Проверяват болници, приемали един пациент над 20 пъти от началото на годината

13.10.2024 13:15
Болниците ще бъдат проверени за отчетената дейност. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
Станимир Михайлов

Около 30 млн. лв. повече годишно НЗОК плаща за реимбурсиране на лекарства. И голямо увеличаване има на обема от медицински дейности в болниците, заради което от НЗОК ще направят проверки на отчетените дейности. Това каза в интервю пред БНР управителят на Здравната каса Станимир Михайлов.

"Ще проверим всички сигнали, които има, за да сме убедени, че това, което заплащаме, е наистина реализирано и отчетено правилно. За целта сме направили анализи и сме извадили по региони най-големите ръстове в обемите, които са заявени. Извадили сме и един списък от здравноосигурителни лица, които са с голям брой хоспитализации от началото на годината", заяви Михайлов. По думите му става въпрос за хора, които по документи са влизали в болница между 20 и 37 пъти от началото на 2024 г.

"През март т. г. беше взето март решение да се увеличи имбурсирането на 100% от НЗОК на лекарства от група Б. Общият ред представлява 330 млн. лв. годишно, които касата заплаща. В това число за бюджета на Касата ще е 32 млн. лв. приблизително, около 50 млн. лв. допълнително заедно с такса рецепта", обясни още Станимир Михайлов в предаването "Неделя 150". 

След решение на съда той бе върнат като управител на касата.  "Аз много искам НЗОК да не бъде предмет на политически и предизборни дискусии, а за съжаление не е така. Очевидно е, че има такъв елемент, но в крайна сметка имаме решение и на КС, което ме възстанови", коментира той.

Сега сред проблемите за решаване, върху които се е фокусирал, е дефицитът, след като съдът отмени правото на НЗОК да отказва да заплащат на болниците надлимитна дейност.

"Ще трябва да реагирам "атхок". Бюджетът за 2024 г. има 2 предизвикателства – по-малкото е допълнителните средства да покрият реимбурсацията, непредвидена първоначално в изготвяне на бюджета, а в последствие е прието с единодушие. Другото е отчетените допълнителни разходи за извършена и отчетена медицинска помощ. След решението на КС направихме анализ и отчетената, болнична помощ средно е скочила с 6%. Ние нямаме еднозначен отговор на какво се дължи увеличената медицинска помощ, която се отчита. Трябва да изясним причините, а те могат да бъдат чисто медицински и евентуално някъде фалшиви хоспитализации. Имаме сигнали, но ние трябва да проверим фактите. Това което се очаква е да се правят разчети и анализи на отчетена дейност, и се правят прогнози за допълнителните разходи до края на годината", коментира управителят на НЗОК.

И посочи, че за разходите на болнична помощ цялата сума за годината трябва да бъде 3,8 млрд. лв, а заложеното е 3,5 млрд. лв.: "Появява се разлика от 300 млн. лв. и срещу тях стои остатъкът от резерва на Касата и извънредни приходи, които трябва да постъпят от държавния бюджет и осигуровките. Това е потвърдено и то покрива тези суми. По прогнозни данни не е подсигурена тази допълнителна дейност, наричана дейности с отрицателен знак. Ние трябва да сме убедени, че е реализирано и отчетено правилно." 

Управителят на касата успокои, че няма да има дефицит, касата ще осигури разплащането на всякаква видове медицинска и здравна дейност и лекарства", но има недостиг. Динамично е положение, надяваме се да има корекции в прогнозата за допълнителните приходи, търсим възможности от потенциални икономии, допълни Михайлов.

Според него са необходими нови критерии за отваряне на нови болници, защото въпросът не е еднозначен, особено на места, където няма болница. Но в момента от около 52 000 легла при 6 млн. население, едва половината от леглата са запълват.

Проектът на бюджет за 2025 трябва да бъде готов до 28 октомври, съгласуван с МЗ, одобрен от НС на НЗОК и внесен в МС. През следващата седмица управителят ще се срещне със съсловните организации, които са страни в процеса. Михайлов потвърди, че макрорамката от Министерство на финансите за НЗОК е за 13% по-висок бюджет през 2025 г., което е 1 милиард лева допълнително за здравеопазване. 

Други от От страната и света

Моторист загина на място на пътя Видин – Монтана в участъка при Дунавци

Моторист е загинал на място, след като е катастрофирал сам на пътя Видин – Монтана в участъка при град Дунавци. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, предаде БТА

200 китари свирят "Клетва" в памет на Кирил Маричков (Снимки, видео)

200 китаристи ще изпълнят "Клетва" – една от най-известните песни на "Щурците. Събитието ще се състои днес, от 17 ч. в парка пред НДК в София, в памет на великия рок музикант Кирил Маричков

Инженер показва свой прототип на електрическа спортна хиперкола в село Слащен

Начален прототип на електрическа хиперкола показва днес на площада в село Слащен, община Сатовча, инж. Ахмед Мерчев. Той е проектирал и изработил спортния едноместен автомобил сам, в завода

Теодор Цветков подкрепя Стефан и Максим Иванови в каузата „Да! За живот!"

Ултра плувецът Теодор Цветков изказва възхищението си към поредния подвиг на Стефан и Максим Иванови, които успяха да прекосят Северния ледовит океан с гребна лодка

Възобновено е дългогодишно проучване на владетелската резиденция във Велики Преслав

Започна проучване на владетелската резиденция – теренът пред източната фасада на жилищния дворец във Велики Преслав. „Целият комплекс е интересен, тук е имало канцелария и верижна сграда

>