Даниел Панов: Добре е политиците на всички нива да се поучат от опита на местната власт

12.10.2024 17:06
Даниел Панов

Добре е политиците на всички нива да се поучат от опита на местната власт, каза Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините(НСОРБ).

В Деня на българската община и местното самоуправление- 12 октомври, той подчерта, че всеки има своята представа за общината. За едни това е администрацията, други я олицетворяват с кмета, за трети това е просто сграда. Все повече обаче стават онези, за които общината означава общност, посочи той.

В навечерието на празника кметът се срещна с представители на институции, посланици и ученици. Сред важните срещи бяха именно тези с младите хора, каза за БТА Даниел Панов. По думите му общността е правото ни да заявяваме своята позиция, но и умението да жертваме по малко от своите лични интереси.

Последните години на политически трусове, авторитетът и силата на местната власт, показаха жизнеността на местното самоуправление, неговата способност да реагира адекватно в кризи, да взема трудни решения и винаги да поставя интересите на хората преди всички останали.

Добре е политиците на всички нива да се поучат от нашия опит и да намират по-бързо пътя към диалога, каза Панов. Местните парламенти са много по-пъстри от всяко избирано през последните години Народно събрание. Въпреки това, нито една община не е останала без приет бюджет, без навременни решения по важните за гражданите въпроси, отбеляза той.

НСОРБ е не просто гласът на българските общини, то е тежката дума на всеки от нас. Този авторитет се изгражда първо с времето, но най-вече с опита, уменията и потенциала на едни от най-подготвените експерти в различни сфери на обществения живот, допълни Панов.

Първокласниците, второкласниците и малчуганите от предучилищната група от Частно начално училище „АзБуки“ в село Беляковец, бяха на гости в кметския кабинет, заедно с основателя на училището и начален учител Пролет Петрова и нейните колеги, които се грижат за възпитанието, образованието и израстването на децата. Идеята на посещението е децата да научат как да живеят в общност и да спазват принципите и законите, посочиха учителите.

 

Други от От страната и света

Главчев участва в "Скоростното изкачване на Копитото" (Снимки)

Премиерът Димитър Главчев е участвал в "Скоростно изкачване на Копитото". Това става ясно от снимки, които той сподели във фейсбук профила си.  "За шести път", написа той

Прекратиха предсрочно пълномощията на кмета на с. Лесковец

Общинската избирателна комисия – Оряхово (ОИК) прекрати предсрочно пълномощията на кмета на село Лесковец Антоанета Детелинова Цветкова, сочи решение, публикувано на сайта на комисията

Прощаваме се с Кирил Маричков във вторник

Поклонението пред Кирил Маричков ще бъде в столичния храм „Света София" на 8 октомври от 13 часа. Синът му Кирил Маричков-младши ще се прибере от Рим за погребението на баща си

16 хил. пяха "Клетва" на Колежа в памет на Кирил Маричков (Видео)

Националният отбор на България по футбол почете паметта на Кирил Маричков. Един от най-великите ни музиканти почина вчера. Пълните трибуни на стадион "Христо Ботев"

Валди Тотев: Маричков не се е спъна в нищо, нямаше в какво. Мина поне 5 метра, докато падне

Маричков се е чувствал добре през целия ден На сцената беше незаменим до последно, имаше невероятно запазен глас, казва Тотев Не се е спънал в нищо, защото нямаше в какво да се спъне

>