обществото.

Реално погледнато, ние самите сме пример за хора, които бяха отлъчени от обществото, тъй-като графитите тръгват от улицата и в началото ни заклеймяваха, смята Нико.

Неговите рисунки отдавна са прехвърлили границите на България. Нико рисува и в различни части на Европа, в Съединените щати, Южна Африка.

След дълги години живот в чужбина той се връща в родната Варна. Има графити пространство, в което на специални стени всеки може да отиде и да се докосне до уличното изкуство, като си нарисува нещо. Веднъж седмично стената се пребоядисват, за да направят място на новите творби.

С фокус върху децата, художникът иска да покаже магията на графитите, той и екипът му организират обучения и работилници.

Семейство Велчеви е много щастливо, когато минава по пътя за дома,

от стената им се усмихват любимите актьори, а децата са усетили какво е да имаш кауза

или идея, която да доведеш до щастлив край с помощта на ентусиасти като теб.

Искам да покажа с личния си пример, че когато човек има някаква идея, трябва да бъде смел да я осъществи, да намери съмишленици и да допринесе за обществото, разказва Михаил Велчев.

Той има още планирани идеи, свързани с квартала, в който живее и който много обича, свързани са с озеленяване и може би отново графити.

Други от Възход и падение

9-годишният Филип, който води предаване по БНТ, мечтае да няма роботи, които да "сменят човека"

Преди три години стана любимец на зрителите с ролята на Макс в сериала "Татковци" Какво правят пчелите в кошерите, как правят меда и защо те са най-важните същества на планетата

Сръбската рок банда "Пекинска патка" забива в София

Сръбската банда от Нови Сад "Пекинска патка" ще направи концерт в столичен клуб на 16 октомври. Една от първите и най-известни пънк рок групи, създадена още в бивша Югославия

Дизайнерът Джорджо Армани планира да се пенсионира в близките години

Италианският моден дизайнер Джорджо Армани каза в интервю, публикувано днес, че планира да се пенсионира в близките две-три години, съобщи Ройтерс. Армани е на 90 години и досега пазеше мълчание по

Стефан Щерев на метри от убийството на Зоран Джинджич, днес играе в сериал за него

"Операция "Сабя" е сръбско-българска продукция, която вече беше представена на "Златна роза" За мен връзката със събитията, за които говори сериалът, е много лична и силна

Ще се чувстваш много добре там, казал Микеле Плачидо на сина си Брено, който снима филм в София

"Извинете" е първата българска дума, която младият актьор научил Макар да е на 33 години, синът на италианската звезда Микеле Плачидо - Брено, празнува 20 години актьорска кариера

>