Стефан Щерев на метри от убийството на Зоран Джинджич, днес играе в сериал за него

13.10.2024 13:32 Мария Начевска
Актьорът Драган Мичанович в ролята на сръбския премиер Зоран Джинджич в кадър от сериала СНИМКА: THIS AND THAT PRODUCTIONS
Актьорът Стефан А. Щерев в ролята на лекар в сцена със Златко Бурич, звезда от носителя на Оскар “Идиотският триъгълник”
Зоран Джинджич
Мартичка Божилова, копродуцент от българска страна, Неда Миланова, мениджър продукция, и Снежана ван Хоувелинген, делегиран продуцент на “Операция “Сабя”, на снимачната площадка на сериала
Кадър от мястото на стрелбата в училище "Владислав Рибникар" Снимка: Стефан А. Щерев
Стефан А. Щерев в гримьорната
Екипът на сериала по време на световната му премиера на CanneSeries 2024

"Операция "Сабя" е сръбско-българска продукция, която вече беше представена на "Златна роза"

За мен връзката със събитията, за които говори сериалът, е много лична и силна. В деня, когато стреляха по Зоран Джинджич, живеех в Белград и бях съвсем наблизо. Изведнъж в града настана много минорно настроение, хората се бяха уплашили, скупчваха се на групи и всеки обсъждаше това злодеяние.

Разказът е на актьора Стефан А. Щерев, който е част от българския каст в сериала “Операция “Сабя”. Филмът представя историята за убийството на първия демократично избран премиер на Сърбия Зоран Джинджич.

Сюжетът на продукцията връща времето и пространството в Белград, 2003 г. Когато сръбският премиер Зоран Джинджич е убит, страната потъва в хаос и правителството обявява извънредно положение. Повратна точка в новата сръбска история, разказана през гледната точка на журналистка, полицейски инспектор и млад престъпник.

Сръбско-българската продукция, чието представяне в България се състоя в рамките на фестивала “Златна роза”, е в 8 епизода.

Едва 50-годишен, Джинджич е убит на 12 март 2003 г. със снайпер

пред сградата на сръбското правителство от Звездан Йованович, член на елитна полицейска част, известна като Червените барети.

Режисьори на продукцията са Горан Станкович и Владимир Тагич. А от българска страна продуцент е Мартичка Божилова от “Агитпроп”. Световната премиера на сериала се състоя в рамките на конкурса CanneSeries тази година, където получи награда за най-добър актьорски състав.

От 7 години Божилова редовно посещава телевизионните пазари в Кан, Сараево и на други места в Европа. Именно на един от тях среща режисьорите на сериала, които я канят да работят заедно по проекта. По това време Националният филмов център у нас за първи път дава възможност за финансиране на тв сериали. Така “Операция “Сабя” става първият сериал, подкрепен от НФЦ, и малко след това влиза в производство.

“Случката с убийството на Джинджич е много прясна още и това историческо събитие е натоварено с много мнения по въпроса и версии за убийството”, разказва Божилова. Заради това самото писане на сценария е било много трудно, тъй като първоначално авторите са се опитвали да възпроизведат събитията едно към едно, което е невъзможно, защото има много бели петна в историята. Затова решават да въведат трима фикционални герои - журналистката, разследващия полицай и момчето от престъпния клан. “Въпреки че те са събирателни образи и базирани на истински хора, по този начин авторите са се почувствали по-свободни да разкажат една много интересна история във вид на политически трилър”, добавя тя.

Но документалността е застъпена в много голяма степен. В сериала са включени и истински архивни кадри като погребението на Джинджич, на което се стичат стотици хиляди хора, както и протестите в Белград.

В лентата участват Драган Мичанович, който влиза в ролята на сръбския премиер, Милица Гойкович, Лазар Тасич, Златко Бурич, Ясна Джуричич. Българските актьори са Стефан А. Щерев, който е в ролята на лекар, Доля Гавански (като съпругата на главния разследващ полицай), участвала в лентата “18% сиво” и филма на Анджелина Джоли “В земя на кръв и мед”, и Линда Русева (с впечатляващо изпълнение в ролята на Карла дел Понте, главния прокурор на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия).

“Важно беше този сериал да бъде направен”, смята Стефан Щерев, познат на широката аудитория като водещ на сутрешното токшоу “100% будни” по БНТ. Разказва как в Белград в един от дните,

когато снимали, става друга голяма трагедия - 13-годишен ученик застрелва 8 деца и един охранител

“Припомних си същото усещане както и преди 20 г. Градът настръхна, всичко смени фокуса си. Отново бях съвсем наблизо и с мен се свързаха от всички национални телевизии, за да предавам на живо. Аз нямам никакъв репортерски опит, нито специална екипировка. Просто един мобилен телефон и желание да споделям с буца в гърлото”, признава той. Според него този сериал ще остане като важен маркер в осмислянето на злото, неговия генезис и причините да го отглеждаме и търпим.

Снимките основно са заснети в Сърбия и малко от тях в Хърватия. Впрочем екипът нарочно не е публикувал информация в мрежите, че са започнали снимките заради политическата натовареност на темата. По думите на Божилова сериалът ще има голям отзвук и много поляризирани мнения. След прожекциите по фестивалите публиката е изтръпнала, има насълзени очи и много интересни реакции, разказва тя.

Все още се очаква премиерата му по Сръбската телевизия. След това той ще бъде показан и у нас, като е откупен от Би Ти Ви, както и от други световни телевизионни канали.

Други от Възход и падение

9-годишният Филип, който води предаване по БНТ, мечтае да няма роботи, които да "сменят човека"

Преди три години стана любимец на зрителите с ролята на Макс в сериала "Татковци" Какво правят пчелите в кошерите, как правят меда и защо те са най-важните същества на планетата

Сръбската рок банда "Пекинска патка" забива в София

Сръбската банда от Нови Сад "Пекинска патка" ще направи концерт в столичен клуб на 16 октомври. Една от първите и най-известни пънк рок групи, създадена още в бивша Югославия

Дизайнерът Джорджо Армани планира да се пенсионира в близките години

Италианският моден дизайнер Джорджо Армани каза в интервю, публикувано днес, че планира да се пенсионира в близките две-три години, съобщи Ройтерс. Армани е на 90 години и досега пазеше мълчание по

Тате, виж колко е грозно - и на Аспаруховия мост вместо неприлични драсканици грейват Калоянчев и Тодор Колев

Михаил Велчев организира и дава парите, графити артистът Нико рисува Незабравимите усмивки на любимите актьори Георги Калоянчев и Тодор Колев вече посрещат влизащите във варненския кв. "Аспарухово"

Ще се чувстваш много добре там, казал Микеле Плачидо на сина си Брено, който снима филм в София

"Извинете" е първата българска дума, която младият актьор научил Макар да е на 33 години, синът на италианската звезда Микеле Плачидо - Брено, празнува 20 години актьорска кариера

>