Традиционните родителски срещи са отживелица

12.10.2024 12:13 Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България
Ученици в 119-о СУ Снимка: Архив

Във времето на новите технологии, в ръцете на училището е да се опита да направи промяна в комуникацията с родителите на учениците си. И то най-вече в София и в по-големите населени места.
Според мен, познатите на всички ни традиционни родителски срещи в този формат, са отживелица и най-добре в София и в големите населени места да ги изпратим спокойно в миналото. Те не носят нищо конструктивно, не дават нищо на родителите, освен негативно отношение към училището и учителите.

Заслужава си да съхраним едно общо събиране в началото на годината, за да представим правилата на училището, да представим новостите, да се запознаят родителите с учителите. Ако успеят да стигнат до взаимно споразумение за общите цели в училище, би било постижение.

Комуникацията чрез електронния дневник е достатъчна, при добро и практично използване - така всеки родител получава наситена и реална информация за оценки, отзиви, домашни, поведение, закъснения, отсъствия и много съобщения.
Но! Това не е достатъчно.

Всеки класен ръководител има регламентиран час за консултации и срещи с родители.

Този един ден в седмицата е достатъчен да бъде рационално осмислен и запълнен с ползотворни срещи.

Един простичък график за разпределение на срещите с родителите, подготвен след проведен разговор - покана с родителите. Може да се даде възможност за един час да бъдат проведени срещи с до двама, трима родители. Да бъдат представени натрупаните отзиви за децата им, да бъдат споделени позитивите, но и пропуските в подготовката на учениците. Да се отдели малко, но лично и специално внимание на всеки родител с достатъчно конкретна информация. Нещо, което е важно за всеки родител и е полезно за двете страни.

Такава практика има в много страни. Когато тя е добре обмислена, носи само позитиви за всички в училище. А ако някой родител все пак не желае да дойде, то това си е негов пропуск. Пропуск за неговото дете. Това е добра възможност за нормално, човешко отношение в днешното училище, съчетавайки и възможностите на новите технологии.
Този модел вече работи в 119 СУ.

Други от Лични

Поредната, но дали последната война

Ицхак Рабин и Ясер Арафат, които подписаха Споразуменията от Осло, бяха убити, за да бъде убита и надеждата за мир чрез две държави Една година след началото на поредната безчовечна война срещу

Дамянова: Демократично е потенциален престъпник с 2 имунитета да не може да бъде арестуван!

Ще остана равноотдалечена до самия изборен ден, пък тогава ще взема да взема решение, както и 25% от българските избиратели. За да гарантирам своята равноотдалеченост и ще напусна страната за времето

В очакване на прелетните птици - вижте как ги нарисува Анри Кулев

Само тук седим заспали, надяващи се неизбежните конфликти да ни задминат на късмет

Чудя се останаха ли хора, които да вярват, че историята е приключила и "либералната демокрация" ще възтържествува ей сега, всеки момент... Че всички "диктатури" щели неизбежно да паднат

Имам приятели, имам си гадже, но най обичам мама!

Защо негодуваме, че дъщерите ни попадат на мамини синчета Ние този анекдот всички го знаем, българският мъж води пълноценен професионален и личен живот, но при мама си му е най-добре

>