Яна Титова се завръща в Младежкия театър не като актриса, а като режисьор

10.10.2024 20:20 Виктория Костова
Ангелина Славова в сцена от моноспектакъла “Рожденият ден на Рупърт" Снимки: Младежки театър "Николай Бинев"
Снимки: Младежки театър "Николай Бинев"
Снимки: Младежки театър "Николай Бинев"
Сцена от “Чарли в открито море” Снимки: Младежки театър "Николай Бинев"
Симона Бакалова, Гергана Христова, Мартин Емануилов и Христо Гърбов с режисьора Румен Рачев на репетиция Снимки: Младежки театър "Николай Бинев"
Екипът на "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада” Снимки: Младежки театър "Николай Бинев"
Яна Титова ще режисира пиесата "Лисабон" на писателят и драматург Захари Карабашлиев СНИМКА: Личен фейсбук профил

Театърът "Николай Бинев" празнува 80-годишен юбилей с 6 премиери

Не можеш да остарееш на 80 години, щом си Младежки театър!

Това казва актрисата Ангелина Славова, която започва актьорския си път именно в Младежкия театър “Николай Бинев”, а тази есен представи премиерния си моноспектакъл “Рожденият ден на Рупърт” - част от програмата, посветена на 80-ата годишнина от създаването на театъра. Освен нея още две премиерни постановки - “Чарли в открито море” и “Малкият принц”, вече са показани на публиката.

През следващите два месеца още три нови заглавия са в репертоара. Режисьорката Яна Титова ще се завърне в театъра с пиесата “Лисабон” на писателя и драматург Захари Карабашлиев. Зрителите могат да гледат Христо Гърбов в комедията “Не забравяйте да се подпишете”, а за най-малките актьорът и режисьор Йордан Тинков подготвя детския спектакъл “Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада”.

Историята на театъра започва

през 1945 г. като “Народен

театър за младежта”

в сградата на старото кино “Балкан”. Първата премиера е на 25 януари - “Котаракът в чизми”. Въпреки трудното начало мечтата да се създаде театър, посветен на спектаклите за деца, се превръща в реалност. По-късно театърът е преместен в новата сграда на бул. “Княз Дондуков”, но заради пожар често сменя адреси, докато се набавят средства за възстановяване на сградата. През 2006 г. се открива в новото пространство на бул. “Княз Дондуков”. Същата година театърът приема името на един от изключителните и най-силно свързани с историята на младежката сцена артисти - актьора Николай Бинев.

“Всички години дотук не са били лесни - това само изглежда професия забавление. Но си е отдаване на лично време и емоционален ресурс всеотдайно, предано и всекидневно. Което изморява, дори изтощава и позатваря, поне мен като човек – за съхранение и отдих от шума и суетата. Но щом усетиш приливната вълна от благодарна и развълнувана публика, си казваш: струва си даряването, стигнала е по моста от сцената до човека твоята длан с душата ти в нея, изрекла през теб написаното от друг слово, осмислило се е то към нечий човешки път, избор и промяна”, казва актрисата Ангелина Славова пред “24 часа”.

“Когато обаче отвън не ти вярват и те смятат за почти излишен, изобщо към хората на изкуството, когато се отнасят пренебрежително и със съмнение – като среда, без която уж може да мине държавата; когато сме изправени повече пред цифри, отчети и планиране на “доказателства”, че си необходим, защото културата и изкуството са храна, опора и вдъхновение за всеки жив (та то наистина е така!); всеки път, когато сме пред калкулатора и везните на състезателност за “място под слънцето” в аргументиране изобщо на нужността ни пред невярващи ти хора, това изсмуква творческия плам, разколебава, обезсилва”, разказва актрисата.

Преди 10 години, отново за юбилея на театъра, Маша и Никола Вандови събират и подреждат архива, като издават “Летопис”, включващ всички хора и спектакли, свързани с историята. “Неведнъж съм си чела от този том – добре е да знаеш кой е градил престижа на театъра преди нас, да отдаваш внимание на хората, обитавали пространството на младежкия дух тук. Най-малкото изричам имената им на глас и така за миг оживяват, звуково поне. Разглеждам си и албумите със снимки и с наистина скъпи ми хора в тях. Това успокоява усещането ми за отминаване, защото неизбежно не само в театъра, а всичко “тече, всичко се променя” – “панта рей”, казва актрисата. 

Самота и състрадание в моноспектакъл на

Ангелина Славова 

Представление за състраданието, самотата, емпатията и смисъла да обичаш безкористно - това е моноспектакълът на Ангелина Славова. Главната героиня, в която тя влиза - Луиза Мей, говори за животните като за хора и за смъртта като за живот. Тя е наследница на стара ферма в американския Юг, която изненадващо трябва да приеме журналисти, за да я интервюират за всекидневието ѝ. Тя е средната от седем сестри, с които връзките ѝ са се скъсали почти напълно след детството. Дълги години е живяла самотно, дори без съседи, сега обаче младо семейство се е нанесло наблизо и музиката, долитаща от техния дом, е единствената ѝ компания сред кашоните с вехтории и изпочупени кукли.

“Целият спектакъл е предварителен разговор, в който музиката на Емилиян Гацов-Елби идва от съседите. И интервюто, което героинята трябва да даде, не може да започне, защото музиката звучи силно, а тя отказва да отиде да каже на съседите да я намалят. Това е много интересна задача, в която музиката сякаш не е писана за представлението, а е нещо, с което трябва да се съобразим, преди представлението да започне”, разказва режисьорът Стоян Радев.

Текстът е в превод на Воил Велев, сценографията и костюмите са дело на Елица Георгиева.

13 г. след като Ню Йорк видя "Лисабон"

на Захари Карабашлиев - премиера у нас

17 години след като за първи път стъпих на сцената на Младежки Театър "Николай Бинев" като актриса, стъпвам отново за първи път, но като режисьор. Вълнението е голямо, пиесата нереално страхотна, екипът въздушно-креативен, а актьорите - изключителни! Така известната режисьорка Яна Титова обяви, че се завръща в театъра. Тя ще режисира пиесата "Лисабон" на писателя и драматург Захари Карабашлиев, като ще бъде представена за първи път пред българска публика и в пълния си текст. След като завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Яна Титова играе на сцената в Младежкия и в Народния театър "Иван Вазов". През последните години все повече работи като режисьор и сценарист, а зад гърба си вече има два много успешни пълнометражни филма - "Диада" и "Доза Щастие".

Спектакълът "Лисабон", който сега ще режисира, е добре познат в чужбина, след като имаше премиера през 2011 г. в Ню Йорк на сцената на "Ла Мама" - дом на авангардния театър. Режисьор тогава бе българинът Христо Христов, който от 20 години живее в Щатите. Захари Карабашлиев написал "Лисабон" през 2010 г. първо като 10-минутна пиеса - по поръчка на организаторите на фестивал, посветен на португалската столица. Те се обърнали към автори от цял свят за кратки драматургични текстове да опишат собствените си усещания и представи за Лисабон. Карабашлиев имал съмнения дали ще може да пише за място, където никога не е бил, но бързо създал 10-минутния текст. По собствените му думи не можел да спре - темата го погълнала и направил цяла пиеса.

В пиесата са вплетени теми за свободата, идентичността и невъзможността за излизане от собствените ни затвори.

Сега за първи път ще бъде изигран на българска сцена, а в актьорския състав влизат Георги Гоцин, Юлиян Петров, Теодор Ненов и Павел Емилов. Премиерата е на 29 и 30 ноември на Камерна сцена.

“Малкият принц” и спиралата на живота 

Ето моята тайна. Тя е много проста: най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите. Всички знаят думите на Малкия принц от една от най-великите и докосващи книги на Антоан дьо Сент-Екзюпери. На сцената на Младежкия театър той оживява в магичния спектакъл “Малкият принц”, който със сигурност не е красива приказка само за деца, а и за възрастни.

Актьорите отвеждат зрителите в далечни земи и непознати планети. Режисьор е Веселка Кунчева, която зад гърба си има два успешни спектакъла с много награди и номинации – “Момо” по Михаел Енде и “Дон Кихот” по Мигел де Сервантес.

“За мен това е като притча – за любовта към човека, за любовта между самите нас, за детето, което трябва да израсне, и за възрастния, който трябва да задържи детето в себе си. В тази спираловидност на човешкия живот трябва да задържим детето в себе си, независимо какво ни се случва – това е приказката, която ни разказа Екзюпери”, обяснява режисьорката. 

Автори на драматизацията са Веселка Кунчева и Полина Христова. Красивият декор и приказните костюми са дело на Мариета Голомехова, композитор е Милен Апостолов, а хореограф е Явор Кунчев.

На сцената излизат актьорите Августина- Калина Петкова, Александър Йорданов, Анна- Валерия Гостанян, Божидар Йорданов, Димитър Иванов – Мич, Игор Коробко, Йордан Тинков, Кристина Янева, Кънчо Кънев, Моника Иванова, София Трейман, Теодор Ненов и Ярослава Павлова. Представлението е подходящо за деца над 10-годишна възраст.

Проф. Пламен Марков първо превежда, след

това режисира “Чарли в открито море” 

Съдбата на трима много различни корабокрушенци, гладуващи на спасителен сал насред морето, е в основата на сюжета на една от най-успешните пиеси - “В открито море”, на полския драматург Славомир Мрожек. А историята на един офталмолог, двама чудати пациенти и един (не)съществуващ враг се разказва в една от първите му пиеси - “Чарли”, писана през 1961 г. Героите и на двете се събират на една сцена. Обединява ги режисьорът проф. Пламен Марков в спектакъла “Чарли в открито море”.

Освен режисьор той е и преводач на пиесите. Сценограф и костюмограф е Мира Каланова, композитор е Калин Николов, а актьорският състав включва Ахмед Юмер, Владислав Стоименов, Георги Гоцин, Кирил Недков, Светослав Добрев, Стефан Мавродиев.

Авторът на пиесите Славомир Мрожек е ярък представител на театъра на абсурда и добива световна популярност със сатиричните си разкази и текстове за театър с философска, политическа, морална и психологическа тематика.

Той е познат с абсурдни комедийни пиеси, които носят дълбоки послания за човека, обществото и социалния договор, умело прикрити под изтънчен хумор и много смях. 

Христо Гърбов в комедията

"Не забравяйте да се подпишете"

Мъж, жена и двама адвокати са наети "за юридическо придружаване по време на среща с лице от противоположния пол", които да защитават интересите им. Това са ролите в премиерния спектакъл "Не забравяйте да се подпишете", който ще бъде представен на Голяма сцена. Комедията от Михаил Хейфец е под режисурата на Румен Рачев. Постановката е наситена с куп комични ситуации, в които влизат Симона Бакалова, Гергана Христова, Мартин Емануилов и Христо Гърбов.

Сценографията е на Петьо Начев, а костюмите са дело на Мила Великова. Композитор е Димитър Христов, премиерата е на 30 октомври.

Причудливи герои в “Маншон, Полуобувка и 

Мъхеста брада” 

С много хумор и приключенски дух на сцената на Младежкия театър излизат познатите и обичани герои от световната класика на детската литература -“Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада”. Тези причудливи особняци запознават най-малките зрители със своята лична гледна точка за света.

“История, на пръв поглед за приятелство и героизъм, но съдържаща в себе си актуални и общочовешки въпроси за властта, за страха и за тяхното общо съществуване”, разказва режисьорът на спектакъла Йордан Тинков.

Той подготвя постановката за деца, за да бъдат малките зрители възпитавани и насърчавани да гледат театър.

“Много е важно те да изградят тази потребност заедно със своите родители. Това е много отговорна, както и трудна задача. Отговорна, защото е свързана с това да направим първото добро и незабравимо впечатление у децата при срещата им с театъра, като оставим у тях желанието и амбицията да продължават да ходят. Трудно е, защото светът ни в момента е много развит и преобладаващ с технологични средства и забавления, които са свободни, достъпни и много лесно изкушават децата, както и родителите им, да прибегнат до тях, вместо да отидат на семеен спектакъл. В Младежкия театър се надяваме, че успяваме да намерим добри заглавия,, с които да ги накараме да се върнат отново при нас и да обикнат нашето изкуство”, разказва режисьорът пред “24 часа”.

Премиерата е на 16 ноември от 11 и от 14 часа, както и на 17 ноември от 11 и от 19 часа на Камерна сцена.

Други от Култура

Защо крадем и от култура

В сферата, в която моралът и ценностите трябва да са фундамент, фрапиращи измами пратиха изкуството в миманса Сега е времето на дребните мошеници. Схемаджиите са навсякъде

С изложба хепънинг Пловдив отбеляза 90 г. от рождението на големия Йоан Левиев (Снимки)

Маскирани шутове бродеха сред картините и посетителите в галерия "2019" Всички говореха за Йоан Левиев и се дивяха пред великолепните му картини в зала "2019" в Пловдив

2425 фалшиви зрители в театъра в Пазарджик

Над 4 милиона лева са раздадени на няколко фирми без задължителната по закон обществена поръчка Докладът за извършения одит в Пазарджишкия театър е констатирал странни финансови "находки" между 1

Директорът на Смолянския театър: Назначих 30 души по препоръка на Писков, не съм ги виждал

„И аз не знам за какво ме проверяват. Още никой нищо не ми е казал. Доколкото разбирам, е ясна работата – търсят парите, нещо се случва". Това коментира в „Тази сутрин" по бТВ по вайбър Румен Бечев

Тилда Суиндън е пред евнатазия, а Джулиан Мур я подкрепя във филма, който спечели във Венеция

На кинофестивала във Венеция голямата награда "Златен лъв" спечели новият филм на Педро Алмодовар "Съседната стая". За първи път световноизвестният режисьор прави нещо само на английски

>