Хиляди на протест в Търговище заради смъртта на моторист, загинал край Попово

12.10.2024 15:16
Снимка: Архив

Хиляди българи от цялата страна се събраха днес в Търговище на протест пред сградата на Областната дирекция на МВР. Недоволството е породено от съмнения на семейството и близки на загинал в началото на април край Попово в компетентността на работещите по случая.

„Искаме справедливост за Момчил", „Убийците на Момчил в затвора" - бе изписано на плакатите на протестиращите. По случая има съмнения, че не става дума за пътнотранспортно произшествие, а за убийство.

„Моето дете е убито. В това съм убедена и ще стигна до край, ще го докажа!", каза пред репортер на БТА майката на загиналия Момчил от Попово Стоянка Стоянова. Според семейството става дума за убийство от любов или по други причини, които те настояват да бъдат изяснени.

„Ние сме убедени, че това не е пътнотранспортно произшествие. Големият брой хора от цялата страна е доказателство, че има някакъв проблем – дали в Районното управление в Попово, дали в ОД на МВР - Търговище или в прокуратурата, не знаем.

Знаем, че Момчил е убит и искаме, след като си направиха отвод разследващите от полицията и прокуратурата, главният прокурор да разпореди това досъдебно производство на Софийска градска прокуратура, Националната следствена служба да се заеме с казуса, с всички факти и обстоятелства обективно, независимо, работейки по всички версии, за да разберем как този 24-годишен мъж загина", каза по време на протеста пред журналисти Симон Милков – приятел на семейството.

Според майката и бащата Светослав Стоянов все още никой не може да отговори на въпросите как, защо, каква е технологията на ПТП-то, на нанесените физически травми, имало ли е огнестрелни рани по тялото на Момчил, както твърди свидетел.

На протеста бе отправено искане за оставки на началника на Районното управление в Попово, както и на разследващата Росица Русева от РУ в Попово. Иска се още предметът на досъдебното производство да бъде променен – от разследване на ПТП, в разследване на тежко умишлено криминално деяние – убийство. Друго желание на протестиращите е ексхумацията да бъде проведена от катедра „Съдебна медицина", не на гроба – какъвто опит е имало в понеделник тази седмица, по думите на Милков. Протестиращите искат още проф. Мария Грозева и проф. Станимир Карапетков да се включат в съдебно-медицинската, автотехническата и комплексната експертиза, за да се докаже несъмнено от какво е загинал Момчил.

Протестното шествие премина през областния център - от ОД на МВР, през няколко улици и достигна до централния площад пред сградата на Съдебната палата.

Други от От страната и света

Катастрофа пред КАТ в София (Снимки)

Два автомобила са се блъснали на кръстовището пред КАТ в столицата. За инцидента става ясно от снимка, споделена във фейсбук групата "Катастрофи в София"

Германската икономика търпи загуби след връщането на граничния контрол

Германският бизнес предупреди, че връщането на граничния контрол се отразява негативно на икономиката на страната. Според германската търговско-индустриална камара компаниите се сблъскват с ежедневно

Левон Хампарцумян: С увеличението на минималната заплата неукият ще взема почти колкото лекар

„Стратегическа грешка е увеличението на минималната работна заплата. Това означава, че всеки, дори този, който не е положил никакви усилия да се образова и да научи занаята

Бащите по-често убиват децата си, но майките - по-жестоко

За 10 г. у нас 5 жени попадат в сливенския затвор за смъртта на рожбите си Наказанията им са от 6 г. и 6 месеца до 12 г. Криминален психолог: При проблем с партньора детето се превръща в пречка Пет

Кулинарни изкушения и много атракции на Фестивала на тиквата в Тетово

Кметът на община Русе Пенчо Милков и заместник-кметът Димитър Недев присъстваха на Седмия традиционен фестивал на тиквата, който се провежда в село Тетово

>