1300 малолетни и непълнолетни жертви на престъпления за 2023 г.

12.10.2024 22:00 Цветелина Танкинска
35-годишните Петър Чернев и Стела Алексиева бяха обвинени в жесток побой, довел до обезобразяване на 5-годишното дете на жената.

Пострадали са при хулиганства, грабежи, кражби, блудства, домашно насилие

В условията на брак - оставени без надзор, или живеят на съпружески начала, без да имат 16 г.

Децата стават жертви на различни престъпления, сред които грабежи, кражби, блудства, хулиганства. Всекидневно върху тях има посегателства от различен тип, въпреки че в медиите се съобщават главно бруталните случаи на домашно насилие.

Проверка на “24 часа” показа, че за 2023 г. общият брой на престъпленията, регистрирани срещу деца, е бил 1799. Властите са разкрили 876 посегателства срещу малолетни.

Статистика, водена от Националната мрежа за деца, сочи, че броят на потърпевшите за миналата година е бил 1893 - 824 малолетни и 1069 непълнолетни.

Според Националния статистически институт пострадалите са по-малко - 1300, но с уточнението, че записаните при тях жертви започват от 8-годишна възраст.

Данни на Националната мрежа за деца показват, че е имало три умишлени убийства на малолетни, един опит за убийство, 111 грабежа, 294 кражби, 129 случая на блудство, 16 изнасилвания, 311 телесни повреди, 53 хулиганства. 45 са престъпленията в условията на домашно насилие - 1 убийство и 37 телесни повреди. Голям е броят на престъпленията против брака, семейството и младежта. Извършени са 485 такива. Те са по чл. 176-179 от Наказателния кодекс. Налагат се на лица, които принуждават друго да встъпи в брак, като употребяват сила, заплашване или злоупотреба с власт, вземат откуп или отвлекат с цел принуда някого да встъпи в брак.

Наказанията се утежняват, когато престъплението е извършено от родител, друг сродник или настойник на детето.

В цифрата от 485 престъпления против брака, семейството и младежта, на които са станали жертви малолетни и непълнолетни, има и по чл. 181-193 от Наказателния кодекс. Например - родител или настойник, който остави детето без надзор и достатъчна грижа, с което създава опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие. Също и жена, която дава съгласие за продажбата на детето си у нас или в чужбина. С обвинение може да се сдобие и някой, който самоволно е прибрал в дома си или задържал при себе си чуждо дете, ненавършило 14 г., без да го е върнал на родителите, настойника му или да е уведомил незабавно властите. В същите членове от НК фигурира и обвинението за въвличане на детето в системна просия. Подсъдим може да стане и пълнолетен, който, без да е сключил брак, живее на съпружески начала с момиче, ненавършило 16-годишна възраст. По тези членове е и обвинението за човек, който без надлежно разрешение приема на работа непълнолетни.

По данни на НСИ най-много малолетни и непълнолетни, пострадали от престъпления за 2023 г., има в Северна и Югоизточна България.

Последният случай на насилие над дете е от град Шивачево. Агресията е към петокласник, който е нападат и бит от съученици на 4 октомври в час по български език в СУ “Георги Каравелов”. Причината е, че, без да иска настъпва якето на едно от момчетата. Собственикът на дрехата го удря. Между двамата започва сбиване. В бурната кавга се включват други три деца. Накрая пострадалото момче е отведено в медицински кабинет, а съучениците му - в директорския. То плаче и е травмирано, казва, че го боли главата. Прегледано е и от личния си лекар. Биячите са наказани със забележка, а с целия клас работи психолог.

Насилието над деца може да придобие и нечовешка форма, когато идва от най-близките хора - техните роднини. Едно от най-фрапиращите престъпления, извършени през 2023 г., е от Пловдив, където 5-годишният Адриян отнася брутален бой на голо, при това многократно, от приятеля на майка си Петър Чернев, с когото тя живее. В резултат на ударите малкият е обезобразен, а в съда става ясно, че пастрокът дори снимал видеа как го налага. На клип се виждало да му нанася “брутален побой”. Съборил го от стола за компютър, изритал го, хванал го за крака и го вдигнал, след това го подхвърлил, като през цялото време детето било без дрехи.

“Чак е плашещо да се гледат”, обясни тогава наблюдаващият прокурор Бригита Байрякова.

Петър заедно с майката на Адриан - Стела, бяха подведени под отговорност за причиняване на средна телесна повреда на малолетното момче. Главата му е обезобразена, изгорена, на места няма коса. Чернев има още две обвинения - че е принуждавал 5-годишното дете да прави неща против волята си чрез сила и заплахи и че на 21 ноември 2023 г. му е причинил лека телесна повреда, отново в условията на домашно насилие.

Той призна вината си и пожела съкратено съдебно следствие. Майката на момченцето сключи частично споразумение с прокуратурата за 3 г. условна присъда с 5 г. изпитателен срок.

Друг случай на брутално престъпление срещу дете е от Петрич, където полицията арестува баща за изнасилване на собствената му дъщеря. Издевателството върху 12-годишното момиче става в дома на бабата. След случилото се малолетната е в шок, но споделя всичко пред нея. По-късно разказва подробности и пред властите. Описва какво ѝ е причинил таткото в родния му дом.

Трагедията на детето е огромна - то живее с баба си, тъй като родителите му не полагат грижи за него. Майка му създава ново семейство в Кюстендилско, а баща му се жени повторно в Петрич.

Така до деня, в който мъжът решава да посети дъщеря си и я заварва сама в къщата. По това време възрастната жена я няма. След кратък престой бащата насилва момичето. Принуждава я да не се съпротивлява чрез брутални заплахи, които изключително много стряскат детето. То обаче не издържа и плачейки, споделя на баба си какво е станало. Жената веднага звъни в полицията. Таткото е задържан и получава обвинение от петричката прокуратура. Случаят потриса не само роднините на жертвата, но дори и съседите, които искат публичен линч за изнасилвача и недоумяват как е възможно да причини това на дъщеря си.

Третият ужасяващ казус на насилие от 2023 г. е с 11-годишно момче, което умира три дни, след като бащата на негов съученик го пребива във вълчидолското село Брестак. Побоят е нанесен в село Червенци, където детето учи. След случилото се момчето не е потърсило помощ, а се е прибрало в село Брестак с подута ръка. Родителите му го водят в болница във Варна, където е установено, че има фрактура на китката и охлузвания. Момчето е оставено за операция на ръката, но три дни по-късно умира.

Според аутопсията обаче категорично няма причинно-следствена връзка между побоя, който е бил нанесен на 24 октомври, и настъпилата на 27 октомври смърт.

Други от От страната и света

ТЕСТ: Владеете ли сарказма?

1. Как най-вече ви описват вашите приятели и близки? а) Като много забавен/забавна. б) Като много умен/умна. в) Като много красив/а. 2. Кое качество у себе си най-цените

Задържаха тракторист, шофирал с 3,34 промила в кръвта в село Търнава

В белослатинското село Търнава беше задържан тракторист с 3,34 промила алкохол, съобщиха от полицията във Враца. 34- годишният нарушител е управлявал трактор с прикачено ремарке

Главчев участва в "Скоростното изкачване на Копитото" (Снимки)

Премиерът Димитър Главчев е участвал в "Скоростно изкачване на Копитото". Това става ясно от снимки, които той сподели във фейсбук профила си.  "За шести път", написа той

Прекратиха предсрочно пълномощията на кмета на с. Лесковец

Общинската избирателна комисия – Оряхово (ОИК) прекрати предсрочно пълномощията на кмета на село Лесковец Антоанета Детелинова Цветкова, сочи решение, публикувано на сайта на комисията

Прощаваме се с Кирил Маричков във вторник

Поклонението пред Кирил Маричков ще бъде в столичния храм „Света София" на 8 октомври от 13 часа. Синът му Кирил Маричков-младши ще се прибере от Рим за погребението на баща си

>