Лечебната вода във Варна - за профилактика на сърце, кости, нерви

11.10.2024 17:44 Надежда Алексиева
Топлата вода, популярна сред варненци като Гьола е събирателна точка за любителите на гореща минерална вода. Тук се радват направо от извора, а през зимата се каляват като я редуват със студеното море.
В града на няколко места има чешми с минерална вода - най-новата е срещу бившия дом “Младост”.
Чешмата с влюбените дракони до басейн “Приморски” е станала емблематично място за морската столица.
Лековитата вода в басейна на крайбрежната алея тече и от няколко душа, посетителите са къпят на воля, а на изпроводяк си пълнят от нея за вкъщи.
Римските терми в сърцето на стария град свидетелстват за почитта към минералната вода, която са имали в стария Одесос.

Един от най-добрите начини да превърнем минералните води в нещо повече от балнеолечение и спа е да се възползваме от тях като уелнес преживяване - място, където освен физически, се презареждаме и емоционално, и психически.

Къде са лековитите извори? За какво помагат? Какви забележителности и красиви природни феномени можем да видим в близост?

На всичко това ще отговорим в поредица за минералните води и бани в България.  

Особената ценност на българските минерални води са тяхната чистота и разнообразен състав. Изучени са повече от 500 водоизточника.

Температурата при изворите е от 20 до над 100 градуса (минералният гейзер в Сапарева баня изхвърля на 20-ина метра височина вода с температура 103 градуса) и предоставя възможности за различни видове лечебни процедури.

За преобладаващата част от българските минерални води са характерни ниската минерализация и солево съдържание, по-малко от 1 грам на литър.

Природните условия, в които се формират, допринасят за изключително разнообразния им състав и лековитост. Може да се използват както за външно приложение (чрез бани, вани, душове), така и за инхалации или промивки при различни заболявания.

Варна, морето, сините вълни... Във Варна животът кипи чак до зори... къпе се луната в морските води.

Това се пее в популярна песен под аранжимента на варненеца Нелко Коларов. Обаче освен с привлекателната солена вода морската ни столица е богата и на лековити минерални извори, от които хиляди черпят здраве и я посещават, за да лекуват болежки.

Сигурно малко хора знаят точно какво стои зад съкращението спа - за тези, които не знаят, на латински Sanus Per Aquam значи здраве чрез вода. Неслучайно казват, че именно тук е била лечебницата на Римската империя.  

Минералната вода край Варна е калциево-магнезиева, слабо минерализирана с температура 40-60 градуса, подходяща е и за профилактика, и за лечение на множество заболявания - на сърдечносъдовата система, жлезите с вътрешна секреция, опорно-двигателния апарат, половата и функционалната нервна система, кожата.

В търсене на лек за здравето хиляди се отправят годишно към Варна, в разгара на лятото или в усамотението на студените сезони - водата винаги помага с невероятния си състав.

Ентусиастите черпят направо от изворите на няколко места - в града и в комплексите край него.

Безспорно най-известният от тях е т. нар. гьол на крайбрежната алея

във Варна - малко бижу, отворено напълно безплатно четири сезона.

То не е в лукс като модерните спа комплекси, но целогодишно много хора се възползват от лечебните свойства на водата. 

Тук даже се е превърнало в нещо много повече от импровизиран басейн на самия морски бряг - идват специална порода хора, които са се обвързали в своеобразно общество и разискват важни теми от ежедневието, докато чистата гореща вода отмива болежките им и изглажда кожата на телата им.

Подобно на  Ганковото кафене във Вазовия роман "Под игото" тук е "малкият парламент".

По-възрастните хора даже често изнасят речи, вживявайки се в ролята едва ли не на народни представители.

Лековитата гореща вода тече и от няколко душа и посетителите се къпят на воля, а на изпроводяк си пълнят от ценната вода за вкъщи.

Гьолът на офицерския плаж се  е превърнал в атракция за разхождащите се по алеята и не е за всеки. През зимата, дори и при минусови температури, той не губи посетители. Водата е достатъчно гореща, така че след като са се затоплили добре, смелчаците тичат към морето, където се радват на соленото разхлаждане в компанията на зимуващите в района лебеди.

Ако се заговорите с хората, които идват тук, ще ви кажат, че не пропускат ден да не дойдат в гьола и в момента, в който се потопят, забравят за всички грижи и болежки. Други са убедени, че ако не се топнат поне веднъж седмично, веднага се разболяват.

В делнични дни през гьола минават по около стотина души, а през почивните може да достигнат и 1000

Голям наплив има след 17-18 часа, когато варненци излизат от работа. 

От кисненето във водата се огладнява и докато сте до морето, имате много възможности да продължите романтичното преживяване и да потънете в някоя от близките кръчми на самия плаж - те работят целогодишно и предлагат специално прекарване във всеки сезон. Не са далеч зоологическата градина и делфинариумът.

В града има няколко спа центъра и плувни басейни, където може да се насладите на благодатната течност.
Ценната вода тече от няколко чешми - в близост до плувния комплекс "Приморски", новоизградената чешма срещу бившия "Дом Младост", на бул. "Народни будители" в кв. "Аспарухово" и под аквариума в Морската градина.

Римските терми в стария град са най-големите на Балканския полуостров

Римските терми в Гръцката махала на Варна са най-голямата обществена антична сграда, открита досега в България. Те се намират в сърцето на стария град и са притегателно място както за туристи, така и за жителите на морската ни столица.

Обществените бани на древния Одесос (днешна Варна) са един от най-запазените архитектурни паметници от римската епоха в България, чиито зидове на места достигат 22 метра височина. 

Това е най-голямата римска баня на Балканския полуостров – площта е от 7000 кв. метра, и четвърта по големина в Европа – след термите на Каракала и Диоклециан в Рим и в Тревира (Трир, Германия).

Използвана е до края на III в. Понтийската колония Одесос е основана около 570 г. пр. Хр. от заселници от йонийския град държава Милет. Освен елини тук са живели траки, малоазийци, римляни и заселници от много други етноси.

Навсякъде, където са се заселвали римляните, те строели бани, като преди това прекарвали водопроводи.

Термите били не само място за къпане, но и център на обществения живот. Тези във Варна принадлежат към типа "малки императорски терми" и имали няколко къпални – помещения за къпане със студена, хладка и гореща вода.

Отоплителната им система била уникална. Тя е свързана с двойния под и специалните кухини, отвеждащи топлия въздух до върха на зданието, построено в близост до топли минерални извори.

Имали два главни входа, след което се слизало по три каменни стъпала в две преддверия, следват две съблекални – едни от най-големите помещения в сградата.

Тук посетителите оставяли на съхранение дрехите и ценностите си при придружаващите ги роби или при определения за това персонал.

Руините са привличали вниманието на историци и археолози много преди да започнат разкопките .
Огромна заслуга за събуждане на научния интерес към тази старина и за запазването имат братята Шкорпил – пионери на археологическата наука в България и основатели на Варненския музей.

В годините преди Освобождението подземните помещения на баните са използвани от турците за затвор. В него е бил изтезаван Капитан Петко войвода с обвинение в опит за преврат срещу Стефан Стамболов. Тук е сниман и филмът за него.

Разкопките на Археологическия музей в града са от 1959 до 1971 г. под ръководството на Милко Мирчев. Те откриват основната част на сградата. Била построена по специфична технология: редуване на каменен зид и 5-6 реда плътни глинени тухли. И била богато украсена с мозайки и мраморни капители.

В архитектурно отношение термите имат симетричен план и принадлежат към т.нар. малък императорски тип.

Други от Сила за живот

В коя част на мозъка се крие романтичната любов? А към детето и кучето?

Учени използваха ЯМР, за да направят карта със зоните в сивото вещество, отговорни за различните видове обич, и да измерят тяхната активност Въпреки че сърцето винаги е било възпявано като символ на

Амазонско племе старее най-бавно в света, не познава алцхаймер

Хората от цимане не ползват обработени храни, не пържат, консумират много риба и седнали прекарват най-много 10% от времето 84-годишната Мартина се промъква през гъстата растителност на Амазонската

Учен изяде 720 яйца за месец, за да докаже, че не са вредни

Лошият холестерол на специалиста по метаболизъм Ник Ноуриц намаля с 20% Яйцата са един от най-евтините източници на протеини и във времена на кризи, когато се налага да си правим по-добре сметка на

3 кафета на ден помагат на сърцето

Изследване доказва, че ако човек приема кофеиновата напитка, рискът от сърдечносъдови заболявания намалява, а за тези, които й се наслаждават редовно три пъти на ден

Злоядо дете? Не са лоши родителите, гените са виновни

Заобикалящата среда също влияе върху капризите на хлапетата на масата Възрастните трябва да ги подкрепят да се хранят здравословно до тийнейджърска възраст

>