Часове среднощна битка на шест екипа и огънят на сметището в Цалапица е локализиран

12.10.2024 08:07 Никола Михайлов
Шефът на пожарната Васил Димов (вляво) и зам.-кметът Иван Стоянов (вдясно) и зам.–областният управител Атанас Ташков тази сутрин бяха на депото в Цалапица.
6 екипа на пожарната цяла нощ са дежурили на сметището в Цалапица.

Пожарът, който се разгоря на сметището край Цалапица снощи, е локализиран след продължителна битка на шест пожарни екипа. Пушекът от него стигна до Пловдив и около 2,30 часа над града се усещаше силна миризма. Мнозина си спомниха за летния кошмар, когато целият Пловдив и околните населени места бяха обгазени и не се дишаше.

В момента огънят е локализиран, обяви тази сутрин зам.-кметът по екологията Иван Стоянов.

  депото за отпадъци пламна пламна снощи – за втори път тази година. Все още не е ясна причината, както не се разбра и тази от големия пожар през лятото.

По думите на Стоянов пушекът е забелязан около 21,55 часа. "Гореше ската от северната страна на депото. Започна някъде от 26-ия метър отгоре, след това слезе и под 13-ия метър, почти до кота нула", каза той.

Общински охранители направили снощи обход от 20,30 до 21,30 ч., но нищо не са забелязали.

Шефът на пловдивската пожарна Васил Димов обясни, че огнеборците за заварили около 200 метра фронт на пламъците. "Успели са да го локализират, да спрат разпространението и да ограничат развитието", заяви той. Не е ясно как е възникнал пожарът. По думите му участъкът, който се е запалил, не е от запръстените през лятото, тъй като е нова клетка.

На място цяла нощ са дежурили 6 екипа на пожарната с багер и булдозер, а от общинското предприятие "Чистота" са изпратили 6 самосвала. Очаква се помощ и от частни фирми, за да може по-бързо да бъде приключи запръстяването.

Предстои да бъдат прегледани записите от камерите. Зам.-кметът припомни, че лятото гасенето отне ден и половина-два. "Но тогава беше многократно по-голям пожарът. Така че очаквам в рамките на деня да го запръстим и приключим", посочи той.

Зам.-кметът по екология успокои, че няма опасност за чистотата на въздуха в Пловдив. "Нямаме завишение на фини прахови частици, нито на всички други показатели. Имало е леко в 3 ч. тази сутрин на станцията в "Тракия". След това веднага пада и всичко е в нормата", каза той.

Иван Стоянов обясни, че все още не е приключила проверката за запалването на сметището през август. "Имаше двумесечен срок, но резултатите все още не са пристигнали при нас", каза зам.-кметът по екология. По друг начин обаче стои въпросът със запалването на площадката на общинското предприятие "Чистота" вчера. Камерите показали човек на място при възникването на пожара и по думите на Стоянов той е бил разпитан от полицията.

Други от Регион

Полицаят от Велинград, разследван за изнасилване на 15-годишна: Постановка е

Той поканил жертвата в дома си под предтекст, че иска да говорят за нейна съученичка Полицаят от Велинград, разследван за изнасилване на 15-годишна, твърди пред Нова тв, че всичко е постановка

Пак пламна сметището в Цалапица (Снимки)

Бременните, сърдечно-болните и малките деца да не излизат, а останалите - с маски, съветват от областната управа Пожар пламна отново в депото за отпадъци до пловдивското село Цалапица

Димитър Иванов за протестите в община "Марица": Направих, каквото можах

Превозите са в ръцете на Пловдив, а довършването на надлеза в Трилистник – на НКЖИ, казва кметът  Протести и недоволства разтърсват три знакови села в община "Марица" през уикенда

Полицай от Пазарджишко е задържан по подозрение за педофилия

Полицай от районно управление в Пазарджишко е задържан по подозрение за педофилия Става дума за инспектор от полицейско управление във Велинград, пише bTV. Срещу него е започнало разследване

Съдът остави в ареста общински съветник от Пазарджик за купуване на гласове

Районният съд в Пазарджик постанови постоянна мярка „задържане под стража" спрямо общинския съветник Сашо Ангелов, който бе задържан на 8 октомври при специализирана полицейска акция в пазарджишкия

>