(Кръсто)пътят на ничиите деца

12.10.2024 13:10 Цветелина Танкинска

За пет години у нас шест майки изоставят бебетата си пред чужд дом, до кофа за боклук, в парк или на улицата.

За 10 години други пет убиват децата си, като ги душат, колят или пребиват до смърт.

За 2023 г. вписаните за осиновяване малолетни и непълнолетни са били 638. Други попадат в приемни семейства или в Център за настаняване от семеен тип, изведени от социалните, защото живеят в риск.

Тези цифри са предоставени на “24 часа” от няколко ведомства в страната. От тях със сигурност не следва, че българската майка не обича детето си, но са показателни колко безмилостни могат да бъдат някои жени. Особено когато пред полицията не посочват мотиви за жестокостта си.

Единствено психолозите, които работят на по-късен етап с майката, дават предположения защо е проявила крайна агресия. Пред “24 часа” криминални профайлъри разкриват какво я кара да убие бебето или малолетното си дете. Интересна обаче е и психологията на жените, които ги изоставят на безразборни места. Пред медията ни специалисти казват, че най-честите причини са четири - крайна бедност, различни тежки и хронични зависимости, психични болести и разстройства. Правят го и самотни жени, при които липсва каквато и да е подкрепяща среда.

При тях майчинското чувство е засилено, което не им позволява да посегнат или наранят сина си или дъщеря си, а предпочитат да го оставят с идеята друг да се грижи за него. Липса на грамотност и информираност пък стоят зад решението да захвърлят детето до кофа или на улицата, вместо да потърсят институция, на която да го дадат, обясняват експертите.

Последният такъв случай е от края на септември тази година, когато 27-годишна жена заряза новороденото си момченце, увито в найлонов черен чувал и с одеяло, пред богаташка къща в ромската махала на Айтос. Напук на ниските температури и дори напук на собствената си майка, която ражда други три деца преди него, то оцеля. Тя обаче не се сдоби с обвинение. Не беше и задържана, защото обясни пред полицията, че имала здравословни проблеми, а по сина ѝ нямало следи от насилие.

Причината да остави момчето остава неизвестна. За щастие, днес за живота му няма опасност, но историята помни още няколко подобни случая.

Само в Айтос за последните две години това е втори. На 25 август 2022 г. момиченце беше намерено на улицата, оваляно в прах и листа, от случаен минувач. Детето бе прието в болница в Бургас, а лекарите установиха, че е недоносено. Дадоха му името Антония.

На 12 септември тази година, малко след 12 ч, полицията в Силистра получава сигнал за изоставено новородено в тревни площи между къщите в дуловско село. Намерено е до контейнер за боклук, след като жена го чува да плаче. Бебенцето е открито голичко, цялото в храсти и листа. От студа получава хипотермия, а температурата му е 32 градуса, когато постъпва в болницата. Медиците установяват, че е недоносено, и го кръщават Найден. Властите задържат 43-годишна жена, която отрича да е негова майка въпреки резултата от изследванията. През 2017 г. имаше два случая на изоставени бебета, които стигнаха до медиите. Единият е на 3-месечния Александър, изоставен от майка си Мария в столичния квартал “Младост”.

Жената сама се обади в полицията и призна какво е направила. Поиска да ѝ го върнат, но социалните обясниха, че няма как да стане веднага. Момчето беше изпратено в Център за настаняване от семеен тип, тъй като работниците не откриха близки и роднини, които могат да се грижат за него адекватно. Майката беше глобена.

През същата година 18-годишната Юлия Василева изостави детето си в столичния кв. “Западен парк”. По-късно бащата обясни, че не е знаел за намеренията ѝ, тъй като тя избягала от него и не живеели заедно от 5-6 дни. Дъщеря им била на 1 г. и 8 месеца. По време на съдебното заседание срещу Василева стана ясно, че тя 3 пъти е опитвала да я остави в институция за сираци. Там не приемали детето заради здравословните му проблеми. Малката Рената имала пневмония, както и проблеми с краката. Пропорционално на жените, които изоставят бебетата си безразборно, стоят тези, които се борят да осиновят. Една от тях е Светла Проданова. Щастливото събитие за нея се случва през 2013 г. След дълги процедури осиновява момченце.

Радостта беше огромна - казва тя пред “24 часа”. - Поради здравословен проблем не успях да забременея, но да осиновя, беше най-доброто решение, което съм вземала. На майките, които изхвърлят децата си до кофи, на улицата или други места, ще кажа едно - един ден ще съжалявате, че не държите ръката на детето си. Няма по-велико чувство, допълва тя.

За 2023 г. вписаните за осиновяване деца у нас са били 638, като от тях са осиновени 377, показа справка на "24 часа". Общият брой на децата, които са могли да бъдат осиновени при условия на пълно осиновяване (издава се нов акт за раждане, в който за родител се вписва осиновителят, биологичните се заличават - бел. ред.) за миналата година, е 919. Непълното осиновяване е, когато осиновеният запазва връзката си с рождените си родители, не се създава нов акт за раждане, а само се отбелязва осиновяването. До изменението на Закона за лицата и семейството през 1961 г. е било познато само непълното осиновяване.

Общият брой на кандидат-осиновителите за 2023 г. е бил 1697, а 518 са вписани като такива по постоянен адресл

Какво се случва с децата до 3-годишна възраст, които са в риск?

При наличие на реален такъв за живота и здравето на бебето и според Закона за закрила на детето и Закона за социалните услуги действията на институциите се степенуват по следния начин - при голям риск и когато не може да остане в средата, в която е живяло до момента, се търси подходяща сред роднински кръг. Настаняването при близки и роднини е първата мярка за закрила. Ако тя е невъзможна, следващата е настаняване в приемно семейство. Тази услуга може да е краткосрочна или дългосрочна. С това се изчерпват мерките за деца до 3 години по Закона за социалните услуги. При продължаващ риск за детето и липса на възможност за предприемане на някои от тях то може да бъде настанено краткосрочно и в резидентна грижа - Център от семеен тип, като мярка за закрила по Закона за закрила на детето.

Този вариант е удачен при нужда от спешен прием и липсата на останалите алтернативи.

В България деца вече не се настаняват в домове за сираци, тъй като те бяха затворени. За тези с тежки здравни проблеми, изискващи специализирана медицинска грижа, се разкриват специализирани медико-социални центрове, които представляват резидентен тип грижа.

От 1 януари 2023 г. до 31 декември 2023 г. в приемни семейства са настанени 671 деца, показа справка на "24 часа". 627 са настанените в семейства на роднини и близки.

За същия период 52 семейства са потвърдени и вписани в регистъра на професионалната приемна грижа, а за 760 деца тя е прекратена през 2023 г.

Причините - осиновяване, реинтегриране или попадане в социални услуги за резидентна грижа (място за настаняване, когато всички други възможности са изчерпани - бел. ред.).

От тези 760 деца 716 са били настанени с доставчик "община", а останалите с доставчик "Дирекция социално подпомагане".

В последните дни на 2023 г. депутатите приеха промени в Семейния кодекс по отношение на осиновяването.

Измененията засягат достъпа до информация на осиновените за биологичния им произход. Беше разширен и кръгът на лицата, които могат да получат тази информация: осиновените, осиновителите им, наследници, съпруг и съпруга.

С изменените текстове се промени и процедурата по осиновяване - при избор на подходящи осиновители на кандидатите се предоставя доклад за детето, изготвен по образец. Това им помага да вземат по-информирано решение.

 

Други от От страната и света

Огнище на шарка по дребните преживни животни в Старозагорско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на шарка по дребните преживни животни в село Свободен, община Раднево, област Стара Загора

Дървосекач загина в планината Осогово

Дървосекач почина в Осоговската планина днес. Мъжът е на 38 г. и е загинал докато сече дървета в района на село Долно Уйно. Полицията разследва трагичния инцидент, като изяснява всички обстоятелства

Разцепен тир на магистрала "Марица", пожарни и фадроми го събират

Тежка катастрофа с буквално разцепен тир затруднява движението по АМ "Марица". Инцидентът е станал точно до табелата на река Банска. Пътуващите от Свиленград в посока Пловдив биват отбивани през

Даниел Панов: Добре е политиците на всички нива да се поучат от опита на местната власт

Добре е политиците на всички нива да се поучат от опита на местната власт, каза Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините(НСОРБ)

Сдружението на общините отличи победителите в Националния младежки конкурс за зелени идеи

В Деня на българската община и местното самоуправление – 12 октомври, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) отличи победителите в Националния младежки конкурс за зелени идеи

>