КМС на 30+5 години, или как една енергийна компания постигна ръст от 40 пъти за 5 лета

11.10.2024 14:41 Марияна Бойкова
Теодор Осиковски (вторият отдясно на ляво) и екипът му представят растежа на компанията КМС през изминалите 5 години. СНИМКА: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ

30 плюс 5 години, колкото живот отчита КМС, е прилична възраст за частна компания у нас. Ако ги разгадаем, 30 години са за същата фирма, но с друг собственик и друго име - "Комус", което сега се е концентрирало в първата буква на абревиатурата.

Преди пет години тази малка фирма, позиционирала се на площадката на АЕЦ "Козлодуй", е купена от Тодор Осиковски чрез компанията "Евро Техноконсулт груп".
В тези плюс пет години са компресирани работа, влияние, надежди и възстановяване на позиции, които са имали преди.

Теодор Осиковски беше съсобственик и директор на голямата компания "Енергоремонт Холдинг", която преди 7 години акционерите продадоха на нидерландската "Дитстман", една от световните фирми, които поддържат и експлоатират съоръжения в минната, нефтено-газовата и енергийната промишленост.    

С придобиването на малката фирма на площадката в "Козлодуй", Осиковски събира екипа на "Енергоремонт" и се стартира не чак от нулата, но с оборот около 1 млн. лв., пет години по-късно той е 40 млн. лв. Днес Осиковски казва - върнахме си позициите, тоест - това, което е било натрупано като опит и място на пазара

В инженерингови компании, както и в ремонтни, се наблюдава закономерност - ако след смяна на собствеността, екипът си тръгне с лидера, се появява нова и силна фирма. В някои сфери активите не са материални, а са специалистите.
Нещо подобно се случва и с КМС. В компанията днес работят 220 висококвалифициране специалисти с над 30 г. опит в енергетиката. Централата е в София, с филиали в Козлодуй, Раднево, Бургас. Така е, защото в атомната централа фирмата извършва дейности по плановите ремонти на V и VI блок, модернизира системите за аварийна и предупредителна защита, по автоматичния регулатор на мощността, и по апаратура за разтоварване и ограничаване на мощността. Това са от най-важните системи за безопасността.

В столичната топлофикация изгражда магистрални топлопроводи, а офисът в Раднево е, защото поддържа и ремонтира тежкото минно оборудване. И там има цех за метални конструкции.

За НКЖИ проектира и модернизира тягова подстанция при Бойчиновци.

Партнира си с гиганти в индустрията ни като "Аурубис" и "Лукойл",  работи с НЕК, "Булгартрансгаз", "Електроенергийния системен оператор".   

В основите на компанията и опита на хората в нея е електричарството. 

Компанията се подготвя за участие в изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй". На терена си в атомната централа през ноември миналата година тя започна строителство на административна сграда, в която през пролетта на 2025-а ще се нанесат служителите, ще се строи и хале за производство на едрогабаритни изделия и детайли от неръждаема стомана, които да са както за ядрената енергетика, така и за конценционалната, за химическата и петролната индустрия и за много други без хранително-вкусовата.

С "Уестингхаус" има подписан меморандум за разбирателство за участие в глобалната верига на доставки на ключови компоненти за реактори АР-1000. Това означава не само отворени врати за участие в изграждането на двата блока в Козлодуй, но и където американската американският реактор ще се прави.

Водят се преговори и с "Хюндай", която бе избрана от парламента за изпълнител на проекта, но се чака подписването на договор между двете компании и създаването на консорциум за изграждането на VII блок.
Ако проектът се осъществи, се очаква доста работа.

В партньорство с местен бизнесмен КМС стъпва и в съседна Гърция. Съдружник им е един от най-големите търговци на LPG (пропан-бутан) в Гърция, с кораби, с които търгува в цял свят, освен това е наследник на хотелиерски бизнес. Първоначално им давали малки проекти, за да проверят възможностите им. КМС-Гърция вече е изпълнил проект за PPC, Националната енергийна компания, за доставка и монтаж на охлатителна кула за ТЕЦ "Линоперамата" на остров Крит, прави метални конструкции за сградни подстанции за електроразпределителната компания Hendo. Изгражда жилищни корпуси за личния състав на гръцките ВВС, както и хангари за самолетите им.

В последно време се е насочила и към Косово, смятат да кандидатстват в поръчка за модернизация на въглищните мини там.

Имат запитвания от цяла Европа, но засега не смятат да се насочват далеч от България, един път заради логистиката, но и за отваряне на работа при старта на новите блокова в атомната централа.

Други от От страната и света

Изоставен куфар стресна продавач в столичния кв. "Драгалевци"

Клиент на магазин за алкохол и цигари в столичния кв. „Драгалевци“ оставил куфар и не се върнал. Мъжът казал че отива до тоалетната, но не се появил повече

Осъдиха мъж на 5 г. затвор за причиняване на смърт при катастрофа край Търговище

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Търговище, съдът призна за виновен 47-годишен мъж, причинил смъртта на друг водач в пътен инцидент. Т.У. получи наказание „лишаване от свобода“ за срок

Катастрофа с трамвай в София, има задръстване

Катастрофа между кола и трамвай е станала в София. Инцидентът е станал на бул. „Янко Сакъзов". По първоначална информация шофьорът на автомобила е направил забранен обратен завой

Иван Портних: Не е вярно, че съм обвинен за пристанището, атакуват ГЕРБ

Към момента аз и адвокатите ми не сме уведомени по надлежния ред от независимата прокуратура на Европейския съюз за внасяне на обвинителен акт в съда, твърди бившият кмет на Варна Бившият кмет на

Световната банка одобрява създаването на фонд за Украйна за над 10 млрд. долара

Световната банка одобрява създаването на доверителен фонд за Украйна на стойност от поне 10 млрд. долара. Това предаде Украинформ, позовавайки се на съобщение на украинския премиер Денис Шмигал

>