Почина легендарният пловдивски треньор Атанас Драмов, извел "Локо" до първата купа

12.10.2024 06:35
Атанас Драмов

На 11 октомври, на 81 години, почина един от най-големите пловдивски треньори Атанас Драмов! Той оставя незаличима диря в историята на пловдивския футбол и вечни спомени в сърцата на феновете.

Той е роден на 21 май 1943 г. в Пловдив. След казармата играе футбол три години в аматьорския „Авиотехник".

Възпитаник е на ВИФ (1966 – 1970). След дипломирането си работи 4 години в полуинтерната на „Локо" (Пд) - тогава за първи път се приемат 9-годишни деца. Под грижите на младия треньор растат Аян Садъков, Едуард Ераносян, Иван Маринов - бъдещи попълнения на представителния отбор.

През 1974 г. вече е помощник на старши треньора Иван Манолов (Орела). Ръководи карловския „Левски" през 1976 – 1978 г., а следващите 2 години е наставник на „Асеновец". През сезон 1981/82 г. работи с дублиращия отбор на „Локо", а следващия – 1982/83 г. е старши треньор.

Тогава печели Купата на Съветската армия, като за първи път такъв успех постига отбор от втора дивизия. На 33 години Атанас Драмов е треньор на футболисти като Христо Бонев, Аян Садъков, Едуард Ераносян и други.

С кипърския „Омония" на два пъти взема шампионската титла на страната (1983/84 и 1984/85). Три години (1986 – 1989) работи с втородивизионния „Орфеас" (Кипър).

Две години (1989 – 1991) е селекционер към БФС за Югоизточна България – предлага играчи за националните гарнитури, оказва методическа помощ на треньори. През сезон 1991/92 г. класира „Локомотив" на трето място в първенството на „А" група.

Следват два сезона в пловдивския „Спартак" (1993 – 1995). Води за кратко и „Ботев" (Пд), още една година е в Кипър с „Арис" (Лимасол), преди отново да се завърне в „Локо". Оттегля се от активна дейност през 2007 г.

"24 часа" изказва съболезнованията си на семейството на Атанас Драмов, на неговите близки и на всички пловдивски фенове-

Други от Футбол

Половината Първа лига смени старши треньорите си за 3 месеца

"Локо" (Пд) освободи старши треньора си Любослав Пенев със специална заповед, парафирана от изпълнителния директор (име не се споменава, има само подпис и печат) в петък

Локо (Пд) се разделя с Любо Пенев

"Локомотив" (Пловдив) започна преговори за разтрогване на договора на старши треньора Любослав Пенев по взаимно съгласие, съобщиха от футболния клуб в петък

Наско Сираков с маратонки "Гунди" за "Магията Гунди" на стадион Георги Аспарухов (Снимки)

Мажоритарният собственик на Левски - Наско Сираков, присъства на "Магията на Гунди". Събитието се проведе на стадиона на Левски по повод филма "Гунди - Легенда за любовта"

Звезда на "Ботев" с тежка контузия, аут е до края на сезона

Полузащитникът на "Ботев" (Пловдив) Антонио Перера е със скъсани кръстни връзки на коляното, съобщиха от футболния клуб. Испанският халф получи травмата по време на шампионатния двубой срещу "Левски"

На 36 г. почина журналистът и бивш директор във ФК ЦСКА 1948 Емил Коцев

Бившият директор на ФК ЦСКА 1948 и спортен журналист Емил Коцев е починал внезапно в неделя вечерта едва на 36 години. Коцев бе административен директор на клуба в началните му години

>