МОН разработи модул, в който учителите да търсят помощ за справяне със стреса

11.10.2024 09:46

Министерството на образованието и науката е разработило модул, в който всеки учител може да се регистрира, за да потърси помощ за справяне с професионалния стрес и бърнаута. Това стана ясно по време на форум, който събра млади учители от цялата страна. Близо 1 000 учители се включват в майсторски класове, в които да надградят своите умения. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. По думите му за първи път се предвижда подобна форма на квалификация - чрез споделяне на доказан педагогически опит и обмяна на добри практики. До края на годината се провеждат или предстои провеждането на общо 60 майсторски учителски класа в 19 региона на страната.

„Това е още една възможност да Ви подкрепим, защото с ежедневния си труд, Вие показвате как може да се развива нашата образователна система", обърна се министърът към младите учители. По думите му всеки от тях, с проектите и успехите, които постига, доказва, че е отдаден на учителската професия. „Казвам, че това е мисия, защото с Вашите умения, знания и с Вашата любов и себеотрицание развивате децата на България и ги изграждате като личности", подчерта проф. Цоков.

Според него в 21 век учителят е много повече от това да бъде транслатор на знания, а трябва да бъде лидер в класната стая, който вдъхновява и мотивира учениците и им показва хоризонти за тяхното развитие.

Министерството на образованието и науката е разработило модул, в който всеки учител може да се регистрира, за да потърси помощ за справяне с професионалния стрес и бърнаута, както и за изграждане на устойчивост пред предизвикателствата, стана ясно още по време на събитието. Проф. Цоков подчерта, че това е важен инструмент, особено за младите учители, защото често те се чувстват изправени сами срещу предизвикателствата на професията и е нужно да имат подкрепа, за да могат да се приобщят и да останат трайно в образователната система.

Темата на тазгодишното издание на конференцията е „Изкуственият интелект в образователния процес – симбиоза между технологии и традиции". Във форума се включват разнообразни дейности с учени от Института INSAIT и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий". В него участват 60 млади учители от цялата страна. През годините от регионален форумът прераства в национален, като е привлякъл над 400 участници.

Това е деветото му издание, като неговото начало поставя Владимир Николов, дългогодишен директор на ОУ „Бачо Киро" във Велико Търново. През настоящата година той се пенсионира като ръководител на училището, а министър Цоков го отличи с плакет на МОН с глаголицата за последователните му усилия за насърчаване на младите педагози.

Министър Цоков връчи и грамоти на петима млади учители, чиито научни доклади са оценени от жури от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий". Отличените са Мирела Гигова и Траяна Иванова от 51. СУ „Елисавета Багряна" в София, Венцислав Начев от НПГ по компютърни технологии и системи в Правец, Деан Василев от ПГИ „Д-р Иван Богоров" във Варна, Никола Рашков от МГ „Баба Тонка" в Русе и Таня Маринова от ОУ „Бачо Киро" във Велико Търново.

„Учете се от тези пред Вас, но не повтаряйте сляпо техния пример. Бъдете себе си и намерете Вашия път на професионално развитие в името на децата ни", каза министърът и благодари на младите педагози.
Научните доклади традиционно се издават в книжно тяло, а от две години насам те се включват в извънреден тематичен брой на Списание „Образование и квалификация", издание на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий".

На форума присъстваха още началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска, ръководителят на програмата за квалификация от МОН Полина Фетфова и експертът Радостина Николова, заместник-кметът на Велико Търново Георги Камарашев и зам.-областният управител Юлия Ликоманова-Мутафчиева, както и зам.-кметът на Плевен Елина Димитрова, експерти от РУО-Велико Търново и общината.

Организатори са „Сдружение за образователни инициативи 19" към ОУ „Бачо Киро" – Велико Търново и РУО-Велико Търново, като събитието се провежда по Национална програма „Квалификация на педагогическите специалисти" 2024 г.

Други от Просветни

МОН организира обучения по киберсигурност за учители и ученици в цялата страна

Обучения по киберсигурност и безопасно използване на интернет за ученици, учители и училищни ръководители се предвижда да бъдат проведени в училища в цялата страна

За първи път цял випуск ще се яви на тест на електронни устройства

Над 61 хил. деветокласници вече са подготвени за предстоящата проверка За първи път на цял випуск от над 61 000 деветокласници ще бъдат проверени уменията по природни науки на електрони устройства

Ректорите: 2516 лв. минимум за асистент ще затвори вратите за академично развитие

Съветът на ректори настоява за нови индикатори, по които да се разпределят парите за университетите и фиксирани 0.6 % от БПВ за висше образование. Това обяви председателят проф

Галин Цоков: През 2024 г. средствата за висше образование надхвърлиха 1 млрд. лв.

С бюджета за 2024 г. за първи път средствата, отпускани от държавата за държавните висши училища в страната, надхвърлиха 1 млрд. лева. Това каза министърът на образованието и науката проф

Наши ученици се върнаха с 5 медала от Международна олимпиада по астрономия и астрофизика в Непал

Българските ученици се завърнаха с пет медала от Младежката международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Отборът завоюва едно златно, три сребърни и едно бронзово отличие

>