В СРС Ибрямов споделил, че Доган казал: Няма да е все така. И да намерим някой да го (П) гръмне (Обзор)

10.10.2024 23:00
Надзиратели водят с белезници Джейхан Ибрямов към съдебната зала.

Не на една, а на две срещи между народния представител Джейхан Ибрямов и Мирослав Тодоров, който е ключов свидетел срещу него, са били подхвърляни реплики за убийството на председателя на ДПС Делян Пеевски, “стига да намерим парите”.

Разговорите са документирани със специални разузнавателни средства, научи “24 часа”. За тях разказал и Тодоров на разпита си пред инспекторите от антикорупционната комисия.

И според СРС-ата, и според показанията на Тодоров депутатът споделил следното:

Ахмед Доган ми каза, че няма да е все така, по-нататък ще убием Момчето, има предвид Делян Пеевски.

И направил пред Тодоров жест, заради който той предположил: Вероятно ще го застрелят, като ми показа с пръсти формата на пистолет, но само да намерим парите за това.

Джейхан Ибрямов, който беше задържан с белязани 100 хил. лева

на 2 октомври на паркинг пред хипермаркет в София, е обвинен в търговия с влияние. В четвъртък беше оставен в ареста от Софийския апелативен съд.

Депутатът, който в момента е независим, но е и кандидат за 51-ото народно събрание от коалиция “Алианс за права и свободи” , имал три срещи с Мирослав Тодоров през последните седмици. Двамата се познавали от 2000 г., а от 2019 г. били особено близки.

При последното им виждане основната тема била колко пари трябват на Ибрямов за изборите - както за “Алианса за права и свободи”, така и за неговата лична кампания в Шумен.

При първия разговор между двамата, който е на 25 септември, след кратко въведение, в което политикът се оплакал, че му взели джипа, а Тодоров, че в ареста го нападнали дървеници, Ибрямов сам подхванал темата за парите. Направил го с репликата, че се говорило, че Тодоров бил изтеглил на каса 57 млн. лева.

Мирослав Тодоров беше задържан през август по обвинение в данъчни измами при сделки с торове и селскостопанска продукция. Тогава беше иззет и джипът на Ибрямов, който се водел на фирмата на Тодоров.

Бизнесменът потвърдил пред политика за изтеглените пари, но го коригирал, че е изтеглил тези 57 млн. лв. в рамките на 3 години.

Ибрямов се оплакал, че в касата на партията имали само 10 хил. лева, а за изборите му трябвали страшно много пари. Един-два милиона да се намерели, пак било нещо, макар че необходимите били 5 - 7 млн. лева.

Двамата се уговорили да се срещнат още на следващия ден - 26 септември, а през това време Тодоров щял да види какво можел да направи.

На втората среща Тодоров успокоил Джейхан Ибрямов, че търсил “тези бонбони” (вероятно хора, които могат да дадат пари за изборите - б.р.), но били в Дубай и в края на идната седмица щели да дойдат. Бизнесменът се поинтересувал се какви били “вижданията” и “очакванията”.

Депутатът уверил, че в замяна на парите, които се получат, имало няколко големи обекта в отбраната, които можели да ги пуснат веднага на пряко сключване с 30% авансово плащане. Ставало дума за строително- ремонтни дейности на хангари, като единият от обектите бил във Варна.

За да покаже сериозността на ситуациата,

Ибрямов уверил, че “ако трябва, и с Доган ще ги срещнем”

Веднага щом споменал името на лидера си, Ибрямов вметнал, че “Доган казал, че няма да е все така”, “готови били да платят, стига да намерят парите”.

Последвали разсъждения от страна на Тодоров, че нямало да е толкова лесно.

Третата среща е на 2 октомври при предаването на белязаните 100 хил. лв на паркинга. От разговора, записан със СРС, се разбирало, че тези пари трябвало да се използват от депутат в неговата кампания в Шумен. Той

отново се кахърил, че в касата имало 10 хил. лева И казал: Трябва да намерим някой да го гръмне.

От разпита на Тодоров станало ясно, че това не е първият път, когато той дава пари на приятеля си за избори. Преди години например двамата имали среща с ромски барон. При разговора Ибрямов обещал да му даде луксозната кола на Тодоров, ако му осигури гласове за изборите.

Други от От страната и света

Сарафов обеща да възстанови чувството за справедливост у българите

В кабинета на единствения кандидат за главен прокурор стоят награди от ФБР - за делата срещу Галеви, Баретата, битки с педофили и интернет измами. А пред него първо е защита на концепцията

1/3 от работодателите в промишлеността не могат да намерят квалифицирани кадри (Обзор)

Да се разкриват професионални паралелки още когато се планират инвестиции в района, иска бизнесът 1/3 от работодателите в промишления сектор не могат да намерят квалифицирани кадри

Росен Желязков: Висшият съдебен съвет е пълноценен и може да взима решения

Висшият съдебен съвет (ВСС), независимо от това, че парламентарната квота на членовете му е с изтекъл мандат, е пълноценен и може да взима решения, каза Росен Желязков от ГЕРБ в Благоевград по повод

Иван Костов: Има много възможности за правителство тази есен, включително да го излъчи коалиция от само 2 формации (Обзор)

Равноотдалечен премиер е единствената конструкция, пък дори и да е малко по-близо до ГЕРБ. Важното е да се говори отсега с такъв човек с управленски опит

Външно: Българите във Флорида да спазват указанията на местните власти

Българските граждани, намиращи се на територията на щата Флорида, стриктно да спазват указанията на местните власти и да не предприемат пътувания до засегнатите от урагана Милтън райони

>