В памет на Кирил Маричков над 200 китари ще свирят "Клетва" в София

12.10.2024 15:37
Кирил Маричков СНИМКА: Десислава Кулелиева
Деян Каменов – Дидо КАДЪР: bTV

Sofia Guitar Fest 2024 се провежда в центъра на столицата този уикенд. Десетки любители и професионалисти ще покажат уменията си по свирене на китара пред Националния ворец на културата.

„За пръв път в България се случва нещо от такъв мащаб. Ще има масово свирене, което ще събере над 200 хора от всякакви националности и възрастни, които ще свирят на тази сцена. Вчера започнахме с млади таланти, с класика, рокендрол и с голям концерт на група „Торнадо“, които забиха пред най-заклетите си фенове“, каза вокалистът на D2 Деян Каменов – Дидо пред bTV.

На музикалното събитие е трябвало да присъства и рок легендата Кирил Маричков, който почина след инцидент на сцената в село Селановци, Врачанско.

В негова памет над 200 китари ще изсвирят емблематичната песен „Клетва“ на Sofia Guitar Fest 2024.

„Дошъл съм да почета паметта на моя голям приятел. Искам да поднеса съболезнования на семейството и на всички българи и почитатели на рок музиката, които го обичат. За D2 той е много голямо нещо със старта на една от първите ни песни – нашия кавър на „Две следи“. Нашата работа и приятелство продължи буквално доскоро. Очаквахме да бъде на това събитие, но за съжаление животът се оказва по-голям от всички нас“, каза основателят и китарист на D2 Димитър Кърнев.

Той разказа за последната си среща с Кирил Маричков, която по думите на Кърнев е била пророческа. 

„Бяхме на една маса и почитахме рождения ден на друг наш скъп приятел. За съжаление той тогава не вярваше, че ще доживее 80 години. Нека не си нарочваме, Господ знае кога всеки идва и си отива. Много сме тъжни. Хора като него всъщност не си отиват не само през творчеството, а и през своите големи личности. Киро, както го наричахме неговите приятели, ще остане завинаги в нашите сърца“, каза Димитър Кърнев.

Други от От страната и света

Главчев участва в "Скоростното изкачване на Копитото" (Снимки)

Премиерът Димитър Главчев е участвал в "Скоростно изкачване на Копитото". Това става ясно от снимки, които той сподели във фейсбук профила си.  "За шести път", написа той

Прекратиха предсрочно пълномощията на кмета на с. Лесковец

Общинската избирателна комисия – Оряхово (ОИК) прекрати предсрочно пълномощията на кмета на село Лесковец Антоанета Детелинова Цветкова, сочи решение, публикувано на сайта на комисията

Прощаваме се с Кирил Маричков във вторник

Поклонението пред Кирил Маричков ще бъде в столичния храм „Света София" на 8 октомври от 13 часа. Синът му Кирил Маричков-младши ще се прибере от Рим за погребението на баща си

16 хил. пяха "Клетва" на Колежа в памет на Кирил Маричков (Видео)

Националният отбор на България по футбол почете паметта на Кирил Маричков. Един от най-великите ни музиканти почина вчера. Пълните трибуни на стадион "Христо Ботев"

Валди Тотев: Маричков не се е спъна в нищо, нямаше в какво. Мина поне 5 метра, докато падне

Маричков се е чувствал добре през целия ден На сцената беше незаменим до последно, имаше невероятно запазен глас, казва Тотев Не се е спънал в нищо, защото нямаше в какво да се спъне

>