Кметът на Севлиево Иван Иванов: Над 1200 фирми развиват успешен бизнес в нашата община, сред тях има и няколко световни марки

11.10.2024 07:00 Дима Максимова
През последните години община Севлиево построи 9 спортни и 8 фитнес площадки на открито СНИМКА: Община Севлиево

- Г-н Иванов, изминава първата година от четвъртия ви кметски мандат. С какво е по-различен той от предходните и каква е равносметката за изминаващите 12 месеца за Севлиево?

- Стартирахме много нови проекти във всяка една сфера, което, вярвам, ще допринесе за подобряване на средата и живота на жителите в общината.

Градът вече е придобил своя уникален облик с ремонтирана улична мрежа, изградени кръгови, санирани сгради, детски и спортни съоръжения. Сега се насочваме към селата, като продължаваме да

изпълняваме приоритетно ангажиментите си към децата и младите,

за да успеем да осмислим ежедневието им и да имат ясна посока за бъдещето, да останат тук, да се реализират, да се чувстват добре и на мястото си.

Наред с това изпълняваме редица социални ангажименти, инфраструктурни проекти в сферата на екологията, културата, образованието и спорта. След 3 години липса на финансиране по програмите сега нормалната работа на общините постепенно се възобновява.

Надявам се да се сформира стабилен кабинет, за да можем да работим по-спокойно и планирано в остатъка от мандата. Това е важно не само за администрациите, но и за всеки човек от общините.

- Как се отразяват кризите върху финансовото състояние на община Севлиево? Успявате ли да преодолеете ефектите от пандемията, войните, покачването на цените, забавянето на европарите по новия програмен период?

- На общия фон в страната Севлиево се развива добре. Продължаваме да стоим стабилно, но това е заради изключително строгата финансова дисциплина, въведена още от първия ми мандат.

Нямаме задължения и закъснения по регулярните плащания. Предприехме редица финансови мерки, за да не допуснем кризите да рефлектират върху финансовото състояние на общината, а оттам и върху живота на хората.

- Каква е ролята на местната власт за запазване на тренда за нулева безработица и средна работна заплата във високия сегмент в града?

- Инвестиционният климат е това, което може да създаде и да поддържа една общинска администрация. Свързано е с ускорени процедури, с дълбоко разбиране на целите на инвеститорите и не на последно място - трябва да се намери пресечната точка между нуждите на хората в региона и на работодателите.

Над 1200 фирми развиват успешно своята дейност на територията на общината, някои от тях са световни марки и ние им помагаме с каквото е необходимо, запазвайки по този начин и работните места.

Профилът на общината остава интересен и за нови инвеститори,

включително и за високотехнологични компании. Големите работодатели тук с времето стават неразделна част от живота на общината - заедно работим за подобряване на здравеопазването, за повишаване качеството на образованието, на екологичната обстановка, за повече спортни успехи, за разнообразни културни събития.

Това е от голямо значение за всички.

- Сушата тази година отново върна водния режим за жителите на Севлиево. Вижда ли се изход от 35-годишния проблем?

- Стотици общини бяха изправени още от началото на лятото пред този проблем. Ние удържахме максимално дълго и бяхме сред последните, които въведоха частичен временен режим на водоподаване.

Това означава, че направеното през годините има своя ефект - реализирахме всички възможни мерки за намаляване на загубите на вода по трасетата. Бяха подменени водопроводи, включително довеждащия водопровод до пречиствателната станция за питейни води "Стоките" и източен водопроводен клон.  

Беше увеличен капацитетът на помпената станция в Севлиево чрез инфилтрационно подхранване на водовземните тела на шахтовите кладенци с вода от Напорна станция "Видима" (яз. "Ряховски ливади").

Направен бе довеждащ водопровод и съоръжения към него за водоснабдяване на системите и съоръженията за изкуствено подхранване на подземни води.

Благодарение на това успяхме да намалим мащабите на проблема. През годините сме инвестирали 25 млн. лв. Почти всичко, което зависеше от нас към момента, е направено, но

прогнозата за суша през следващите 10 г. ни изправя пред ново предизвикателство

и трябва да изпреварим събитията, стартирайки и проекта за яз. "Бяла".

- Има ли още какво да се направи по краткосрочната ви програма за справяне с безводието?

- Реализирани са множество проекти, с които успяхме да ремонтираме ВиК мрежата, да намалим загубите - продължаваме и в момента дейности по такива проекти. Над 90% от работата вече е свършена, но това не трябва да ни успокоява, защото климатичните промени са непредсказуеми.

Имаме 7 нови одобрени проекта за ремонти на общински пътища, улици и водопроводи. С три от тях ще бъде реконструирана водопроводната мрежа на село Дамяново на стойност 3 346 000 лв. С 1,8 млн. лв. ще се ремонтира основно улица "Стара планина" в село Шумата.

3 620 800 лв. са предвидени за основен ремонт на 12 улици в Севлиево. Рехабилитация ще претърпят улиците: "Христо Ботев", "П. Р. Славейков", "Дунав", "Стара планина", "Хан Аспарух", "Ген. Скобелев", "Д-р Стойчо Христов", "Ген. Никола Генев", "Св. Княз Борис I", "Воденичарска", "Отец Паисий" и "Здравец".
С друг проект на стойност 3 572 900 лв. ще се ремонтират основно водопроводите и пътните настилки по улиците: "Уилям Гладстон", "Бузлуджа", "Черни връх", "Втори юли", "Ненко Илиев", "Георги Бенковски", "Райко Даскалов", "Марица", "Велчо Ночев", "Хаджи Димитър", "Митрополит Климент", "Сава Хаджиангелов", "Ген. Столетов", "Еделвайс" и "Никола Д. Петков №1-5" 

По други два нови проекта за 4 530 000 лв. ще се
рехабилитира пътят

от Чакала до центъра на село Душево с дължина 7,7 км. Още 4 209 250 лв. се отпускат за ремонт на пътя Младен - Добромирка, общо 7 км.

- Общината се готви да кандидатства по плана за възстановяване и устойчивост за нови услуги за хора с интелектуални затруднения, които сега обитават дома в Батошево. Кои са другите проекти, които общината е задвижила с този ресурс?

- Общината е кандидатствала и е одобрена с проекти по процедура "Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора".

Тя е финансирана от Плана за възстановяване и устойчивост за домовете за стари хора в село Добромирка и в село Стоките.
Домът в Стоките ще бъде пребазиран в Севлиево след реализирането на проекта.

Продължава и проектът "Топъл обяд",

който помага на десетки нуждаещи се жители на общината, а също и програмата "Равен шанс за всички деца от община Севлиево" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2021-2027".

Предстои да бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в Дома на културата "Мара Белчева", читалище "Развитие 1870" и спортната зала "Дан Колов" в Севлиево.

Ще бъде обновена и сградата на най-голямото училище в област Габрово - СУ "Васил Левски", като освен подобряване на мерките за енергийна ефективност ще бъде изградена и STEM среда.

Започна изпълнението на проекта за подмяна на уличното осветление в 6 села от общината с нови енергоспестяващи осветителни тела. Одобрен е и вторият проект на Севлиево за още 7 села. Предстои избор на изпълнител на дейностите по подмяна на лампите.

По плана за възстановяване са одобрени за финансиране 6 многофамилни жилищни сгради, с реализирането на които ще подобрим жизнената среда на още много домакинства от нашата община.

Досега сме санирали 3 обществени сгради и 39 многофамилни жилищни сгради по други оперативни програми. Също по плана

работим с Габрово по партньорски проект за екологосъобразна мобилност

В нашия град ще бъдат осветени 60 пешеходни пътеки и ще бъде изградена нова велоалея от началото на града до парка "Казармите".

- Севлиево се променя видимо с инвестициите, направени в градската среда, зелените зони, социалната, образователната и спортната инфраструктура. Какви ще са новите придобивки за града в тази насока?

- Досега успяхме да санираме и да обновим базите на всички детски градини и училища, изградили сме над 50 спортни, детски или фитнес площадки във всеки квартал и в селата, тенис кортове и мултифункционални игрища, като същевременно се поддържа наличната спортна база на клубовете в много добро състояние.

Въпреки комбинацията от кризи само през последните години община Севлиево построи 9 спортни и 8 фитнес площадки на открито, 18 детски площадки и обособи зони за отдих, спорт и развлечения в големите квартали. Бяха изградени велоалея и байкпарк с асфалтов пъмптрак.

Поддържаме редица социални услуги за различни групи нуждаещи се, опазихме, ремонтирахме и преоборудвахме общинската болница - единствената в страната, в която болните не доплащат, защото общината поема дейности и консумативи, които не се покриват от НЗОК. Усилията ни във всички тези посоки продължават.

В момента завършваме ремонта на сградата на Детско-юношеската школа по футбол, приключи облагородяването на парка "Черничките", завършихме амфитеатралната сцена пред дома "Мара Белчева", подменихме водопроводите с най-големи загуби в централната градска част, в ход е облагородяване на големите квартали и много други.

Предстоят изграждане на нова тренировъчна зала в парк "Казармите", изграждане на игрище с изкуствена трева в парк "Черничките" и пълно обновяване на парка пред дом "Мара Белчева".

- Бърза справка в интернет показа десетки оферти от туроператори за Празника на тиквата. Какво сте предвидили тази година за хилядите си гости в Тиквенбург?  

- Това е кулминацията на серия събития през годината, които завършват на Петковден - деня на града, 14 октомври. Използвам възможността да поканя всички, които искат да прекарат незабравими дни в началото на есента. Тази година

очакваме рекорден брой хора да посетят
празниците на Севлиево

Стотици хиляди туристи ще преминат в седмицата от 7 до 14 октомври.

Програмата е богата и има за всекиго по нещо - музика за всеки вкус и възраст, кулинарни изкушения, спортни надпревари, изложби и да не забравяме 102-ия есенен панаир - един от най-старите у нас, който се провежда до днес, събирайки на едно място производители от цялата страна. За най-младите сме поканили известни изпълнители: Любо Киров, "Молец", DJ Маскота и др.

- А какво ще пожелаете на съгражданите си за празника на града, който се отбелязва в деня на света Петка Българска?

- На първо място здраве, мъдрост и да гледат на живота позитивно, да не забравят корените си и да възпитат децата си като българи - силни, смели, образовани и отговорни хора. Да намират причини да се издигат над делника и да открият своя път към щастието, защото това е важно.

Визитка

Други от Интервюта

Калин Сърменов: Не може театър да дава заплати по 25 000 лв. и никой да не се усъмни. Обидно е сега да се петнят всички артисти

Предлагам категоризация на културните институти според приноса им и финансирането да зависи от това Още акценти от интервюто: Всяко движение на директорите на културни институти

Петър Ганев: Финансовият министър не трябва да бъде сътрудник, който пише числа и пресмята какво ще се хареса на депутатите

Сега обсъждаме нещо като вътрешен документ, който не е добре финансов министър да споделя публично, особено служебен, и в предизборна кампания, казва старши изследователят в Института за пазарна

Кметът на Перник: По-строги санкции за непълнолетните извършители на тежки престъпления

И да инвестираме в създаването на среда, която не ги допуска, призовава Станислав Владимиров  Кметовете виждаме как решенията на централно ниво влияят на местно - всеки ден се срещаме с реалните

Синът на Гунди - Андрей Аспарухов: Опитвам се да спазвам неговите ценности, а “обувките са много големи за запълване”

Има толкова митове и легенди за баща ми, че да избягаш от тях и да възпроизведеш неговия реален образ, не е никак леко За баща ми семейството е било на първо място

Владимир Тодоров: 70% у нас не слагат колани отзад. А знаят ли, че при удар с 50 км/ч е като падане от петия етаж

Председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи казва още: Добра идея е пияните и дрогирани шофьори да помагат в болници Идея за Пътна полиция - да проверява за колани и детски

>