Иван Костов: Има много възможности за правителство тази есен, включително да го излъчи коалиция от само 2 формации (Обзор)

10.10.2024 21:30
Бившият премиер Иван Костов СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
След подписването на договора за дарение доц. Михаил Груев връчи почетна грамота на Иван Костов. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Равноотдалечен премиер е единствената конструкция, пък дори и да е малко по-близо до ГЕРБ. Важното е да се говори отсега с такъв човек с управленски опит.

- Г-н Костов, какво имате да кажете на днешните политици, които са в разгара на 7-ата поредна предизборна кампания?

- Че много се надявам да се поучат от миналото. Да не се осланят само на своите грешки, за да извличат поука за това, което е добро за България. А и от това, което е правено - от положителните неща, но и от грешките особено.

- Виждате ли изход от тази ситуация - така дълго проточилата се политическа криза?

- Виждам много изходи. В момента има много възможности да се състави правителство. Ако се съди по социологическите сондажи, има възможност дори за двупартийна коалиция. И много възможности за трипартийна. Учудвам се на тези анализатори, които смятат, че непременно трябва да се отиде на следващи избори, че не може да се направи правителство, че трябвало 4 партии или политически формации. Не разбирам откъде го мислят, как се аргументират.

- Смятате ли, че политическите сили могат да открият равноотдалечен премиер?

- Това е малко изкуствена формула. Става въпрос за непартиен човек, доколкото разбирам, който няма ангажимент да следва само политиката и идеологията на една от формациите, които биха влезли в парламентарно мнозинство, за да излезе страната от кризата. Такива хора има много. Сега въпросът е да се говори с тях, защото виждате, че много хора взеха да отказват, не всички искат да влязат в управлението на страната, защото то никак не е лесно в момента.

Но такива хора има, дали ще са малко по-близо до ГЕРБ, дали ще са независими. Голям риск е примерно да се избере човек, който не знае какво е въобще изпълнителната власт. Ако погледнете края на книгата ми, никак не е просто устройството на изпълнителната власт и начинът тя да се управлява не е по силите на всеки, особено на хора без политически опит.

- Равноотдалеченият премиер не е ли нестабилна конструкция?

- Не е политически много стабилна конструкция, това е вярно. Но според позициите на партиите, които ще влязат в парламента, е единствената възможна според мен.

- Как се учи на компромиси, за да могат да работят заедно политиците - това, което години наред не могат да направят?

- Когато се изостави личният интерес, а партийният остане на заден план и се направи усилие, което е в името на всички ни, в интерес на цялото общество, на България.

Умението да се постави този интерес над другите никак не е дежурно налично, тъй като има жизненоважни интереси на партиите, които се боят, че ако направят компромис, могат да изчезнат от политическата сцена. Тоест има конфликт с тясното представителство. Не е проста задачата и решението е трудно.

- Защо дарихте своя архив, отправяте ли и с това някакъв призив към другите политици?

- Моят призив е всички да си систематизират и да си предадат архивите. Ние сме били на служба на обществения интерес, не сме били там заради самите себе си. Ако се продължи този обществен интерес и тази служба, то естественият завършек е резултатът от това, което е правено, да отиде в държавата, а не да остане по тавани и частни, недостъпни библиотеки, тъй като все пак има стойност за всички.

Аз винаги съм знаел, че съм бил временно на служба на този общ интерес на хората в България, така че това за мен е съвършено логична стъпка.

(Използвани са въпроси и на други медии)

50 диска и 6 метра хартиен архив дари на държавата експремиерът

Над 50 диска и хартиени документи с обща дължина към 6 линейни метра дари Иван Костов на Държавна агенция “Архиви”. Процесът по обработката ще отнеме поне 2 години, каза председателят ѝ доц. Михаил Груев. Двамата започнали разговорите за даряването на архива на бившия премиер и лидер на СДС преди 4 г. Но Костов искал първо да довърши втората си книга. Има и загубена част, разказа той при предаването - през 1999 г. при нахлуване с взлом в дома му е откраднат харддискът на компютъра му, затова трудно възстановил документи от декадата 1989-1999 г. После пък наводнение уврежда част от фонда на библиотеката му. Но Костов е категоричен, че съществените документи са предадени на агенцията.

Преди това само трима други политици от прехода са предоставили своите: покойният вече президент Желю Желев, бившият премиер Симеон Сакскобургготски и политикът от БСП Красимир Премянов, който от години оглавява Съюза на тракийските дружества в България. Именно заради липсата на документи от периода приносът на Костов е изключително ценен и дава основата за написване на историята му, подчерта доц. Груев.

Други от От страната и света

В СРС Ибрямов споделил, че Доган казал: Няма да е все така. И да намерим някой да го (П) гръмне (Обзор)

Кандидат-депутатът бил гневен, че в касата имало само 10 хил. лв., а за изборите трябвали 5-7 млн. лв Срещу парите за избори фирми веднага щели да получат авансово 30% от пряко договаряне с военното

Сарафов обеща да възстанови чувството за справедливост у българите

В кабинета на единствения кандидат за главен прокурор стоят награди от ФБР - за делата срещу Галеви, Баретата, битки с педофили и интернет измами. А пред него първо е защита на концепцията

1/3 от работодателите в промишлеността не могат да намерят квалифицирани кадри (Обзор)

Да се разкриват професионални паралелки още когато се планират инвестиции в района, иска бизнесът 1/3 от работодателите в промишления сектор не могат да намерят квалифицирани кадри

Росен Желязков: Висшият съдебен съвет е пълноценен и може да взима решения

Висшият съдебен съвет (ВСС), независимо от това, че парламентарната квота на членовете му е с изтекъл мандат, е пълноценен и може да взима решения, каза Росен Желязков от ГЕРБ в Благоевград по повод

Външно: Българите във Флорида да спазват указанията на местните власти

Българските граждани, намиращи се на територията на щата Флорида, стриктно да спазват указанията на местните власти и да не предприемат пътувания до засегнатите от урагана Милтън райони

>